Szolgáltatások
Hogyan működik?
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Ingyenes

Keress okos szakembereket

Alumínium hegesztés
Projekt benyújtása ingyenes
Elégedett vásárlóRemek kommunikáció, minden a megbeszéltek szerint zajlott, a megbeszéltek szerint pontosan időben érkezett a projekt helyszínére. Szép munka, nagyon kedves ember, ezért ajánlom :)
profile image
Peter Š.A vásárló
Miért Wilio?
8 272 szakember
4 439 befejezett projekt
4,5 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése
260 000 + alkalmazásletöltés
Alumínium hegesztés

Szakértőre van szüksége a Alumínium hegesztés kategóriában? Csak írja be, hogy mit keres, és mi segítünk Önnek minőségi szakértőket találni korrekt árakon!

Lásd még:Ár
Hasznos információAmit tudnia kell

Hogyan hegesszünk alumíniumot ? Útmutató kezdőknek

Még a legtapasztaltabb hegesztők számára is kihívást jelent az alumínium hegesztése. A vas hegesztéséhez viszonyítva más technikákat és eljárásokat igényel. Az alumínium hegesztése embert próbáló lehet, viszont ez egy olyan készség, amelyet megfelelő ismeretekkel és gyakorlással lehet fejleszteni. Ha többet szeretne megtudni az alumínium hegesztésről, annak különböző hegesztési típusairól és általános tippekről, amelyek a segítségére lehetnek, olvasson tovább.

Miért körülményes az alumínium hegesztése?

Az alumínium gyakran használt fémtípus a gyártási műveletek során. Nem korrozív, könnyűsúlyú és megjelenésileg ízléses, ezért ideális anyag a különféle termékek előállításához. Ugyanakkor azok a tulajdonságok, amelyek miatt annyira közkedvelt, egyúttal megnehezítik a munkát is vele.

Az alumínium hegesztése nehézkes, mivel puha, roppant kényes és kemény oxidált réteggel szigetelt. Olvadt állapotban könnyen beszennyeződhet, ami porózus, gyenge hegesztésekhez vezethet. Az alumínium és ötvözetei nagy vegyi affinitással rendelkeznek az oxigénnel szemben.

A tiszta alumínium 650°C-on olvad meg, míg a fémet védő oxid 2000°C felett cseppfolyósodik. Mivel az oxid magasabb hőmérsékleten olvad, mint maga az alumínium, így a fémet hegesztés előtt meg kell tisztítani az oxidtól. Mivel az alumíniumnak magasabb a hővezető képessége és alacsony az olvadáspontja, ezért kisebb feldolgozhatósági ideje van, mint más fémeknek, és emiatt könnyen átéghet. Ez, kombinálva a folyamat és a hegesztés minőségének nehezebben kivitelezhető mivoltával, bonyolulttá teheti az alumínium kezelését.

Az alumínium hegesztését megnehezítő tényezők

  • Oxidáció - az alumínium felületén jelen van egy alumínium-oxid réteg, amely lényegesen magasabb hőmérsékleten olvad meg, mint az alumínium. Ennek a rétegnek az átolvasztása magas hőfokot igényel, ezért a hegesztőnek ügyelnie kell arra, hogy el ne égesse az alatta található alumínium furatait.
  • Porozitás - olvadt halmazállapotban az alumínium gyorsabban felszívja a hidrogént és ennek következtében gyorsabban felmelegszik. Ez a hidrogén kiválasztódik, amikor a fém visszatér eredeti anyagsűrűségéhez, miközben buborékokat hagyhat hátra az anyagban. Ezáltal a fém gyengévé és porózussá válik.
  • Szennyeződés - az alumínium nagyon fogékony a szennyeződésekre és hegesztés során számos módon kapcsolatba léphet szennyező anyagokkal, levegővel és vízzel. Az oxigén csökkentheti az alumínium képlékenységét és szilárdságát, valamint oxidképződést okozhat a varratokon. A hidrogén sokféle forrásból származhat, ezért fontos az alumínium alapos megtisztítása és megfelelő helyen való tárolása hegesztés előtt.
  • Vastagság - az alumíniumhegesztés magával hordozza a különböző anyagvastagságokkal történő munkát. Így a hegesztőknek tudniuk kell, hogyan lehet megakadályozni a vékonyabb anyagon történő átégést és ugyanakkor kellően behatolniuk a vastag anyagba úgy, hogy erős hegesztést hozzanak létre.

Az alumínium megtisztítása és előkészítése a hegesztéshez

Oldószerrel (aceton, lúgos oldat) távolítsa el az olajat, a zsírt és a vízgőzt az alumínium felületéről. Drótkefével, erős savval vagy bázissal pedig távolítsa el az alumíniumról a felületén elhelyezkedő oxidokat. Hegesztés előtt mindig öblítse le és alaposan törölje szárazra az alumíniumot. Ügyeljen arra, hogy minduntalan nedvességmentes helyen és szobahőmérsékleten tárolja.

Az alumínium hegesztés alapvető módszerei

Feltehetően érdekesnek fogja tartani, hogy az alumínium hegesztésére többféle módszer létezik. Vizsgáljuk meg őket tehát közelebbről is, hogy lehetősége legyen megismerni előnyeiket, hátrányaikat és eldöntse mikor a legjobb a használatuk.

TIG-hegesztés

A TIG (Tungsten Inert Gas) rövidítés alatt három szó bújik meg, amely lefordítva az alumínium hegesztését jelenti meg nem olvadó elektróddal. Ez a technika az egyik legnépszerűbb módszer az alumínium hegesztésére, mivel a legmagasabb minőségű varratokat képes létrehozni. Előnye, hogy nem igényel gépi huzalelosztást, így kiküszöböli az áramellátás miatt esetlegesen fellépő problémákat. Ez a módszer azért is rendkívül tiszta, mert a váltakozó áram hegesztés közben megtisztítja az oxidált alumínium réteget.

MIG-hegesztés

A MIG a Metar Inert Gas rövidítése, amely az alumínium hegesztését jelöli olvasztó elektródával. Még ebben az esetben is népszerű módszer, amely égő elektromos ívben áll. Az olvadó huzalelektróda között áll. Ennek a hegesztési módnak általában nagyobb az előtolási és lerakódási sebessége, mint a TIG-hegesztésnek, ami befolyásolja a hegesztés minőségét. Ennél azonban gépi huzaltovábbításra van szükség, ami azt jelenti, hogy a hegesztőnek orsót vagy push-pull fegyvert kell igénybe vennie.

Hegesztés bevont elektródával

Az ilyen típusú alumínium hegesztés alkalmával azt tapasztalhatja, hogy egészen hasonló az acél hegesztéséhez. Ha ezt a technikát választja, győződjön meg arról, hogy a hegesztett részek szárazak, zsírtalanítottak és mechanikusan is megtisztultak.

Lézer- és elektronnyaláb-hegesztés

Az alumínium esetében a gerendahegesztési technikák a legelterjedtebbek. Az elektronnyaláb-hegesztésnek szerfelett precíz hőhatása van, amely könnyedén szabályozható, ami előnyös az alumíniumot illetően. A lézersugaras hegesztést a gyors és tiszta hegesztések jellemzik. Ideális a repedésekre hajlamos anyagokhoz.

Ellenállás-hegesztés

Ez az eljárás nyomás és áram segítségével köti össze a fémeket. Alkalmazható alumíniumon, azonban a hegesztőnek tisztában kell lennie ezen fém magas hő- és elektromos vezetőképességével.

Milyen típusú hegesztést ajánlatos elkerülni alumíniummal?

Általánosságban semmilyen hegesztés, amely közben fluxust alkalmaznak, nem ideális az alumíniumhoz, mivel porozitáshoz vezethet. Ide tartozik a fluxus ívhegesztés, a merülő ívhegesztés és a rúdhegesztés.

Ezeket a hibákat kerülje el

Ha alumínium hegesztésére kerül sor fölöttébb fontos elkerülni néhány gyakori hibát. Az első az "univerzálisan helytálló" hozzáállás. Alumínium hegesztésekor a hegesztőnek teljesen más megközelítést kell választania, mint amelyet az acélra vonatkozóan használna. A hegesztő számára döntő fontosságú, hogy technikáját ne más fémekkel vagy anyagokkal kapcsolatos tapasztalatokra alapozza. Az alumínium ugyanis veszélyes is lehet, ha helytelenül kezelik. Ezért elengedhetetlen, hogy a hegesztő személyi védőfelszerelést viseljen, továbbá ismerje a biztonsági előírásokat és a bevált műveleteket.

Az alumínium alkalmazásának előnyei

Eltűnődhet azon, hogy miért használnak alumíniumot és nem más anyagot, ha olyan nehéz bánni vele? Annak okáért, mert egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik és számos kulcselőnnyel rendelkezik más fémekkel szemben. Könnyű és az acélhoz képest jobb szilárdság-tömeg aránnyal rendelkezik. A hőmérséklet csökkenésével inkább még erősebb lesz, mintsem törékennyé válna. Ugyanakkor jól vezeti az áramot és a hőt, csakúgy, mint a réz. Nem rozsdásodik. Költséghatékony és újrahasznosítható, ezért is olyan felkapott. Emellett az esztétikus kinézete sem elhanyagolható szempont.

Az alumínium hegesztésének az elsajátítása korántsem könnyű feladat. Ezért jobb, ha egy tapasztaltabb személy ismerteti meg Önnel az alumíniumhegesztés rejtelmeit és mindent a legapróbb részletekig elmagyaráz.