Szolgáltatások
Hogyan működik?
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés

Árokásás, csatornázás

Alkalmazzon a környékről képzett szakembert, csatornázáshoz, kedvező áron!

Megbízás hozzáadása
8 155 szakember
4 318 befejezett projekt
4,5 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése
252 005 + alkalmazásletöltés
Árokásás, csatornázás

Szakértőre van szüksége a Árokásás, csatornázás kategóriában? Csak írja be, hogy mit keres, és mi segítünk Önnek minőségi szakértőket találni korrekt árakon!

Lásd még:Ár
8 155 szakember
4 318 befejezett projekt
4,5 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése
252 005 + alkalmazásletöltés
Hasznos információAmit tudnia kell

Csatornaépítés - Lakossági csatornázás kiépítése

A házat egy általános elágazáshoz kötõ csatornacsõt, vagy a jellemzõen az utcaszint alatt elhelyezkedõ fõ csatornacsõt oldalsónak is nevezzük. Általában olyan csőről van szó, amelyet a fagy mélysége alá temetnek egy megfelelően előkészített és ferde árokba. A lejtés a munka legfontosabb szempontja, mert ez határozza meg, hogy a cső milyen jól ürül a gravitáció hatására. Az új oldalsó csatorna beépítésének alapfolyamata öt fő lépésre osztható. A telepítés minden részletével az önkormányzati hatóság foglalkozik, és egy vagy több ellenőrzéssel kell jóváhagyni.

Egyértelműen tengerszint feletti magasság legyen

A szennyvízcsatorna beszerelésének első fontos lépése annak megállapítása, hogy milyen messzire kell elmennie a csőnek, és a cső mindkét végének magasságát (mélységét). Háztartási beépítésnél a csatornacső általában a ház fő lefolyójának kivezetésénél kezdődik az épület alapjaiban. A vonal ezután leereszkedik a lejtőn addig a pontig, ahol a városi ághoz vagy a fő összeköttetéshez csatlakozik egy elágazásnak nevezett kapcsolaton keresztül. A magasságok lézeres magasságmérővel, GPS-szel vagy hagyományos földmérő berendezéssel mérhetők és mérhetők.

Számítsa ki a lejtőt

A kezdeti lejtő kiszámításához a cső magasságát és hosszát kell használni. Ha a végső magasságot kivonjuk a kezdeti magasságból, megkapjuk a teljes magasságcsökkenést. Az esést elosztva a cső teljes futásával (hosszával) megkapjuk a meredekséget.
Például, ha a csővezeték 1,8 m mélyen találkozik a központi hálózattal, és 1,2 m mélyen a háznál kezdődik, a teljes csökkenés 0,6 m. Ha a cső 24 m, a lejtése:

0,6/24 = 0,025 vagy 2,5 százalék

Az oldalak szabványos minimális lejtése (a legtöbb területen) 2 százalék vagy 2 méter 30 m hosszúságig. A tényleges lejtő kissé meredekebb lehet, de meg kell felelnie a helyi szabványok követelményeinek. A túl meredek lejtő a folyadékok gyorsabb áramlását okozza, mint a szilárd anyagok, ami eltömődéshez vezet. A túl sekély lejtő viszont nem hoz létre elegendő sebességet a megfelelő vízelvezetéshez. 

Ásson egy árkot, és rakja le az alapot

Az oldalsó csatorna kotrását körültekintően kell elvégezni, hogy elkerüljük a talaj szükségtelen megbolygatását. Az üledékképződés minimalizálása érdekében minden bolygatott talajt alaposan össze kell tömöríteni. A legtöbb esetben az a legjobb, ha a feltárást a lehető legszűkebbre szabjuk (minimálisra csökkentve a talajbolygatást), amihez azonban pontos ismerete szükséges, hogy hol végződik a vezeték. Néha szélesebb árokra van szükség.

A feltárás aljának simának és tömörnek kell lennie, és követnie kell a kívánt lejtőt. Az ágyazóanyagot, általában homokot, gyakran helyeznek az árokba, hogy a cső folyamatos alátámasztását biztosítsák. A homok is sokkal könnyebben lejthető, mint a talaj, ami lehetővé teszi a lejtés finom beállítását a csövek felszerelése előtt.

Szerelje fel a csöveket

A csatornacsövet szekvenciálisan, szakaszonként szerelik fel, általában a cső alsó végétől kezdődően, és magasabbra haladva. A modern csatornacső PVC-ből készül, és tömítéssel vagy oldószeres ragasztóval van összekötve. A lakossági vezetékek szabványos csőmérete 10 cm. A helyi szabványok határozzák meg a csővezeték szükséges anyagát és méretét.

A cső minden részének külső végének felfelé kell nézniük, hogy minimálisra csökkentsék a csőcsatlakozások szivárgásának változásait. A csővezeték a helyi előírásoknak megfelelően csatlakozik a központi hálózathoz. A telek végén a legtöbb szabvány egy vagy két elválasztót ír elő, amelyek könnyű hozzáférést biztosítanak a szívó- vagy tisztítócsőhöz egy rugóval.

Töltse fel az árkot

A szennyvízcsatorna oldalának teljes beépítése és a végső átvizsgálás után a projekt az árok visszatöltésével zárul. A visszatöltési folyamat gyakran egy homokréteggel kezdődik, amely védi a csövet és megszünteti a cső körüli hézagokat. Ezután az árkot rétegenként talajjal borítják, minden réteget gondosan tömörítenek, hogy megakadályozzák az ülepedést.

A tömörödött talaj első rétegére érdemes figyelmeztető szalagot felhelyezni, erre gyakran van szükség. Ez figyelmezteti a dolgozókat a csövek jelenlétére, és megakadályozza a véletlen károkat a területen végzett ásatások során.