Szolgáltatások
Hogyan működik?
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés

Tüzép, építőanyag

Alkalmazzon a környékről képzett szakembert, építőanyagokhoz, kedvező áron!

Megbízás hozzáadása
8 217 szakember
4 372 befejezett projekt
4,5 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése
260 000 + alkalmazásletöltés
Tüzép, építőanyag

Szakértőre van szüksége a Tüzép, építőanyag kategóriában? Csak írja be, hogy mit keres, és mi segítünk Önnek minőségi szakértőket találni korrekt árakon!

Lásd még:Ár
8 217 szakember
4 372 befejezett projekt
4,5 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése
260 000 + alkalmazásletöltés
Hasznos információAmit tudnia kell

1. Acél

Az acél a vas és szén fémötvözete, gyakran ötvöző anyagok hozzáadásával, amelyek erősebbé és tartósabbá teszik egy adott alkalmazásban. Például a rozsdamentes acélok ellenállnak a korróziónak és az oxidációnak, mivel krómot tartalmaznak. Az acélszerkezet előnye, hogy a kisebb súly és kis méret ellenére képes nagy erőket továbbítani. Ezt a képességet például technikusok és mérnökök használják magas, modern épületek és nagy ipari létesítmények tervezésére. További előny a méretek változékonysága a legköltséghatékonyabb megoldások keresésében, amelyek alkalmasak az épület vagy az ipari berendezések tényleges terhelésének optimális átvitelére. Az acél bármilyen környezetben elhelyezhető, és kevésbé nehéz telepíteni, mint a betont. Az acél korrózióra hajlamos, ha nem megfelelően használják és karbantartják. Például króm vagy ezüst használható felületkezelésre vagy díszítésre, de nem rendelkeznek kellő szakítószilárdsággal, és ezért nem befolyásolják a teherbírását.

2. Beton

A beton összetett anyag, amely töltőanyagból, kötőanyagból és vízből áll, és kiegészíthető különféle adalékokkal, amelyek befolyásolják alapvető tulajdonságait. Finom vagy durva adalékanyagot (folyami kavics, zúzott kő, újrahasznosított beton stb.) használnak töltőanyagként, a kötőanyag cement, amely víz hozzáadásával megkeményedik és megköt. A portlandcement a leggyakoribb cementtípus, amelyet finom por formájában állítanak elő mészkőből és agyagból, kemencében történő hevítésével és gipsz hozzáadásával. A beton ezért adalékanyagból, cementből és vízből áll. Keverés után a cement betonnak nevezett kőanyaggá keményedik. Alapvető jellemzője a nagy nyomásállóság. Azok a beszállítók, akik betont szállítanak az ügyfeleknek, tesztelik a gyártott betonkeveréket nyomószilárdság szempontjából. A betont bármilyen formájú öntőformába önthetjük, és a kőhöz hasonló anyaggá keményedik. Előállítása hét-harminc napig tart, ezért a mérnököknek és építészeknek ezt az időt figyelembe kell venniük az épület építési ütemtervének megtervezésekor. A beton felhasználásának sokoldalúsága, ára és szilárdsága ideális anyaggá teszi az épületek alapjainak építéséhez. Nagy terhet is képes elviselni, és ellenáll a környezeti hatásoknak. A beton szakítószilárdságának növelése érdekében a mérnökök gyakran acélrudakkal vagy rúdkészlettel erősítik meg, hogy biztosítsák a húzóerők átvitelét. Éppen ezért az anyagok kiválasztása az épületek tervezésének egyik fontos szempontja.

3. Fa

A fa az egyik legrégebbi építőanyag. Ennek oka a rendelkezésre állása, hogy megújuló erőforrás, de a nagyon jó szilárdságú, akár a nyomás, akár a szakítószilárdság, valamint a megmunkálhatóság szempontjából. Az építési tevékenységek során a segédszerkezetekhez nem gyalult fát, géppel gyalult és pontos méretekhez igazított fát használnak, hogy az beépülhessen az épület szerkezetébe. A nagyobb fákat gerendáknak nevezik, amelyeket nagy szerkezetek, például hidak és többszintes épületek vázainak építésére használnak. Fontos szempont a fafajta (puha - pl. luc, fenyő, kemény - pl. tölgy, bükk, trópusi - pl. bambusz) használata, mert mindegyiknek különböző előnyei vannak, és az építészek feladata meghatározni, hogy milyen fafajta a legmegfelelőbb a javasolt szerkezethez és az adott éghajlati viszonyokhoz. A fa könnyen hozzáférhető anyag, amely gazdaságos természeti erőforrás. Könnyű térfogata, mérete nagyon jól szabványosítható, jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, ezért népszerű házak és lakóépületek építésére. A fa nagy szakítószilárdsággal rendelkezik, megőrzi hajlítószilárdságát és nagyon erős a préselés után is. Fizikai tulajdonságai miatt azonban nem alkalmas pincék alapjainak és falainak építésére.

Hazánkban a fa szerkezetű házak általában vasbeton alapúak - sávalap, talapzat vagy cölöpök esetében.

4. Kő

A legrégebb óta használt építőanyag a kő. A világ legrégebbi, ma is létező épületei valójában kőből készültek. Számos előnye van, bár használatának tervezésekor el kell fogadni természetes tulajdonságait, különösen a feldolgozhatóságát. A száraz kőfalakat hosszú évek óta használják. Idővel a kővel végzett munkát kiegészítették különböző típusú habarcsok használatával, amelyek biztosítják a kövek kohézióját és képességét a szerkezetek terhelésének átadására. A kő tömör anyag, amelyet nehéz feldolgozni, bonyolult mozgatni és beépíteni a szerkezetben, és nagyon rossz hőszigetelő tulajdonságai vannak - nehezen nyelni el a hőt. Mindazonáltal még ma is lehetséges hatékonyan használni bizonyos sajátosságai miatt, mint pl. a pala tűzállósága, a gránit rendkívüli keménysége és tartóssága stb.

5. Tégla

A téglát olyan szerkezetek építésére használják, amelyek nagyon jól alkalmazkodnak a kívánt szerkezetekhez. A ma használt téglákat kemencében égetett agyagként állítják elő - kerámia téglákat. A hagyományos falazatként kerámia téglát használnak habarccsal összekapcsolva, amelynek tulajdonságait a hőszigetelés (idomok és tömbök), a súlycsökkentés (perforált tégla), a feldolgozás egyszerűsítése (precíziós szerelvények) igényei szerint állítják be. A kőműves szerkezetek betonnal, fával, üveggel vagy kővel kombinálhatók. A falazat ellenáll az időjárási viszonyoknak és tűzálló is. A tégla falazat képes ellenállni a nyomóterhelésnek, így jó anyag a teherhordó falak számára. A betonnal megerősített vagy vasbetonnal kombinált falazat támogathatja a többszintes épületeket, és gazdaságos választás lehet. Azonban fontos szempont a helyes telepítés a habarcs helyes használatával és a minőségi műhelyfeldolgozás.

6. Üveg

Ma az üveg a legszélesebb körben használt anyagunk a terek átláthatóságának és megvilágításának eléréséhez. Ugyanakkor a modern építészet gyakran használt homlokzati eleme. Az üveg törékeny és alkalmatlan teherhordó szerkezetekhez, elsősorban fém- vagy műanyagszerkezetekkel kombinálva használják. Ez egy olyan anyag, amely még mindig a tudósok középpontjában áll azzal a céllal, hogy további módosításokat végezzen a fizikai tulajdonságok és az "intelligens" képesség javítása érdekében az időjárási körülmények miatt.

7. Műanyag és textil

Bár a műanyag olcsó, de nem fenntartható anyag, és ezt figyelembe kell venni. A műanyag nyomás alatt erős, törékeny, és kis súlyával ideális alkatrészt hoz létre az acéllal való fúzióhoz, ami lehetővé teszi a könnyű és erős szerkezet létrejöttét, de még magas hőmérsékleten is lágyul, és gyenge az ellenállóképessége a tűzzel szemben. A nagy mennyiségű műanyag előállítása és az újrafeldolgozás szükségessége teret nyit a 3D nyomtatás fejlesztésének.

A textíliák használatát főként az alapvető előnyök értékelésénél vették figyelembe, amely a nagyon kis súly és a nagy szakítószilárdság. Ezt az anyagot nem lehet közvetlenül az épület szerkezetéhez használni, de érdekes anyag a berendezésekhez vagy a tárgyak különféle kiegészítő funkcióinak építéséhez. Legyen szó könnyű válaszfalakról, a belső terek vagy a szerkezetek felületének módosításáról.