Szolgáltatások
Hogyan működik?
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Ingyenes

Keress okos szakembereket

Fúrás
Projekt benyújtása ingyenes
Elégedett vásárlóRemek kommunikáció, minden a megbeszéltek szerint zajlott, a megbeszéltek szerint pontosan időben érkezett a projekt helyszínére. Szép munka, nagyon kedves ember, ezért ajánlom :)
profile image
Peter Š.A vásárló
Miért Wilio?
8 272 szakember
4 439 befejezett projekt
4,5 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése
260 000 + alkalmazásletöltés
Fúrás

Szakértőre van szüksége a Fúrás kategóriában? Csak írja be, hogy mit keres, és mi segítünk Önnek minőségi szakértőket találni korrekt árakon!

Lásd még:Ár
Hasznos információAmit tudnia kell

9 alapvető dolog, amit tudnia kell, mielőtt kutat ásna

A privát vízforrás kellemes előnyt jelenthet. A vízfogyasztásért nem kell fizetnie a városnak, bizonyos feltételek mellett a kútja adókedvezményt is jelenthet.

Sokan abból a szempontból is választanak kutat, hogy a belőle származó víz egészségesebb, mint az önkormányzat által ellenőrzött víz. A vízben lévő vegyszerek kevesebb mennyisége jót tesz az egészségnek és a környezetnek is.

A kút építése előtt tanulmányoznia kell a kérdést, hogy tudja, mire számíthat. Itt elolvashatja azokat az alapvető dolgokat, amelyeket meg kell tanulnia a kút ásása előtt.

1. A kutak nem mindig termelnek elegendő vizet

Az ötlet, hogy ássunk néhány métert, és találjunk egy csobogó kutat, kétségtelenül mindenkinek örömet okoz. Ez azonban gyakran nem felel meg a valóságnak.
Fontolja meg a kútvíz tervezett felhasználását. Kevés kút tud elegendő vizet termelni a mindennapi személyes használatra, de nem biztos, hogy elegendő egy udvar öntözésére vagy egy medence feltöltésére.

Beszéljen szomszédaival és a szállítóval, hogy megtudja, mennyi vízre számíthat a kútjából. Ha a kút nem is tudja minden vízszükségletét kielégíteni, akkor is érdemes lehet felásni, ha a vízellátás egy részét a települési vízellátásból ellensúlyozni tudja.

2. Meg kell vizsgálni a vizet

Addig nem fogja tudni a víz minőségét, amíg ki nem próbálja. A vizsgálathoz szükséges minta beszerzéséhez először el kell érni a felszín alatti vizet.

A vízvizsgálat a legtöbb esetben egyszerű és olcsó. Sok webhely ingyenes tesztkészleteket és laboratóriumi eredményeket kínál.

Problémát jelenthet a minta beszerzése a kútba való nagy kezdeti beruházás nélkül. Ha a kút ásása után megtudja, hogy a víz rossz minőségű, az sokba kerülhet. Ebben a helyzetben ismét hasznos lehet a szomszéd segítsége. Ha a kútjuk közel van az ásni kívánt helyhez, kérdezze meg őket a víz minőségéről. Lehet, hogy a vizük nem egyezik meg pontosan a kútvíz minőségével, de remek kiindulópont.

3. Mi kerülhet a vízbe a talajban

Miért különbözik a szomszéd ivóvize és a saját kút minősége? Attól függően, hogy a kút körüli talajt hogyan kezelik, a vizükben különböző szennyeződések lehetnek. Az esővíz, a műtrágyák, a növényvédő szerek és a természetes szennyeződések eljuthatnak a talajvízforráshoz. A lehető legtisztább víz elérése érdekében tartsa mentesen a felületet az ellenőrizhető szennyeződésektől, például növényvédő szerektől és műtrágyáktól.

4. A kutat és a benne lévő vizet óvni kell

A kút elkészültét követően további védelmet kell biztosítani az esetleges szennyeződésektől a jövőben. Az eső, az állatok és a törmelék könnyebben bejut a földben lévő nyílt lyukba. Ügyeljen arra, hogy a kút lefedhető legyen. Legyen óvatos a talajjal és a kút körüli területtel. Az új kút felszínén lévő növényvédő szerek és műtrágyák átszivároghatnak a talajon és a vízellátásba. 

5. A kutakra vonatkozó helyi előírások

Mielőtt elkezdené ásni, végezzen némi kutatást. Vannak szabályozások a kutakra az Ön közösségében? Győződjön meg arról, hogy kútja megfelel a helyi biztonsági és egyéb előírásoknak, például:

Milyen mélyre kell ásni, hogy a lehető legegészségesebb vízhez jussunk?
Milyen széles lehet?
Milyen messze kell lennie a többi szerkezettől?
Milyen messze kell lennie a csatornától, hogy a víz biztonságos legyen?
Milyen alkatrészekre van szükség ahhoz, hogy megfeleljen a biztonsági előírásoknak?
Engedély kell?

Mielőtt elkezdené ásni, ismerkedjen meg a szabályokkal. Kövesse őket, hogy megbizonyosodjon arról, hogy kútja biztonságos, hogy elkerülje a helyi ellenőrök által kiszabott bírságokat.

6. Szüksége lesz egy szivattyúra

A kút több, mint maga az ásatás. Ha nem tervezi, hogy vödörrel és tárcsával szerezzen vizet, szivattyúrendszerre lesz szüksége a víz eléréséhez. Ne felejtse el belefoglalni kútterveibe, legyen szó egy egyszerű kézi szivattyúról a helyszínen, vagy az otthonába beépített csővezetékről és szivattyúrendszerről.

7. Gödröt ásni nem olyan egyszerű, mint amilyennek első pillantásra tűnik

Sajnos kutat építeni nem olyan egyszerű, mint jóváhagyást szerezni, majd felemelni egy ásólapátot. A kutakhoz terv kell. Meg kell győződnie arról, hogy a kút a megfelelő helyen van, hogy megtalálja a vizet. Szerkezeti integritást is igényelnek, hogy megakadályozzák az összeomlásukat. Dolgozzon együtt professzionális mérnökökkel egy jól kidolgozott projekt megoldásában. Szakértelmüknek köszönhetően olyan kútja lesz, amely megfelel az Ön igényeinek, és biztonságban marad Ön és családja számára.
Válasszon engedéllyel rendelkező mérnököt. Képzettséggel és tapasztalattal rendelkeznek a minőségi munka elvégzéséhez. A szakképzetlen technikus költséges hiba lehet az Ön számára.

8. A kutak drágák lehetnek

Ha figyelembe vesszük a kút ásásához kapcsolódó összes elemet, ez nem kis projekt. A kút beépítésének ára változhat. Előzetesen meg kell határozni a teljes projekt költségvetését és a kiadási tervet, beleértve:
- mérnöki munka
- az engedélyek és ellenőrzések díjai
- a kút ásása és rögzítése
- csövek és szivattyúk
- a kút elkészülte után tereprendezés

Ha a pénzügyi tervet helyesen készíti el, a kútépítés költsége hosszú távon pénzt takaríthat meg.

9. Lehet, hogy a kútja nem tart örökké

A kutak kiszáradhatnak. A vízellátás időtartamát a természet szabályozza. Azonban segíthet a kútnak meghosszabbítani élettartamát. A kutak karbantartást igényelnek. Ügyeljen a szivattyú felépítésére és rendszerére, és szükség esetén végezzen javításokat. 

3 fő különbség az otthoni és kereskedelmi kúttelepítések között

A háztartási és kereskedelmi célú kutak telepítése hatékony megoldást jelent az állandó vízellátás biztosítására. Számos tényező különbözteti meg azonban ezt a két szolgáltatást. Mielőtt az ingatlantulajdonos eldönthetné, melyik kút felel meg leginkább az igényeinek, meg kell tudnia különböztetni és értékelni a lehetőségeit. Szerencsére mindig rendelkezésre állnak olyan szakértők, akik minden szükséges információt megadnak a megalapozott döntés meghozatalához.
Néhány fő különbség az otthoni és a kereskedelmi kútszerelés között:

Az otthoni és kereskedelmi kutak telepítésének 3 módja különbözik

1. A telepítés célja

Bár a kút módszerek lehetővé teszik a talajvízhez való hozzáférést, általában minden alkalmazásnak más célja van. Az otthoni kutak állandó vízellátást biztosítanak a háztartások számára, és biztosítják a lakástulajdonosok tiszta ivóvizét, valamint a fürdést, a főzést, a mosást, a mosogatást és a kert öntözését. Másrészt a kereskedelmi kutakat gyakran használják nagyobb vízszükségletek kielégítésére, például öntözésre és vízkezelésre.

2. Fúrási folyamat

Egy másik nagy különbség a háztartási és a kereskedelmi kutak között a tényleges kútfúrási folyamat. A kereskedelmi kutak szivattyúit úgy kell megtervezni, hogy támogassák a nagyobb vízáramlást.

3. Kútszabályzat

A háztartási és kereskedelmi kutak telepítésére vonatkozó speciális előírások is eltérőek. Például vannak állami és önkormányzati irányelvek, amelyek szabályozzák, hogy milyen közel lehet kutat fúrni egy ház közelében az egészségügyi veszélyek elkerülése érdekében. Az egyes kúttípusokra meghatározott szabványok az adott területtől függenek.

Milyen mélyek a geotermikus kutak?

A geotermikus kutak általában 45-120 m mélyek. Egyes fúróvállalatok olyan berendezésekkel rendelkeznek, amelyek 180 méternél mélyebb aknákat tudnak fúrni, de ez nem általános. Valójában a 120 m-nél mélyebb aknákat általában csak nagy kereskedelmi projektekhez használják, és az épület építése előtt részletesen kiértékelik őket. Minél mélyebb az akna, annál több egyéb tényező befolyásolja felépítését (például a felszín alatti viszonyok, a talaj típusa stb.). A geotermikus fúróberendezések általában nem fúrnak 45 m-nél kisebb mélységig, ez a hagyományos ivóvíz fúróberendezésekkel érhető el.

Az általános szabályok szerint tegyük fel, hogy egy 60 m mély akna 45 m2 szellőzését tudja biztosítani otthonában. Ha háza 140 m2-es, akkor jó feltételezni, hogy 2 külön kútra lesz szüksége, mindegyik 90 m mélységgel. Ez azonban csak egy példa. Szükséges lesz az adott épületben a fűtő- és hűtőszivattyú terhelésének helyes kiszámítása, valamint a helyszínen hővezető-vizsgálat elvégzése, vagy a környező kutak jelentéseinek megtekintése. 

Mennyibe kerül egy geotermikus kút?

A geotermikus energia egyik legnagyobb negatívuma az ára, pedig hosszú távon spórolhatunk vele. Ez vonatkozik a legtöbb legújabb technológiára, függetlenül a kérdéses területtől. A sekélyebb kutak egy kicsit olcsóbbak, a mélyebbek egy kicsit drágábbak. A magas költségek elsősorban magára a fúrógépre, annak szállítására és üzemeltetésére vonatkoznak. Ez a díj az oka annak, hogy a kútra jutó költség olyan magas. A geotermikus fúrás egyre népszerűbb, de nem valószínű, hogy túl sok versengő cég lesz a környéken. Ezért a költségek magasabbak lesznek, ha a fúró szállítási távolsága nagyobb.
Ha ez egy nagyobb projekt (több mint 10 kút), akkor az egyes aknák költségei csökkennek. Ilyen esetekben a fúrót a helyszínre szállítják, és éjszakára a helyszínen parkol.

Egy tipikus ház esetében a kút árába beletartozik minden, ami az otthonon kívül esik, azaz a kút fúrása, a geotermikus csővezetékek kiépítése, a kút visszatöltése és vízzel való feltöltése. Jelentős költség, amit ez az összeg nem tartalmaz, a geotermikus hőszivattyú és a rácsatlakoztatott csővezeték.

A geotermikus fúrás lenyűgöző folyamat. Egészen izgalmas az ötlet, hogy egy 180 m-es talajba fúrásra képes eszköz elmehet mellettünk egy közönséges másodosztályú úton. Ez költséges művelet, de a kútmező helyes méretezése (mélysége és kutak száma) mellett elengedhetetlen része a geotermikus rendszer megfelelő kiválasztásának a hosszú távú energiamegtakarítás eléréséhez.

Hogyan működik a geotermikus energia?

A geotermikus rendszer a talajban tárolt napenergiát használja, hogy kellemes legyen az itt-tartózkodás egész évben. Még télen is, amikor a földet hó borítja, a Föld hőmérséklete egész évben állandó, 10-15 °C, mindössze 180 cm-rel a felszín alatt. Ez azt jelenti, hogy állandó hőellátása van, ami még a leghidegebb tél kellős közepén is biztosítja kényelmét.
A geotermikus rendszer egy, az Ön házában elhelyezett geotermikus egységből áll, amely egy sor földbe temetett csőhöz csatlakozik. Az etanolos oldat a csöveken keresztül kering, és rendkívül hatékony hővezetővé válik. A csővezetékben lévő etanol elnyeli a hőt a talajból, és visszaszivattyúzzák a házban lévő geotermikus egységbe. Az egység hőt von ki az etanolos oldatból, majd elosztja a hőt az egész házban.
Nyáron az egész folyamat fordított. A hőt a házban lévő levegőből veszik fel, és a földnek adják át, amely melegebb napokon hidegebb, mint a levegő.

Miért érdemes befektetni egy geotermikus rendszerbe?

A geotermikus rendszerek megtakarítása hosszú távon magas a hagyományos energiaforrásokhoz, például a gázhoz, olajhoz vagy villamos energiához képest. Az éves fűtésszámlák a kicserélt rendszertől függően 50-80%-kal csökkennek. A geotermikus energiát nem terhelik növekvő költségek vagy előre nem látható áringadozások, és nem szállítják nagy távolságokra. Mindig elérhető, közvetlenül a lábunk alatt. 

Milyen további előnyökkel jár a geotermikus rendszer a megtakarítás után?
  • Kényelem

A lakástulajdonosok felmérései szerint a geotermikus rendszereket általában kényelmesebbnek nevezik, mint a hagyományos gáz-, olaj- vagy villamosenergia-rendszereket. A geotermikus rendszereket nem befolyásolja a páratartalom változása, amelyre a hagyományos rendszerek hajlamosak, és nem okoz gondot a fosszilis tüzelőanyagok elégetése által okozott időnkénti szag sem.

  • Ingyenes vagy olcsóbb melegvíz

A geotermikus rendszer 2-3-szor hatékonyabban melegíti fel a vizet, mint a hagyományos fűtés.

  • Kevesebb zaj

Mivel a geotermikus rendszer klímaberendezést is biztosít, nincs szükség zajos hagyományos kültéri egységre.

  • Alacsony karbantartási igény

A rendszer jó állapotának megőrzése érdekében az elektrosztatikus porleválasztót havonta egyszer meg kell tisztítani. A geotermikus rendszerek nem tartalmaznak lángot vagy kéményeket, és nem növelik a tűz- vagy szén-monoxid-mérgezés kockázatát. Nem kell tartania halálos földgázrobbanásoktól sem.

  • Élettartam

A geotermikus egységek átlagos élettartama 20-25 év.

A geotermikus energia jótékony hatással van a környezetre?

A fosszilis tüzelőanyag-rendszert helyettesítő geotermikus rendszer telepítése azonnal 50%-kal csökkenti a károsanyag-kibocsátást, ami megegyezik egy negyedhektáros területen történő fákkal.

Mi a geotermikus energia jövője?

A geotermikus energiának nagyon ígéretes jövője van. A geotermikus energia költséghatékonysága továbbra is javulni fog a geotermikus technológia korszerűsítésével és a fosszilis tüzelőanyagok árának emelkedésével.