Üdvözöljük a Wilión!

A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi

Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Gyakran ismételt kérdések
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Üdvözöljük a Wilión!

A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi

Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Gyakran ismételt kérdések
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés

Gabion kerítés

Alkalmazzon a környékről képzett szakembert, gabion kerítéshez, kedvező áron!

Megbízás hozzáadása

6 642 + szakember

2 676 + befejezett projekt

4,5 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése

220 000 + alkalmazásletöltés

Gabion kerítés

Szakértőre van szüksége a Gabion kerítés kategóriában? Csak írja be, hogy mit keres, és mi segítünk Önnek minőségi szakértőket találni korrekt árakon!

Lásd még:Ár

6 642 + szakember

2 676 + befejezett projekt

4,5 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése

220 000 + alkalmazásletöltés

Hasznos információ

Amit tudnia kell

Gabion kerítések

Leírás

A gabionok négyszögletes vagy hengeres kosarak, hatszögletű hálóból, erősen horganyzott acélhuzalból. A kosarakat sziklával, kövekkel vagy földdel töltik meg, és egymásra rakják a fal felállításához. A gabionok esetében elsősorban a dróthálóban lévő egyes kövek és kőzetek összekapcsolódásán múlik, (a belső stabilitás és súlyuk miatt) hogy ellenálljanak a hidraulikus és a gravitációs erőknek. A gabionok porózus típusú szerkezetek, amelyeket néha növényzettel is be lehet ültetni. "Kemény" tervezési megoldásnak tekintik, amelynek minimális környezeti és esztétikai értéke van.

Alkalmazhatóság

A gabionokat minden elképzelhető helyen használják, ez szinte univerzális módja a kerítésépítésnek, a föld bekerítésének vagy a lejtők stabilizálásának, valamint gátakként a földcsuszamlások ellen alkalmazzák olyan helyeken, ahol nagy talajerózió feltételezhető. Közúti és vasúti töltések, hidak, tám- és zajfalak építésénél használják őket. Alkalmasak vízgazdálkodásra is a vályúk és a vízfolyások és a víztározók partjainak kezelésében.

Előnyök

  • könnyű kezelhetőség és szállítás
  • építési sebesség
  • rugalmasság (a gabionok ellenállnak az enyhe oldalirányú elmozdulásoknak)
  • vízáteresztő képesség (jó vízelvezetés)
  • jól alkalmazható módszert kínál a víz sebességének csökkentésére és a lejtők eróziótól való védelmére

Hátrányok/problémák

  • előnytelen megjelenés. A gabionokat néha kritizálják alacsony esztétikai értékük miatt. Különlegessé tehetők, ha a fal elülső részén egy látványos homlokzati követ használunk, és növényzetet ültetünk a sziklák közötti terekbe.
  • alacsony élőhelyérték
  • költségek. A gabionok drágábbak, mint némely más alternatíva.
  • használódás. A gabionokhoz használt huzalkosarak súlyos kopásnak lehetnek kitéve, mivel a huzal kopása miatt a terhelés egyenlőtlenül oszlik el a felületen.
  • bonyolult telepítés. A gabionok építése meglehetősen igényes és sok felszerelést igényel.

A könnyű kezelhetőség és szállítás érdekében a gabionokat lapos helyzetbe forgatva és összekötve szállítják. Könnyen összeállíthatók úgy, hogy az összes függőleges részt kibontják és a függőleges élek körüli összekötő huzal hosszához kötik. Az üres gabionokat a helyükre helyezzük, és a szomszédos gabionokhoz rögzítjük. Ezután mélységük egyharmadáig kaviccsal (10-30 cm átmérőjű) töltik meg őket. A mindkét irányban elhelyezett csatlakozó huzalok a szemközti gabion falakkal támasztják alá. A huzalok megakadályozzák, hogy a gabionkosarak "kiömöljenek", amikor megtelnek. Ezt a műveletet addig ismételjük, amíg a gabion meg nem telik. Töltés után a felső oldalát összehajtjuk és a végekhez, oldalakhoz és egyéb részekhez rögzítjük. A töltési folyamat során növényi magokat, például fűzfákat helyezhetünk el a sziklák közé. Ha ezt választjuk, célszerű kevés talajt tenni a gabionokba, és a növény magjait ebben egyenletesen szétszórni és eloszlatni.

Kísérletezhetsz a gabionokkal és konfigurálhatja őket különféle kivitelben. Attól függ, hogy milyen célból készülnek ezek a falak vagy kerítések. Nyilvánvaló, hogy a zaj- vagy a talajerózió-gátként épített gabion esztétikai szempontból teljesen más lesz, mint a kerítésként szolgáló gabion.

Az építés sorrendje

Mivel a gabionokat ott alkalmazzák, ahol nagy az eróziós potenciál, úgy kell őket telepíteni, hogy a lejtés beállításával egyidejűleg, vagy csak a lehető legkisebb késéssel végezzék el. A gabionok elhelyezésének területét csak akkor lehet teljes mértékben módosítani, ha a kezdeti munkát azonnal követheti a gabionok végső előkészítése és elhelyezése.

Karbantartás

A gabionokat rendszeresen és külön minden nagyobb vihar után ellenőrizni kell. Minden ideiglenes és tartós erózió-gátló eljárást, az üledékellenőrzést és a szükséges javításokat szükség szerint el kell végezni a rendeltetésük folyamatos működésének biztosítása érdekében.

Minden karbantartást és javítást a jóváhagyott eljárásoknak megfelelően kell végrehajtani.

Szükséges engedélyek

Ahhoz, hogy a gabionfalat támfalként lehessen használni, átfogó műszaki előírásokra és a hatóságok jóváhagyására lehet szükség. Előfordulhat, hogy építész szolgáltatásait kell igénybe vennie. Ezért legyen óvatos! Mielőtt elkezdené építeni a gabionfalat, próbálja meg megkérdezni, hogy szükségesek-e engedélyek, és ha igen, milyen típusúakra lesz szükség a projekt megvalósításához.

Hogyan áll össze a gabion fal

Mint minden projektnél, itt is érdemes először a tervezési lehetőségeket számba venni, tanácsokat kérni a tervezéssel, a telepítéssel és az általános kivitelezéssel kapcsolatban. Ha már mindent megtalált, például a helyet, ahol kerítést kíván építeni, megmérte és megvásárolta a szükséges paneleket, sziklákat és egyéb dróthálós anyagokat, akkor készen áll a kezdésre.

Nyilvánvaló, hogy a drótháló lyukainak keskenyebbnek kell lenniük, mint az aggregátum mérete, különben a kövek és sziklák kiesnének onnan. Ha puha agyagra vagy akár homokra építe gabiont, akkor szilárd beton alapra lesz szüksége. Ügyeljen azonban arra, hogy a beton alapok ne ütközzenek össze a lefolyóval. Ezért támfalak esetén ellenjavallt lehet.

Csatlakoztassa a horganyzott huzalpaneleket huzallal, és hozza létre a huzalkosarak alapját és oldalait. Tartson minden kosarat a helyén úgy, hogy egy drótot helyez a kosár minden sarkába. Ez addig tartja a kosarat, amíg meg nem tölti kövekkel.

Hogyan építsünk gabion kerítést

A nagy területű gabionok számára előnyös lehet az átlós megerősítés a sarkokon és vízszintesen is, valahol nagyjából a szerkezet közepén. Pénzt takaríthat meg, ha régi betontömböket és olcsóbb követ használ a gabion közepén, és drágább, esztétikusabb sziklákat és köveket helyez a látható külső részekre. Ha az összes szikla a helyén van, egyszerűen rögzítse a felső panelt, és kész.

Huzalszerkezetek

A dróthálós ketrec minden gabionfal egyik legfontosabb szerkezeti eleme. A választott huzaltípus jelentős hatással lehet új gabionfalad élettartamára. Három fontos szempontot kell szem előtt tartani a megfelelő acélhuzal-háló kiválasztásakor.

1. Típus - horganyzott vagy rozsdamentes acél

A horganyzott acél olcsóbb, és hagyományosan nagyobb gabion támfalaknál használják.

A horganyzott drótháló panelek kivételes korrózióállóságot és kiváló szilárdságot biztosítanak. Ha gabion fallal szeretné megmutatni valódi stílusát, akkor fontolja meg a rozsdamentes acélhálós paneleket. A rozsdamentes acél ötvözi a kiváló korrózióállóságot az esztétikai szépséggel, és lenyűgöző gabionfalat hoz létre.

2. A huzal átmérője

A huzalok vastagsága fontos szerepet játszik a gabion falak szerkezeti szilárdságának és integritásának biztosításában. A nagyobb gabion támfalak óriási nyomásnak vannak kitéve, elsősorban a víz felhalmozódása és a talajerózió miatt. A dróthálónak is elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy ellenálljon a nyomásnak, ha a kövek mozognak, amikor a fal megtöltésre kerül. A költségeket és az esztétikát is fontos szempontnak kell tekinteni, különösen, ha egy gabionfalat ikonikus tereprendezésként fontolgatunk.

3. Kinézet

Logikus, hogy minél nagyobb a fal és a lyukak a hálóban, annál nagyobb sziklákat és köveket kell majd használni. Ha nagyméretű gabion támfalat építesz, akkor ezek a tényezők határozzák meg a műszaki specifikációt. Ha azonban ez csak egy kis méretű fal, akkor játszhat ezekkel a tényezőkkel, és elérheti a kívánt hatásokat.

Az építkezés megkezdése előtt vagy a szükséges dokumentáció benyújtása előtt nagyon gyorsan ellenőrizheti a legközelebbi beszállítótól, hogy milyen háló és kövek állnak rendelkezésre.

Költségek és egyéb szempontok, amelyeket figyelembe kell venni

A gabion falak költséges, hatékony megoldásokat kínálnak a kerítések és a támfalak számos kihívására. A fal mérete az egyik alapvető tényező, amelyen a teljes fal ára alapul. Nagyobb projektek esetén valószínűleg további összeget kell befektetni az engedélyekbe és az építőipari cégbe, amely megvalósítja a projektet. Ha azt szeretné, hogy kerítésed valóban elegánsan nézzen ki, akkor be kell fektetni a vonzó színű és textúrájú minőségi kőbe is. Ez adott esetben nagyon drága lehet.

Design darabok

A gabion falak szinte korlátlan lehetőségeket kínálnak a tájtervezőknek. Használhatja őket eróziócsökkentéshez és más funkcionális feladatokhoz, de sok egyéb felhasználási lehetőségük is van. Például esztétikus kapcsolatot biztosíthatnak a ház és a külső terek között, akár a fával borított táj kiegészítésére, akár a természetes sziklás tájjal kombinálva. Nem kell úgy érezned, hogy beszorultál a sziklafalak közé, hiszen egy gabion fal kialakítása végtelenül rugalmas lehetőségeket kínál a kreatív tereprendezők számára.

Miért egyre népszerűbbek a gabion falak?

A gabion támfal hatékony módja az erózió visszaszorításának és a vízszintes térszint növelésének az ingatlan területén. Áteresztőképességük miatt, amelyet a kőzetek és kövek közötti rések biztosítanak, megakadályozzák a nyomás vagy a felhalmozódott víz növekedését. Ez biztonságosabbá teszi őket, mint más típusú támfalakat. A gabion falminták nagyon rugalmasak lehetnek, és alkalmasak bármilyen méretű projektre, a kicsitől a nagyig.

A gabionos támfal rendkívül vonzónak tűnik természetes kőzetszínekkel és textúrákkal is. Ráadásul természetesen szó szerint kőből állnak. Kiváló tartósságuk miatt nagyon költséghatékony kiegészítők minden támfal alkalmazáshoz.