Üdvözöljük a Wilión!

A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi

Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Gyakran ismételt kérdések
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Üdvözöljük a Wilión!

A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi

Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Gyakran ismételt kérdések
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés

Gabion kerítés

Alkalmazzon a környékről képzett szakembert, gabion kerítéshez, kedvező áron!

Megbízás hozzáadása

38 664 szakember

67 895 befejezett projekt

4,8 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése

226 512 alkalmazásletöltés

Gabion kerítés

Szakértőre van szüksége a Gabion kerítés kategóriában? Csak írja be, hogy mit keres, és mi segítünk Önnek minőségi szakértőket találni korrekt árakon!

Lásd még:Ár

38 664 szakember

67 895 befejezett projekt

4,8 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése

226 512 alkalmazásletöltés

Elkészült munkák bemutatása

Szolgáltatóink már több mint 83314 megbízónak segítettek

Kert, kertészBarbara R.
Festő, szobamázolóJános H.
TeraszburkolatJános T.
MedenceépítésAndras T.
FémkerítésMate K.
Fafedeles pihenőhelyIstván C.
Konyhabútor gyártásaMarkus K.
Csaptelep vagy mosdó telepítéseErvin A.
Mennyezeti lámpák felszereléseLajos B.
KonyhafelújításDominik J.
Konyhabútor gyártásaMarkus K.
Tégla furnérDomonkos G.
VillámhárítóLajos B.
Új építésű ingatlanVictor B.
TapétázásRobi M.
MelegburkolásBela A.
AsztalosZoltan E.
Fürdőszoba burkolásaDomonkos G.
Kerti házak, nyaralókMate T.
BútorgyártásViktor O.
HASZNOS INFORMÁCIÓ

Amit tudnom kell

Gabion kerítések

Leírás

A gabionok négyszögletes vagy hengeres kosarak, hatszögletű hálóból, erősen horganyzott acélhuzalból. A kosarakat sziklával, kövekkel vagy földdel töltik meg, és egymásra rakják a fal felállításához. A gabionok esetében elsősorban a dróthálóban lévő egyes kövek és kőzetek összekapcsolódásán múlik, (a belső stabilitás és súlyuk miatt) hogy ellenálljanak a hidraulikus és a gravitációs erőknek. A gabionok porózus típusú szerkezetek, amelyeket néha növényzettel is be lehet ültetni. "Kemény" tervezési megoldásnak tekintik, amelynek minimális környezeti és esztétikai értéke van.

Alkalmazhatóság

A gabionokat minden elképzelhető helyen használják, ez szinte univerzális módja a kerítésépítésnek, a föld bekerítésének vagy a lejtők stabilizálásának, valamint gátakként a földcsuszamlások ellen alkalmazzák olyan helyeken, ahol nagy talajerózió feltételezhető. Közúti és vasúti töltések, hidak, tám- és zajfalak építésénél használják őket. Alkalmasak vízgazdálkodásra is a vályúk és a vízfolyások és a víztározók partjainak kezelésében.

Előnyök

· könnyű kezelhetőség és szállítás

· építési sebesség

· rugalmasság (a gabionok ellenállnak az enyhe oldalirányú elmozdulásoknak)

· vízáteresztő képesség (jó vízelvezetés)

· jól alkalmazható módszert kínál a víz sebességének csökkentésére és a lejtők eróziótól való védelmére.

Hátrányok / problémák

· előnytelen megjelenés. A gabionokat néha kritizálják alacsony esztétikai értékük miatt. Különlegessé tehetők, ha a fal elülső részén egy látványos homlokzati követ használunk, és növényzetet ültetünk a sziklák közötti terekbe.

· alacsony élőhelyérték

· költségek. A gabionok drágábbak, mint némely más alternatíva.

· használódás. A gabionokhoz használt huzalkosarak súlyos kopásnak lehetnek kitéve, mivel a huzal kopása miatt a terhelés egyenlőtlenül oszlik el a felületen.

· bonyolult telepítés. A gabionok építése meglehetősen igényes és sok felszerelést igényel.

A könnyű kezelhetőség és szállítás érdekében a gabionokat lapos helyzetbe forgatva és összekötve szállítják. Könnyen összeállíthatók úgy, hogy az összes függőleges részt kibontják és a függőleges élek körüli összekötő huzal hosszához kötik. Az üres gabionokat a helyükre helyezzük, és a szomszédos gabionokhoz rögzítjük. Ezután mélységük egyharmadáig kaviccsal (10 - 30 cm átmérőjű) töltik meg őket. A mindkét irányban elhelyezett csatlakozó huzalok a szemközti gabion falakkal támasztják alá. A huzalok megakadályozzák, hogy a gabionkosarak "kiömöljenek", amikor megtelnek. Ezt a műveletet addig ismételjük, amíg a gabion meg nem telik. Töltés után a felső oldalát összehajtjuk és a végekhez, oldalakhoz és egyéb részekhez rögzítjük. A töltési folyamat során növényi magokat, például fűzfákat helyezhetünk el a sziklák közé. Ha ezt választjuk, célszerű kevés talajt tenni a gabionokba, és a növény magjait ebben egyenletesen szétszórni és eloszlatni.

Kísérletezhetsz a gabionokkal és konfigurálhatod őket különféle kivitelben. Attól függ, hogy milyen célból készülnek ezek a falak vagy kerítések. Nyilvánvaló, hogy a zaj- vagy a talajerózió-gátként épített gabion esztétikai szempontból teljesen más lesz, mint a kerítésként szolgáló gabion.

Az építés sorrendje

Mivel a gabionokat ott alkalmazzák, ahol nagy az eróziós potenciál, úgy kell őket telepíteni, hogy a lejtés beállításával egyidejűleg, vagy csak a lehető legkisebb késéssel végezzék el. A gabionok elhelyezésének területét csak akkor lehet teljes mértékben módosítani, ha a kezdeti munkát azonnal követheti a gabionok végső előkészítése és elhelyezése.

Karbantartás

A gabionokat rendszeresen és külön minden nagyobb vihar után ellenőrizni kell. Minden ideiglenes és tartós erózió-gátló eljárást, az üledékellenőrzést és a szükséges javításokat szükség szerint el kell végezni a rendeltetésük folyamatos működésének biztosítása érdekében.

Minden karbantartást és javítást a jóváhagyott eljárásoknak megfelelően kell végrehajtani.

Szükséges engedélyek

Ahhoz, hogy a gabionfalat támfalként lehessen használni, átfogó műszaki előírásokra és a hatóságok jóváhagyására lehet szükség. Előfordulhat, hogy építész szolgáltatásait kell igénybe venned. Ezért légy óvatos! Mielőtt elkezdenéd építeni a gabionfalat, próbáld meg megkérdezni, hogy szükségesek-e engedélyek, és ha igen, milyen típusúakra lesz szükség a projekt megvalósításához.

Hogyan építsünk gabion falat

Mint minden projektnél, itt is érdemes először a tervezési lehetőségeket számba venni, tanácsokat kérni a tervezéssel, a telepítéssel és az általános kivitelezéssel kapcsolatban. Ha már mindent megtaláltál, például a helyet, ahol kerítést kívánsz építeni, megmérted és megvásároltad a szükséges paneleket, sziklákat és egyéb dróthálós anyagokat, akkor készen állsz a kezdésre.

Nyilvánvaló, hogy a drótháló lyukainak keskenyebbnek kell lenniük, mint az aggregátum mérete, különben a kövek és sziklák kiesnének onnan. Ha puha agyagra vagy akár homokra építesz gabiont, akkor szilárd beton alapra lesz szükséged. Ügyelj azonban arra, hogy a beton alapok ne ütközzenek össze a lefolyóval. Ezért támfalak esetén ellenjavallt lehet.

Csatlakoztassad a horganyzott huzalpaneleket huzallal, és hozd létre a huzalkosarak alapját és oldalait. Tartsd minden kosarat a helyén úgy, hogy egy drótot helyezel a kosár minden sarkába. Ez addig tartja a kosarat, amíg meg nem töltöd kövekkel.

Hogyan építsünk gabion falat

A nagy területű gabionok számára előnyös lehet az átlós megerősítés a sarkokon és vízszintesen is, valahol nagyjából a szerkezet közepén. Pénzt takaríthatsz meg, ha régi betontömböket és olcsóbb követ használsz a gabion közepén, és drágább, esztétikusabb sziklákat és köveket helyezel a látható külső részekre. Ha az összes szikla a helyén van, egyszerűen rögzítsd a felső panelt, és kész.

Huzalszerkezetek

A dróthálós ketrec minden gabionfal egyik legfontosabb szerkezeti eleme. A választott huzaltípus jelentős hatással lehet új gabionfalad élettartamára. Három fontos szempontot kell szem előtt tartani a megfelelő acélhuzal-háló kiválasztásakor.

1. Típus - horganyzott vagy rozsdamentes acél

A horganyzott acél olcsóbb, és hagyományosan nagyobb gabion támfalaknál használják.

horganyzott drótháló panelek kivételes korrózióállóságot és kiváló szilárdságot biztosítanak. Ha gabion faladdal szeretnéd megmutatni valódi stílusodat, akkor fontoljad meg a rozsdamentes acélhálós paneleket. A rozsdamentes acél ötvözi a kiváló korrózióállóságot az esztétikai szépséggel, és lenyűgöző gabionfalat hoz létre.

2. A huzal átmérője

A huzalok vastagsága fontos szerepet játszik a gabion falak szerkezeti szilárdságának és integritásának biztosításában. A nagyobb gabion támfalak óriási nyomásnak vannak kitéve, elsősorban a víz felhalmozódása és a talajerózió miatt. A dróthálónak is elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy ellenálljon a nyomásnak, ha a kövek mozognak, amikor a fal megtöltésre kerül. A költségeket és az esztétikát is fontos szempontnak kell tekinteni, különösen, ha egy gabionfalat ikonikus tereprendezésként fontolgatunk.

3. Kinézet

Logikus, hogy minél nagyobb a fal és a lyukak a hálóban, annál nagyobb sziklákat és köveket kell majd használni. Ha nagyméretű gabion támfalat építesz, akkor ezek a tényezők határozzák meg a műszaki specifikációt. Ha azonban ez csak egy kis méretű fal, akkor játszhatsz ezekkel a tényezőkkel, és elérheted a kívánt hatásokat.

Az építkezés megkezdése előtt vagy a szükséges dokumentáció benyújtása előtt nagyon gyorsan ellenőrizheted a legközelebbi beszállítótól, hogy milyen háló és kövek állnak rendelkezésre.

Költségek és egyéb szempontok, amelyeket figyelembe kell venni

A gabion falak költséges, hatékony megoldásokat kínálnak a kerítések és a támfalak számos kihívására. A fal mérete az egyik alapvető tényező, amelyen a teljes fal ára alapul. Nagyobb projektek esetén valószínűleg további összeget kell befektetni az engedélyekbe és az építőipari cégbe, amely megvalósítja a projektet. Ha azt szeretnéd, hogy kerítésed valóban elegánsan nézzen ki, akkor be kell fektetned a vonzó színű és textúrájú minőségi kőbe is. Ez adott esetben nagyon drága lehet.

Design darabok

A gabion falak szinte korlátlan lehetőségeket kínálnak a tájtervezőknek. Használhatod őket eróziócsökkentéshez és más funkcionális feladatokhoz, de sok egyéb felhasználási lehetőségük is van. Például esztétikus kapcsolatot biztosíthatnak a ház és a külső terek között, akár a fával borított táj kiegészítésére, akár a természetes sziklás tájjal kombinálva. Nem kell úgy érezned, hogy beszorultál a sziklafalak közé, hiszen egy gabion fal kialakítása végtelenül rugalmas lehetőségeket kínál a kreatív tereprendezők számára.

Miért egyre népszerűbbek a gabion falak?

A gabion támfal hatékony módja az erózió visszaszorításának és a vízszintes térszint növelésének az ingatlan területén. Áteresztőképességük miatt, amelyet a kőzetek és kövek közötti rések biztosítanak, megakadályozzák a nyomás vagy a felhalmozódott víz növekedését. Ez biztonságosabbá teszi őket, mint más típusú támfalakat. A gabion falminták nagyon rugalmasak lehetnek, és alkalmasak bármilyen méretű projektre, a kicsitől a nagyig.

A gabionos támfal rendkívül vonzónak tűnik természetes kőzetszínekkel és textúrákkal is. Ráadásul természetesen szó szerint kőből állnak. Kiváló tartósságuk miatt nagyon költséghatékony kiegészítők minden támfal alkalmazáshoz.