Szolgáltatások
Hogyan működik?
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Ingyenes

Keress okos szakembereket

Háztervezés, építészmérnök
Projekt benyújtása ingyenes
Elégedett vásárlóRemek kommunikáció, minden a megbeszéltek szerint zajlott, a megbeszéltek szerint pontosan időben érkezett a projekt helyszínére. Szép munka, nagyon kedves ember, ezért ajánlom :)
profile image
Peter Š.A vásárló
Miért Wilio?
8 272 szakember
4 439 befejezett projekt
4,5 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése
260 000 + alkalmazásletöltés
Háztervezés, építészmérnök

Szakértőre van szüksége a Háztervezés, építészmérnök kategóriában? Csak írja be, hogy mit keres, és mi segítünk Önnek minőségi szakértőket találni korrekt árakon!

Lásd még:Ár
Hasznos információAmit tudnia kell

Háztervezés

Victor Hugo szerint: „Ahol nincs terv, ahol az időt kizárólag a véletlen adja, hamarosan uralkodni fog a káosz.” Hugónak minden bizonnyal igaza volt, amikor az egyedi lakberendezésről szólt. A tervezési fázis gyakran meghatározza, hogy személyre szabott háza végül megvalósítja-e álmait. Íme hat tipp, amelyek segítenek építészének a tökéletes házterv elkészítésében a család számára.

1. Kezdje egyszerűen. Nincs szüksége luxus szoftverre ahhoz, hogy saját otthonáról döntsön. Valójában csak egy ceruzára és egy papírra van szüksége. Vázolja fel ötleteit. Készítsen listát. Gondolja át, milyen szobákat szeretne a házban elhelyezni, és milyen funkciókat kell ellátnia, mit szeretne bennük tartani, és hogyan szeretné látni őket. Egyelőre még a durva vázlatok is segíthetnek otthontervező csapatának megérteni, mit szeretne.

2. Gondolj a jövőre. Van vagy tervez gyermekeket a következő években? Vannak öregedő szülei? Ha igen, akkor sokféle forgatókönyvben kell gondolkodnia, például gyermekeinek egy internátusból való visszatérésében, unokák és nagyszülők elhelyezésében, nagyszülők gondozásában. Még akkor is fontolóra kell vennie egy nagycsalád elszállásolását, amikor rokonai nyaralni mennek Önhöz.

Gondolja, hogy valamikor a jövőben fel akarja hagyni a munkáját, és saját vállalkozásra cseréli az irodát? Ebben az esetben próbáljon meg legalább egy szobát úgy kialakítani, hogy szükség esetén irodává vagy dolgozószobává alakítható legyen. Ha otthonának berendezésén gondolkodik, próbáljon széles körben gondolkodni, több alternatívával. A funkcionalitásba foglaljon bele minden lehetséges opciót, amelyet a jövőbeni élete hasznosnak talál.

3. Azok, akik saját lakást keresnek, és terveket készítenek a házra, gyakran már birtokolják a földet, amelyen a ház található. Ha Ön is közéjük tartozik, ne felejtse el figyelembe venni a domborzatot, a méretet és a föld minden jellemzőjét. Például, ha földje közel van a természeti tájhoz, úgy dönthet, hogy a nappalit úgy helyezi el, hogy családtagjai tökéletes kilátást kapjanak. Ha patak folyik az ingatlanán, azzal szemben elhelyezhet egy hálószobát, hogy alvás közben élvezhesse a folyóvíz csobogását. Amellett, hogy azon gondolkodik, hogy melyik ablaknak kell a legjobb kilátást nyújtania, fontolja meg azt is, hogy a föld lejtős-e. A személyre szabott ház projekt meredek lejtőn nagyon másképp fog kinézni, mint a ház projekt, amely sík telken fog állni.

4. Prioritizálja a ház funkcióit. Miután ötleteit nagyjából rögzítették, kezdje el rangsorolni azokat a funkciókat, amelyekről úgy gondolja, hogy a legtöbbet hozza ki. Saját otthoni projektje könnyen túllépheti a költségvetését, ha szabadjára engedi fantáziáját. Mivel a luxus lehetőségek széles választéka közül választhat, fontos, hogy a projekt legfontosabb szempontjait rangsorolja. Például, ha mindig is álmodott egy konyhaablakról, ahol gyógynövényeket termeszthet, akkor erre koncentrálhat.

5. Amikor Ön és építésze elkezdenek játszani az elrendezéssel, fontolja meg, hogyan fog alakulni az élete a házban. Például a zaj csökkentése érdekében a hálótermekben célszerű a hálószobákat távolabb elhelyezni a ház közös területeitől. Ha Ön a konyhát az otthon szívének tekinti, akkor egy nyitott alaprajz, amely könnyen átmenetet biztosít a nappali, a konyha és az étkező között. Ez a fajta kialakítás kiváló mozgást tesz lehetővé a szobák között.

6. A fény megőrzése. A fény és a napfény erős pozitív hatást gyakorol az emberre. Azokon a területeken, ahol kevés a természetes fény a téli hónapokban, a szezonális affektív zavar (SAD) nem ritka. Ez a rendellenesség depressziós érzéseket, súlygyarapodást, nappali álmosságot, társadalmi hanyatlást és letargiát okoz. Ha korábban SAD-ban szenvedett, vagy olyan helyre költözik, ahol hosszú, sötét tél van, tanácsos tetőablakokat hozzáadni a háztervéhez, hogy maximalizálja a természetes fény bejutását az otthonba. Még ha soha nem is szenvedett szellemileg a sötét hideg napokon, a tetőablakok intelligensek, mert csökkentik a mesterséges fény igényét, és akár harminc százalékkal több fényt biztosítanak, mint a hagyományos ablakok.

A projekt során számítania kell a fény belépésére is a lakóhelyre. Például, ha szeretné élvezni a természetes reggeli fényt az étkezőben, bölcs dolog lenne a konyhát kelet felé fordítani. Érdemes alaposan átgondolni azt is, hogy az elektromos lámpák hogyan teremtik meg otthonuk kényelmét. Például a tervezőnek jó megvilágítást kell terveznie a konyhapultokhoz, hogy megkönnyítse az ételek elkészítését. A világítás kellemes hangulatot is teremthet. Például a hálószobában lévő fali lámpák tompítása a romantika vagy a béke érzését keltheti. A fentieken való gondolkodás segíthet álmai otthonának megteremtésében. Találjon időt a tervezővel való együttműködésre.

Lehetőség van a ház külön tervezésére, de sokkal jobb, ha kapcsolatba lép egy építésszel vagy az építészeti céggel. Az építészek magas szintű szakértelemmel rendelkeznek a tervezés, az anyagok és az építési rendszerek területén. Az építészekhez hasonlóan a belsőépítészek is tanultak, hogy tapasztalatokat és ismereteket szerezzenek. Sok építőipari cég lakberendezési szolgáltatásokat is kínál, és néhányan egy speciális tervező szolgáltatásait. A tervező cégeknél építészeti és építési szolgáltatásokat talál egy fedél alatt. Ha nem kell sokat gondolkodnia, sok katalógus található különböző cégektől, ahol a tervek már elkészültek. Több százat talál, ha nehézségei vannak a választással. Egy ilyen csomagszolgáltatás sokkal olcsóbb, mint a teljes egyedi háztervezés, de biztosan vannak olyan emberek, akik nem elégedettek meg vele, és mindent a saját preferenciáik szerint akarnak megoldani.
 
Az építészek segíthetnek a régi házak átalakításában is. Azonban sokan, különösen a „csak néhány fejlesztést” tervező lakástulajdonosok, nem veszik észre, hogy milyen nehéz lehet egy meglévő lakást az új elvárásokhoz igazítani. Az építészek képzettek, hogy lássák a lehetőségeket bármilyen struktúrában, és szakértők abban, hogy ezeket a lehetőségeket részletes tervekbe foglalják át, amelyeket az építtető pontosan és pedánsan megvalósíthat.

Mikor kell hívni egy építészt

Problémája van a házával, és fogalma sincs, hogyan oldja meg. Talán az emeleti folyosón lévő mosókonyha ajtaja akadályt teremt minden egyes nyitáskor, és nem lehet megkerülni. Vagy szüksége van egy másik fürdőszobára, de házának minden négyzetcentimétere foglalt. Ilyen esetekben egy jó építész segíthet és kreatív fejlesztésekkel állhat elő, amelyek megfelelnek Önnek, költségvetésének és életmódjának megfelelően.

Kényelmetlenül érzi magát, több helyre lenne szüksége, de nem akar elköltözni. Egy jó építész gondoskodik arról, hogy a legtöbbet hozza ki a meglévő térből. Még a legkisebb házakban is gyakran vannak kihasználatlan területek, amelyeket át lehet alakítani az ésszerűbb használat érdekében. Néha az, ami négyzetméterhiánynak tűnik, valójában csak egy egyszerű probléma, amely néhány változtatással megoldható.

Probléma az épület saját tervezése vagy átalakítása. Az építés vagy az átalakítás intenzív és költséges folyamat, amely megköveteli, hogy sok döntést hozzon olyan dolgokról, amelyekről kevés ismerete lehet. Egy jó építész segítőként és tanácsadóként szolgál, aki segíthet a legjobb eredmények elérésében.

Akkor is szüksége lesz építészre, ha egyedi vagy történelmi házat alakít át, stílust változtat, vagy bonyolult helyen építet. Érdemes megváltoztatni a gyarmati stílusú építészetet az 1970-es évekből. Vagy egy melléképületet szeretne hozzáadni egy szikla szélén álló házhoz. Ha ilyen nagyon bonyolult problémája van, béreljen építészt. Ez ostoba ötletnek tűnhet, mert az építész felvétele egy másik szakembert jelent, akiért fizetnie kell, de egy jó építész pénzt takaríthat meg. Segíteni fog abban, hogy javaslatot tegyen a kívánt korrekció alacsonyabb költséggel történő elérésének módjára. Hasonló, de gazdaságosabb építőanyagot is tervezhet ugyanazon hatás elérése érdekében. Segítségével elkerülheti a hibákat, akár az anyagban, akár a tervezésben, amit később megbánhat, és végül több pénzbe kerül. 

Hogyan találjuk meg a megfelelő építészt

Amikor úgy dönt, hogy építészet vesz fel, meg kell találnia a megfelelőt. Olyan embert szeretne, aki nemcsak jártas a házak tervezésében, hanem építész is, aki jól kommunikál, és akinek pénzügyi igényeit el tudja látni. Győződjön meg arról, hogy az építész költségei tükröződnek a teljes lakásfelújítási költségvetésben. 

Ha meg akarja találni a megfelelő építészt, időt kell belefektetnie. A lakberendezési magazinok és weboldalaik lehetővé teszik az építészek munkáinak megtekintését, és gyakran betekintést nyújtanak az építészek által a projektekhez és elérhetőségeikhez való általános hozzáférésbe. A keresőmotor segítségével keresse meg az építészeket, és proaktívan keressen személyes oldalakat, ahol bemutatkoznak Önnek és felajánlják szolgáltatásaikat. Természetesen a hivatkozásoknak vagy a megvalósított projekteknek is szerepelniük kell a weboldalukon. Böngésszen portfóliójukban, és olvasson többet gyakorlataikról és tervezési filozófiájukról.

A legjobb referencia egy ismerős vagy barát ajánlása, de vigyázzon, a barátjának megfelelő építész nem feltétlenül megfelelő az Ön számára. Ahhoz, hogy megtudja, személyes találkozót kell rendeznie.

Hogyan vágjak bele

Az első telefonhívás lehetővé teszi, hogy Ön megtudja, van-e megfelelő megoldás a problémájára, és érdemes-e személyes találkozót szervezni. Az építészek általában nem számítanak fel díjat erre az időre. Ez egy bevezető találkozó, amely arra szolgál, hogy bemutassa a projektet az építész későbbi nyilatkozatával, függetlenül attól, hogy képes-e azt irányítani és megvalósítani, vagy milyen időtartamon belül. Az első találkozón számíthat arra, hogy beszél a projektre vonatkozó elképzeléseiről, a költségvetéséről és ütemtervéről. Jó érzéssel és bizonyossággal kell kilépnie a megbeszélésről, hogy együtt dolgozhat ezzel a személlyel. Ez azért fontos, mert sok időt fog együtt tölteni a projekt megvalósításában. Az építész ugyanezt fogja keresni. Egy ilyen találkozót több építész részvételével kell megtervezni.

Mit vigyen magával a megbeszélésre

Hozzon magával minden inspiráló fotót vagy tervet a projekthez, valamint a meglévő otthonára vonatkozó terveket vagy fotókat. Nem valószínű, hogy ezen a ponton mélyen belemerül a részletekbe, de a látvány segít az építésznek eldönteni, hogy el akarja-e vállalni a feladatot, és reális-e a költségvetése, hogy megvalósítsa elképzelését.

Mit kérdezzen az építésztől

A megbeszélésre kész kérdésekkel érkezzen, hogy megtudja, mit várhat az együttműködéstől. Például megkérdezheti, hogy mi a tervezési filozófiája. Ezt azonban már a kutatás után tudnia kell, és csak össze kell hasonlítania szavait a weboldalán tett kijelentésekkel. Kérdezze meg az elképzelést, amelyet az építész hoz a projekthez. Tudja meg, hogy a fenntarthatóságra összpontosít-e. Kérdezzen tőle bármit. Ami Önnek fontos, az az építészének is fontos.

Kérdezze meg tőle, hogyan dolgozik - egymaga, vagy vannak segítői és partnerei.

Adjon neki egy esélyt, hogy bemutassa Önnek azokat a projekteket, amelyeken dolgozott vagy hasonlókat. Tapasztalattal kell rendelkeznie, ezért képesnek kell lennie arra, hogy megmondja, hogy vannak-e technikai problémák ezzel a projekttel kapcsolatban. Ha tud bármilyen problémáról, ha szövődményekre gyanakszik, mutasson rájuk, és megtudja, hogyan fog reagálni, és hajlandó-e kezelni.

Hadd magyarázza el, mennyi ideig tart a tervezési folyamat és maga az építkezés. Győződjön meg arról, hogy az építésznek van ideje dolgozni a projekten, és időben befejezheti azt. Ne feledje, hogy az építész felelős lehet az idejéért, de nem az Ön határozatlansága vagy a vállalkozó ütemtervében előforduló ütközések okozta késésekért. 

Hallgassa meg előzetes terveit, és tudja meg, hogy ez az építész képes-e pénzt megtakarítani, és lát-e rejtett buktatókat a projektben. Képes lesz 3D-ben megtekinteni a projektet a számítógép képernyőjén, vagy többnyire papírra támaszkodik? Egy jelentős átalakítás megtervezése együttműködést igényel. Győződjön meg róla, hogy mindketten megértik, mit várnak el a másiktól. Ne fejezze be a megbeszélést anélkül, hogy alaposan megértené az építész díjait, azok alapját, valamint azt, hogy hogyan és mikor kell fizetni. Például a projekt végén fizet minden szolgáltatásért? Vagy a felét előre meghatározott időpontban? Vagy akár kauciót is igényel?

A díjak a munka méretétől és összetettségétől függően sokkal magasabbak lehetnek. A legjobb megoldás az, ha beszél a környékbeli építészekkel az adott projekt megtervezésének költségeiről. Más szakmai szolgáltatásokhoz hasonlóan a legolcsóbb ajánlat nem feltétlenül a legjobb. Egyes építészek átalánydíjat számítanak fel óránként, mások az elvégzett munkáért. A nagy létszámú építészeti stúdió automatikusan drágább lesz, mint egy családi házban lévő irodájában szakmai gyakorlatot végző önálló vállalkozó.

A szerződés aláírása

Ha építész felvétele mellett dönt, szerződést kell aláírnia, amely általában tartalmazza az építész által biztosított munkák körét, a projekt ütemtervét, mennyit fizet az építésznek és mikor. A városfelmérések, a 3D modellezés és egyéb szolgáltatások magasabb költségeket eredményezhetnek. Győződjön meg arról is, hogy megérti, hogy a tervezési felülvizsgálatok hogyan befolyásolják az építész díjait, vagy hogy számos felülvizsgálat szerepel. A szerződés meghatározza azt is, hogy kié a tervek - általában az építészé. Ez nem jelent problémát, hacsak nem válik meg az építésztől még a projekt befejezése előtt. Ellenkező esetben érdemes elgondolkodnia azon, hogy jogosult-e módosítani a meglévő terveket, és saját maga, vagy egy másik építész által befejezni a házat.

Szerződést írtam alá az építészekkel. Mire számítsak?

A lakóépítészek többsége hasonló utat választ az otthonok tervezésekor vagy átalakításakor. A következő lépések jellemzőek:

• előzetes tervezési szakasz. Ez általában egy kezdeti konzultációval kezdődik az ügyfél igényeinek azonosítására, valamint egy helyszíni látogatással. Ebből az építész írásos programot (projektcélokat) állíthat össze, és durva vázlatokat készíthet, amelyek megerősítik az általános méretet és elrendezést,

• tervezés fejlesztése. Az ügyfél hozzájárulásával az építész ezután részleteket ad hozzá a tervhez, és továbbra is konzultál az ügyféllel az anyagokról és egyéb részletekről. A számítógépes modellezés segíthet az építésznek és az ügyfélnek a projekt vezetésében a fejlesztés során. Az építész segíthet az engedély megszerzésében, és szükség esetén tanácsadókat és szerkezeti mérnököket is meghívhat,

• dokumentáció. Az építésziroda részletes terveket készít, amelyeket benyújthat az építésügyi tisztviselőnek és a kivitelezőnek.

A szállító biztosítása

A teljes tervekkel felfegyverzett építész segíthet vállalkozót szerezni azáltal, hogy találkozik a munkában érdekelt építőkkel, és válaszol a projektre vonatkozó kérdésekre. Ő is ajánlhatja az építőket, akikkel együtt dolgozott, de a választás végül Önön múlik.

A projekt során az építésznek készen kell állnia arra, hogy válaszoljon a kérdésekre, megoldja a tervezési problémákat, szükség szerint további rajzokat nyújtson, és jóváhagyja a vállalkozónak fizetendő kifizetéseket. Feladata ebben a szakaszban annak biztosítása, hogy minden szó szerint a tervek szerint alakuljon. Ön is segíthet neki, és megpróbálhat több pénzt megtakarítani a projekt során. 

Ellenőrizze a rajzokat és az építés során használt anyagokat. Legyen határozott. Ha nehézségei vannak a döntés meghozatalával, akkor folyamatosan felmerülő problémák esetén értesítse az építészt, és közösen oldják meg.

A projekt végén ellenőrizze, hogy minden a tervek szerint történt-e. Végül élvezze az új otthonát a családjával, pontosan azt, amiről álmodott, amikor elkezdte keresni az építészt.