Szolgáltatások
Hogyan működik?
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés

Fa homlokzatburkolat

Alkalmazzon a környékről képzett szakembert, homlokzati faburkolatokhoz, kedvező áron!

Megbízás hozzáadása
8 155 szakember
4 318 befejezett projekt
4,5 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése
252 005 + alkalmazásletöltés
Fa homlokzatburkolat

Szakértőre van szüksége a Fa homlokzatburkolat kategóriában? Csak írja be, hogy mit keres, és mi segítünk Önnek minőségi szakértőket találni korrekt árakon!

Lásd még:Ár
8 155 szakember
4 318 befejezett projekt
4,5 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése
252 005 + alkalmazásletöltés
Hasznos információAmit tudnia kell

Homlokzati faburkolat

A fa homlokzatburkolat rendkívül sokoldalú építési termék. A kültéri falburkolati lehetőségek változatosak, és olyan anyagok tartoznak ide, mint a műanyag lécek, nád, valamint a szálcement és a burkoló tégla.

A fa falburkolatok különféle típusokban kaphatók, az különféle fafajtákból készült újrafelhasznált fától kezdve a cédruson, a kőrisen, vörösfenyőn át a Douglas fenyőig és sok egyéb fajig.

A homlokzati faburkolat előnyei

A fa homlokzatburkolat fő előnye, hogy megújuló forrásokból nyerik. Ha a homlokzatburkolat FSC tanúsítvánnyal rendelkezik, biztos lehet benne, hogy a fa fenntartható erdőkből származik. Számos módja van annak, hogy tovább 'zöldítsük' a fával történő burkoláshoz szükséges anyag megszerzésének lehetőségeit.

Az égetett fa módszer egy hagyományos japán technika, amelyben a fát kissé megperzselik, majd természetes olajokkal megkeményítik. A gyönyörű eredmény mellett ez az eljárás ellenállóvá teszi a fát az időjárás viszontagságaival szemben, és sem vegyszeres tartósítószert, sem növényvédőszerhez nem alkalmaz.

A hőkezelés egy másik módszer, amely növeli a fa általános ellenállóságát vegyszerek nélkül. Ennek a technikának a segítségével a fa sokáig tartósítható, hiszen ellenáll a nedvességnek, a rovaroknak és a penésznek. Szinte minden típusú burkolathoz használható: készíthet dekoratív külső faburkolatot felújított deszkákból, például régi istállókból. Az újrahasznosított fa hagyományos megjelenést kölcsönöz otthonának, miközben újra felhasznál egy olyan anyagot, amelyet egyébként eldobnának.

A homlokzati faburkolat hátrányai

Hátránya, hogy a tanúsítvánnyal nem rendelkező fa anyag fenntarthatatlanul gazdálkodó erdőkből származhat - nagy az esély arra, hogy a szerte a világon illegálisan kivágott trópusi erdőkből.

A legtöbb fa terméket lakkal és más anyagokkal kell megvédeni, hogy a lehető leghosszabb ideig tarthassanak, és elkerüljék őket az élősködők, például a termeszek, férgek és más rovarok. Ezek a termékek veszélyes vegyi anyagokból készülhetnek, amelyek káros füstöt szabadíthatnak fel. Ezért azt ajánljuk, hogy vegye fontolóra a nem mérgező fa falburkolatokat, mint például az égetett fát vagy a hőkezelt fát!

A faburkolat energiaterhelése

A fa energiaterhelése az egyik legkisebb az építőanyagok között. A levegőn szárított, fűrészelt keményfa anyagértéke csupán 0,5 Mj/kg. Ha helyben tudja megszerezni a fát, az energiahasználat csökken, mert a fa szállításához felhasznált energia minimális lesz.

A fa homlokzatburkolat anyaga

A fa falburkolat költsége átlagosan 7 000 - 16 000 Ft/m2. A kivitelezés költsége városonként és régiónként változó, de általában négyzetméterenként átlagosan 4 000 és 7 000 Ft között mozog. Az anyagköltségeket a felhasznált fa típusa és a burkolat stílusa befolyásolja. A fa burkolat általános típusai a cédrus, az akác, a Douglas fenyő, a vörösfenyő, az accoya, a lucfenyő és a kőris. A legtöbb helyi szállító vagy gyártó kartont, léceket, ragasztót, rönköket, nyelveket és hornyokat biztosít. Mindegyik típus egyedi megjelenést kínál és különböző költségeket jelent.

Keményfa vagy puhafa - melyik a legjobb a falburkolathoz?

Mi a különbség a keményfa és a puhafa között? A különbség nem feltétlenül a fa anyagának sűrűségében vagy keménységében rejlik, hanem a fára és annak szaporodására vonatkozik. Ezek a fák különböző magvakkal rendelkeznek, és ez a fő különbség a puhafa és a keményfa között.

A keményfát virágokat termelő, zárt magvakkal rendelkező fákból, a puhafát pedig legfőkébb a fenyőkként ismert fákból készítik. A lassabban növekvő keményfa magvai általában valamilyen zárt védelemmel rendelkeznek, a gyorsabban fejlődő puhafa magjai pedig csupaszok és ki vannak téve a környezeti hatásoknak.

A puhafa általában világos árnyalatú, például aranybarna, és bár puhább felülettel rendelkezik, erős fa. Könnyű, könnyen kezelhető, és sokkal gyorsabban felszívja a kezelőanyagokat, ragasztókat és tartósítószereket. Sokkal fenntarthatóbb fa fajta, mint a keményfa, az összes fa mintegy 80%-át adja.

A puhafa jobban ellenáll a baktériumoknak, a penésznek, a férgeknek és a nedvességnek is, így ideálisabb az olyan kültéri projektek számára, mint például a homlokzat burkolása és a terasz építése.

A puhafa homlokzatburkolatok típusai

A fal burkolásához gyakran használt faj a vörös fenyő. Ez egy tartós puhafa, amely könnyen kezelhető, és népszerű olyan projektekben, ahol nagyon fontos az időjárásállóság és a vonzó megjelenés. A lucfenyő a másik közkedvelt puhafa fajta, amely alkalmas a fa homlokzatburkolat kivitelezésére. Világszerte az egyik legjobb puhafa anyagnak számít. Ellenáll az időjárás kihívásainak, és kiválóan alkalmas különféle kültéri felhasználásra, például falburkolathoz, homlokzatokhoz és padlókhoz. Meg kell azonban jegyezni, hogy ha a burkoláshoz használt tűlevelű fát nem kezelik megfelelően kiváló minőségű festékkel vagy bevonattal, ezüstszürkévé válik.

A puhafára alkalmazható prémium kezelés idővel gazdagítja a színt, és kevés karbantartást igényel.

Keményfa burkolat

Különböző keményfa típusok is felhasználhatók homlokzatburkolási projektekben. Ez a fatípus felépítése miatt lassabban növekszik, és színe sokkal sötétebb a puhafához képest, de ha nem kezelik minőségi felületkezeléssel, ezüstszürke színűnek tűnik.

A gesztenyefa az Egyesült Királyságban népszerű keményfa a homlokzatburkoláshoz. Jelenleg az európai tölgy is egy gyakran anyag a homlokzat burkolásához. Szintén népszerű a nagyon tartós akác, amely hazánkban is honos növény.

A puhafa és a keményfa falburkolatok ára

A puhafa általában olcsóbb, mint a keményfa, de az egyes projektek ára a kivitelezés konkrét részleteitől és méretétől függ.

Ha segítségre van szüksége a kivitelezés elindításához, ne habozzon kapcsolatba lépni velünk! Függetlenül attól, hogy árajánlatot szeretne-e kérni a közelgő projektjére, vagy csak megvitatná a rendelkezésre álló legjobb fafajtákat, szakértői tanácsokkal és tippekkel tudunk szolgálni Önnek, amellyel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a feladat minőségi kivitelezés során valósuljon meg.

A fa burkolás felhasználása és előnyei

A fa burkolat sok szempontból ideális megoldás. A fa könnyen kezelhető és jól működik. Az egyedi tervezés kreatív eredményt hozhat. Ha fontolóra veszi a burkolólap használatát, akkor segítséget kérhet egy építésztől, és építkezését a következő szintre emelheti.

A fa burkolat könnyen formázható, így lehetőség van olyan esztétikus szerkezetek létrehozására, amelyek több görbét és formát használnak. Ez segíthet az épületnek beolvadni a környezetébe.

Használja a fát a homlokzat kiegészítésére! Az egyszerűségének köszönhetően a fa falburkolat nagyon hatékonyan módosítható. Ha változatosabb kialakításra vágyik, a kiegészítők beszerzése és beszerelése sokkal könnyebb és olcsóbb, mint más anyagok esetében. Ez azt jelenti, hogy a fa burkolatokat funkcionálisabban felhasználhatja. Ha korlátozott nagyságú területtel dolgozik, a burkolattal több helyet hozhat létre. Plusz tároló helyeket is kialakíthat, ez a típusú burkolat ideális a meglévő épületek és építmények bővítésére is. Mindemellett lehetősége nyílik egy ház vagy egy épület funkcióinak további bővítésére költséghatékony és egyszerű módon.

Győződjön meg arról, hogy a megfelelő típusú falburkolatot választotta!

Ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozza ki homlokzatból és hatékonyan sikerüljön a kivitelezés folyamata, meg kell győződnie arról, hogy a legjobb típusú burkolatot és fafajtát használta-e.

A különböző fafajták másképp fognak viselkedni. Keresse meg azt a fát, amelyik a legjobban megfelel az építési projektjének! A különböző burkolatok különböző burkolási lehetőségeket kínálnak - vannak, amelyek könnyen felszerelhetők és emellett professzionális megjelenést biztosítanak.

Gondoskodjon a védelemről és karbantartásról!

Fontos a fa burkolat védelme és festése, hogy védve legyen a rothadástól, nedvességtől és rovaroktól. Számos különböző típusú impregnálás közül választhatunk, amelyek más és más típusú előnyöket és felületkezelést kínálnak. Ez a fajta törődés hatással lesz a burkolat megjelenésére is, ezért jó már a tervezési szakaszban elgondolkodni rajta.

Ne hanyagolja el a környezetet!

Az építőanyagok maximális kihasználása érdekében érdemes elgondolkodni azon, hogy ez az anyag hogyan fog illeszkedni a környezethez. Ha odafigyel a részletekre, és gondoskodik arról, hogy a csempe illeszkedjen a környezethez, akkor létrehozhat valami egyedit. Világos és sötét, merész kontrasztot létrehozó anyagokat használna, vagy fordítva, növények és fák, valamint az épület és a természet keveréke nyújtana ön számára esztétikusabb látványt? Az építőanyagok segítségével átlagos épületét különlegessé varázsolhatja!

Nézze meg ezeket a kreatív ötleteket!

A fából készült falburkolatokat sok éve használják az építőiparban, és sok építész és építő használja őket kreatívan és innovatív módon. Ezeknek a példáknak a megvizsgálásával szélesebb képet kaphat az összes fajtáról és opcióról, amelyeket a faburkolattal el tud érni.

Meddig tart a fa falburkolat?

A fa típusától, kezelésétől, karbantartásától és számos egyéb tényezőtől függően arra számíthat, hogy egy minőségi fa burkolat 40-60 évig marad használható. A lebomlás folyamata abban a pillanatban kezdődik, amikor a fát kivágják, ez azonban fokozatos és különböző praktikákkal lelassítható.

Mi okozza a fa burkolatok állagromlását?

A kezeletlen külső héj hajlamos lehet a rothadásra, a gombákra, rovarokra, időjárási viszonyokra és egyéb körülményekre. A fa kezelése segíthet visszaszorítani a nedvességet, és csökkentheti a penészedés kockázatát.

A felületkezeléshez tartósítószer és pigment keverékét használják, amely a burkolólapra kenve védelmet nyújt a gombák, rovarok és rothadás ellen. A kezelés után a fa burkolat nem vagy alig igényel karbantartást.

Beltéri és kültéri fa burkolat

Kevésbé valószínű, hogy a benti fa burkolat ugyanannyira elhasználódik, mint a külső. Arra sincs nagy esély, hogy az épületen belüli körülmények a fa nedvességszintjét káros szintre (20% fölé) emeljék. Mivel a kültéri fa burkolat ki van téve az időjárásnak, ezért hajlamosabb az állagromlásra. Ezen okok miatt a külső burkolat fafajtájának kiválasztásakor ajánlott strapabíróbb fajtát választani, hogy hosszabb ideig tartson.

A legjobb fa burkolatok

Minden típusú fa burkolat valami egyedit hoz az épületbe, így a tökéletes fajta kiválasztása nehéz lehet. A zord éghajlaton termesztett fa kétségtelenül jobban ellenáll a kedvezőtlen időjárási körülményeknek.

A faanyagokat különféle osztályokba sorolják (1–4) attól függően, hogy valószínűsíthetően mennyire lesz ellenálló, és ez meghatározza a rothadás valószínűségét is. A nyomáskezelés azt jelenti, hogy a fát nemcsak egyszerűen impregnálják, hanem áztatják is a maximális hatékonyság érdekében.

Még a legtartósabb fafajok is hamarabb megérzik a környezet romboló hatásait, ha helytelenül helyezik fel őket. Fontolja meg, hol kerül sor a fa burkolat telepítésére, és ennek következtében mennyire lesz sebezhető. Az észak és kelet felé néző falakra szerelt burkolaton nedvesség fordulhat elő, és számíthat arra is, hogy nem fog mindig megfelelően megszáradni. A rovarokkal és a nedves talajjal való érintkezés elkerülése érdekében javasoljuk, hogy a burkolatot a talajtól körülbelül 150 - 250 mm magasságra helyezze el.

Szellőzés

A külső burkolat megjelenése idővel megváltozik az időjárási viszonyok miatt. A faburkolat gyakran kissé megbarnul, majd ezüstössé válik. Az időjárás hatásai átlátszó vagy színes lakk segítségével lelassíthatók, de sokaknak pont az tetszik, hogy a fa homlokzatburkolat természetes megjelenésű.

Óvja a falburkolatot a nedvességtől!

Fa homlokzatburkolat telepítésekor az alépítményen helyet kell hagyni a szellőzés számára. Biztosítson megfelelő esővíz lefolyót az épületén, és mérje meg a túlnyúló ereszcsatornákat, hogy megvédje a homlokzatot a túlzott nedvességtől. A nem száraz fa burkolatoknál nagyobb a szétesés veszélye a rothadás és a különféle penészgombák miatt.

Következtetés

A fa homlokzatburkolat fantasztikus építőanyag, és rengeteg a hely az innovatív épületek létrehozásához. Hatékony használatával köszönhetően a legtöbbet hozhatja ki épületéből, valamint valami érdekeset és funkcionálisat valósíthat meg.