Szolgáltatások
Hogyan működik?
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Ingyenes

Keress okos szakembereket

Villamosmérnök, villamos tervezés
Projekt benyújtása ingyenes
Elégedett vásárlóRemek kommunikáció, minden a megbeszéltek szerint zajlott, a megbeszéltek szerint pontosan időben érkezett a projekt helyszínére. Szép munka, nagyon kedves ember, ezért ajánlom :)
profile image
Peter Š.A vásárló
Miért Wilio?
8 272 szakember
4 439 befejezett projekt
4,5 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése
260 000 + alkalmazásletöltés
Villamosmérnök, villamos tervezés

Szakértőre van szüksége a Villamosmérnök, villamos tervezés kategóriában? Csak írja be, hogy mit keres, és mi segítünk Önnek minőségi szakértőket találni korrekt árakon!

Lásd még:Ár
Hasznos információAmit tudnia kell

Gyakran ismételt kérdések: Villanyszerelési projekt

Bárki kidolgozhat nekem egy villanyszerelési tervet, vagy szükséges, hogy a tervező rendelkezzen bizonyos tanúsítványokkal és engedélyekkel?

Egy villanyszerelési projekt kidolgozásához a tervezőnek rendelkeznie kell a Műszaki Felügyelőség által az EN ISO/IEC 17024 szerint kiállított tanúsítvánnyal az erre szakosodott műszaki berendezések tervezésére és kivitelezésére szakosodott műszaki villamosmérnökként, 1000 V-ig.

Van egy villanyszerelő tervezőm, aki megtervezi az új házam elektromos vezetékeit. Viszont annak a tervezőnek, aki az egész ház projektjét elvégzi helyettem, vannak munkatársai. Ragaszkodnom kell a tervezőmhöz?

Először is pénz kérdése, amelyért a projekt ezen részét feldolgozzák. Csak arról kell gondoskodni, hogy a projektmunka koordinálása a fő tervező felelőssége mellett folytatódjon, nehogy ez befolyásolja a dokumentáció benyújtásának tervezett és így megállapodott határidejét.

Lehet-e egyetlen tervező az elektromos szereléshez és a villámhárító tervezéséhez is?

Igen, nagyon ajánljuk. Az elektromos vezetékek és villámhárítók tervezésére vonatkozó engedély ugyanaz, mint az elektromos berendezések esetében, és ennek a szolgáltatásnak a megosztása növelheti a projekt költségeit.

Milyen dokumentumokra van szükségem az elektromos ellenőrzési jelentés elkészítéséhez?

Mindenekelőtt el kell végeznie az összes tervezett munkát, és rendelkezésre kell bocsátania az ellenőrző technikusnak a projektdokumentáció vonatkozó részét, amelyet az építési hatóság megerősít és jóváhagy.

Villamos szerelési munkák tervezése és kivitelezése

Mindig szükségünk van az elektromos berendezések tervezésére, ha új épület építését, vagy meglévő épület rekonstrukcióját tervezzük, és beavatkozunk az elektromos vezetékekbe. Ez azt jelenti, hogy ezt a tevékenységet szigorúan szabályozzák, és az ok egyszerű - a biztonság. Az elektromos berendezések tervezésére és kivitelezésére a meghatározott feltételek teljesítését követően a Műszaki Ellenőrzés az EN ISO/IEC 17024 szerinti tanúsítványt állít ki egy természetes személynek, aki esetünkben az elektromos berendezés tervezője lehet.Általában az új épület tervezését vagy annak rekonstrukcióját a fő tervezőre bízzuk, aki az építészetet dolgozza fel, ő pedig a projekt más szakmai részeire hív meg szakembereket, például az elektromos tervezés, statika, fűtéstervező stb. Azonban rajtunk múlik, hogy a kiválasztott projektfejlesztési szakember eldönti és esetleg felosztja a projekt egyes részeit. Ilyen esetben azonban egy tervezőt is ki kell jelölni koordinátornak, mert az egyes részeket megfelelően össze kell kötni egy funkcionális egységgel.

A villamos berendezés tervezésére vonatkozó megbízáshoz először tisztáznunk kell, hogy a projektdokumentáció hány szakaszát fogjuk megkövetelni, és a projekt melyik szakaszában szükséges az elektromos szerelési projekt, és milyen mértékben. Alapvető áttekintésként kijelentem, hogy a projektdokumentáció egésze a következő lépésekből állhat:

 1. Építészeti tanulmány (az épület és kapcsolatai építészeti és diszpozíciós megoldása)
 2. Dokumentáció az övezeti döntéshez
 3. Dokumentáció az építési eljárásokhoz
 4. Dokumentáció az építkezés végrehajtásához (részletes dokumentáció, beleértve a költségvetést)
 5. A tényleges konstrukció dokumentálása (a végrehajtás során végrehajtott jelentős változtatások)
 6. Egylépcsős projekt (kis épületekhez, például családi házakhoz és célra épített kisebb épületekhez használatos, ahol az engedélyező hatóság nem tiltakozik, és előnyös, ha az ügyfél összekapcsolja a projektet az építési engedély és a projekt megvalósítása érdekében, és így időt takaríthat meg a kétlépcsős projekt feldolgozásához, de természetesen pénzt is a hatóköréhez). 

Ha visszatérünk a villanyszerelés tervezéséhez, akkor jó lenne elmondani, hogy ez általában mit tartalmaz. Ezt általában azért mondom, mert a megvalósítási projekt összetételét, felosztását és tartalmát nem szabályozza törvény. Az építési gyakorlatban a megvalósítási projekt felépítését követik, amelyet az UNIKA nem kötelező érvényűen ajánl - árlista a mérnöki és projekttevékenységek tervezésére. A jobb képzelet érdekében részletesebb leírást adunk csak az elektromos vagy elektromos kötéssel rendelkező tárgyakról. Mindegyiket felsorolom, de természetesen nagyon fontos, hogy konkrét szándékainknak megfelelően érzékenyen válasszuk őket, és a tervezés során vegyük figyelembe a következő pontok szükséges pontjait:

 • áramelosztás, áramellátó rendszer,
 • a villamosenergia-ellátás fontossága,
 • teljes beépített teljesítmény,
 • a földelés típusa és módja, földállóság,
 • aktuális együttható,
 • maximális áramfogyasztás a fogyasztáshoz,
 • éves energiafogyasztás,
 • az energiafogyasztás mérésének módszere,
 • teljesítménytényező - kompenzációs módszer,
 • védelem rövidzárlat, túlterhelés és veszélyes érintkezési feszültség ellen,
 • alternatív források, azok célja és bevonási módja,
 • a környezet típusa,
 • a műszaki megoldás leírása.

Ez a részletes áttekintés azokról a dolgokról, amelyeket figyelembe kell venni az elektromos berendezések tervezésekor, nagyon hasznos lehet abban, hogy megbeszéljük a tervezővel az Ön igényeinek tényleges megoldását, és természetesen az optimális műszaki lehetőségek megtalálásában is.

Tervezési eljárás

Az elektromos szerelési munkák tervezése optimális a megrendelő és a tervező aktív együttműködésével. Nem számíthatunk arra, hogy a tervező minden elképzelésünket megoldja helyettünk, ha nem tud róluk. A sikeres projekt első feltétele a várható kimenetek és igények meghatározása. A tervező felelős azért, hogy bármely kérésünk csak akkor kerüljön beépítésre, ha nem mond ellent a vonatkozó műszaki szabványnak.

A csatlakozástól kell kezdeni, azaz a nyilvános villamosenergia-hálózathoz való csatlakozástól. Az első információ az, hogy milyen paraméterekkel rendelkezik a hálózat, amelyhez csatlakozni szeretnénk. A jövőbeni épület elosztóhálózathoz való csatlakoztatásának feltételei és módja a villamosenergia-elosztó társaságok működési területei szerint vannak megadva.

Az elektromos tervezővel egyidejűleg újra kell számítani a ház vagy a tervezett épület jövőbeni fogyasztását. Ez nemcsak az új építéseknél, hanem az elektromos berendezések rekonstrukciója esetén is szükséges. A jövőbeli fogyasztás tervezésekor célszerű azokkal a készülékekkel kezdeni, amelyek a legnagyobb teljesítményűek, de ugyanakkor a legnagyobb védelemigényűek is. El kell kezdeni például az előírt teljesítményű elektromos fűtéssel, a melegvíz-előkészítéssel, a konyha felszerelésével, a fürdőszobát vagy a műszaki helyiséget felszereléssel felszerelni. A villamos szerelés tervezésében is fontos szerepet játszik egy lehetséges tervezés egy fedett vagy szabadtéri medence építésével, amely kiegészíthető ellenárammal vagy hőszivattyúval. Egy másik alapvető eszköz lehet például a szauna a házban, kültéri kerti világítás, vagy az épület bejáratai és bejáratai. A kertépítészet megtervezése az esetleges áramfogyasztással szintén jelentős tervezési igény, akárcsak egy műhely vagy garázs. Mindezek a jövőbeni fogyasztások befolyásolják az épület elektromos vezetékeinek méreteinek meghatározását, de a villamos fogyasztásmérő előtti megszakítók díjait is, amelyeket az elosztó társaság rendszeresen számláz majd Önnek, fogyasztástól függetlenül. Ezért a tervezővel folytatott kommunikáción múlik annak eldöntése, hogy milyen tarifát szeretne kivitelezni. Sok ilyen tarifa létezik, áraikat rendszeresen kiigazítják - szabályozzák, és gond nélkül megtaláljuk a neten. Példaként említeném a háztartási tarifákat, beleértve azok címkézését: 

 • D1, alacsony fogyasztás
 • D2, nagyobb fogyasztás
 • D3, 2. tarifa blokkolás nélkül
 • D4, 2. tarifa blokkolással a tárolóvíz melegítésére
 • D5, 2. tarifa blokkolással a közvetlen fűtéshez
 • D6, 2. tarifa blokkolással a hőszivattyúkhoz

Végezetül elmondhatom, hogy az elektromos berendezések tervezésekor érzékeny tervezéssel befolyásolhatja jövőbeli rendszeres kiadásait.

Villanyszerelési munkák kivitelezése

A hiba javítását vagy eltávolítását célzó elektromos szerelési munkák a leggyakrabban igénybe vett szolgáltatások az ügyfelektől. Ez kiküszöböli az aljzat vagy a kapcsolók vagy a világítás hibás működését. Gyakori probléma az is, hogy ismételten kiesik a biztosítékdobozban lévő megszakítóból. Gyakori probléma a kábelelosztás megszakítása a fúrás vagy a lakástulajdonos egyéb beavatkozása miatt is. Mindezeket a szolgáltatásokat nem lehet előre értékelni, mert először meg kell határozni az áramkimaradás okát, majd javasolni kell annak megszüntetésének módját. Ezt az ügyfél és a szolgáltató közötti szoros együttműködésben kell megoldani. Ha a szolgáltató azonosítja az elektromos hálózat meghibásodásának okát, akkor le kell írnia az ügyfélnek, hogyan kell megszüntetni a hibát, általában alternatív módon. Ugyanakkor értékelni kell a tervezett munkát és meg kell becsülni a javítás időtartamát. Az ügyfélnek el kell fogadnia ezt az eljárást, mert még a megvalósítás során is szükség lehet a megoldás megváltoztatására, ami megváltoztathatja a költségbecslést. Ez lehet például a kábelek újbóli lefektetése, vagy a falak károsodása vagy felületkezelésük. Ezekben az esetekben a szállítót nagyon nehéz ár alapján választani, akkor a referenciák az egyetlen lehetséges alternatíva. Ezért a szállítók értékelése nagyon fontos azok számára, akik hasonló szolgáltatás nyújtásában érdekeltek.

Az elektromos berendezésekbe történő nagy beavatkozások esetén meg kell felelni a vonatkozó műszaki szabványoknak, ezért együttműködni kell az elektromos berendezések tervezésére vagy gyártására feljogosított szakképzett személyekkel. A jövőbeni megvalósítási költségek optimalizálása érdekében meg kell tervezni egy ilyen beavatkozást az elektromos berendezésekbe, mert végül ellenőrizni kell a munkát és dokumentálni kell egy ellenőrzési jelentéssel.

Az elektromos szerelési projekthez tartozik egy részletes kimutatás is a termőterületről, amely segíthet abban, hogy több lehetséges beszállítótól kapjunk ajánlatokat. Ez a legjobb módja annak, hogy objektív módon több hasonló ajánlattá dolgozzunk fel. Az általunk vizsgált áron kívül azt javasoljuk, hogy vegye figyelembe a szolgáltatás felkínált időpontját, vagy az ügyfelek egyéb egyéni igényeit.

Tippek és tanácsok

Nem tudom, hogy a kiválasztott ajánlat megfelelő-e
Ha több ajánlata van különböző vállalkozóktól, kérjen egy tervezőt, hogy konzultáljon Önnel, aki rámutathat a jelöltek ajánlatainak esetleges hibáira.

Nem merek a berendezéshez menni a ház elektromos áramhoz való csatlakoztatásával
Az egyéb szolgáltatások mellett a tervezők a mérnöki tevékenységek részeként minden szükséges engedélyt megadhatnak Önnek. Ez gyakorlati kérdés is, mivel nem kell tanulmányoznia a kérelem kitöltéséhez szükséges különféle szakkifejezéseket. Felhívjuk azonban figyelmét arra, hogy a szolgáltatás díjának összegét előre meg kell állapítani.