Üdvözöljük a Wilión!

A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi

Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Gyakran ismételt kérdések
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Üdvözöljük a Wilión!

A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi

Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Gyakran ismételt kérdések
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés

Kéményseprés

Alkalmazzon a környékről képzett szakembert, kéménysepréshez, kedvező áron!

Megbízás hozzáadása

42 268 szakember

78 217 befejezett projekt

4,8 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése

226 512 alkalmazásletöltés

Kéményseprés

Szakértőre van szüksége a Kéményseprés kategóriában? Csak írja be, hogy mit keres, és mi segítünk Önnek minőségi szakértőket találni korrekt árakon!

Lásd még:Ár

42 268 szakember

78 217 befejezett projekt

4,8 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése

226 512 alkalmazásletöltés

Hasznos információ

Amit tudnia kell

Gyakran ismételt kérdések

Milyen gyakran kell tisztítani a kéményt?

A kéményeket, kandallókat és szellőzőnyílásokat évente legalább egyszer ellenőrizni kell, hogy azok tiszták-e, lerakódásoktól mentesek, valamint gyúlékony anyagoktól és felületektől mentesek-e. Szükség esetén tisztítást, karbantartást és javítást kell végrehajtani. Ez egy biztonsági szabvány, és ez a legjobb módszer a problémák elkerülésére. Figyelembe kell venni azt a tényt is, hogy ha a kéményt nem használják gyakran, a madarak fészket építhetnek az égéstermék-elvezetés végénél vagy másfajta károsodást okozhatnak, amely veszélyessé teheti a kémény használatát.

Vannak bizonyos szabványok és normák, amelyek meghatározzák, hogy a korom által okozott szennyeződéseket mikor és milyen módszerrel kell eltávolítani a kellemetlenségek elkerülése érdekében. A kéményben lévő korom nagyon veszélyes lehet, és ha sok van, meggyulladhat.

A kandallómnak szaga van, főleg nyáron. Mit tehetek?

Ennek oka a kéményben található kreozot-lerakódások, a fa égésének természetes melléktermékei. Nyáron általában rosszabb a szag, ha magas a páratartalom és a légkondicionálás be van kapcsolva. A jó takarítás segít, de általában nem oldja meg teljesen a problémát. Vannak olyan kereskedelmi kémények, amelyek nagyon jól működnek, és sok embernek jó eredményei vannak a szódabikarbónával is. Az igazi probléma a kémény által beszívott levegő, ami a ház nyomásával kapcsolatos általános problémák jele.

Miért keletkezik füst az alagsorban amikor tüzet gyújtok a kandallóban?

Ez egy viszonylag gyakori probléma a modern, légmentesen záródó lakásokban, ahol a ház hőszigetelése elzárja a levegő behatolásának szokásos útjait. A használt kandalló elszívja a háztartás levegőjét. Ha a ház jól szigetelt, akkor a levegő bejutásának legegyszerűbb módja gyakran egy másik, használaton kívüli kémény. Amikor ez a fel nem használt füstgáz elszívja a levegőt, elkapja a közeli használt kandallóból származó füstöt, és a füstöt a lakóterületre irányítja. A legjobb megoldás a külső levegőellátás biztosítása a ház és a kandalló számára, hogy a vákuumprobléma megszűnjön. Így nemcsak a füst problémája szűnik meg, hanem a szén-monoxid is távozni tud. A másodlagos megoldás a kandallóra egy felső szárny felszerelése lehet.

Gázzal fűtök. A gázkazán kéménjét is ellenőrizni kell?

Egyértelműen! Bár a gáz általában tiszta fűtőanyag, a kéményt meghibásíthatja egy madárfészek vagy egyéb más szennyeződés, amely eltömíti az égéstermék-elvezetést. A modern kazánok sok problémát okozhatnak az alacsony minőségű égéstermék-elvezetésekkel is, amelyeket úgy terveztek, hogy az idősebb generációs kazánokkal is működjenek.

Mi a 3. szintű kreozot?

Van egy nyolcvanéves házam, amelyet régóta bérelnek. Öt éve élek itt, és négy éve használok kandallót. Nem tudom, mikor seperték utoljára a kéményemet (valószínűleg évtizedekkel ezelőtt, ha egyáltalán). Éppen nálam járt egy kéményseprő, aki arról tájékoztatott, hogy a kreozot és egyéb a kéményemben lévő lerakódások elég erősek (a kreozot "3. szint" kifejezést használta). Azt is elmondta, hogy a füstkamrában volt egy lépcsős tégla (sima helyett), és sok veszélyes lerakódás volt rajta. Két vegytisztítási eljárást javasolt (amelyek véleménye szerint nem teljesen megbízhatóak). Fénnyel megmutatta a bent lévő lerakódásokat, és mindent elmagyarázott. Nem találok információt a száraztisztításról, és kíváncsi vagyok, hogy vajon az én esetemben is megfelelő lenne-e ez a megoldás.

Amit leírt az egészen szokványosan hangzik. Az Ön által említett vegytisztítás során professzionális vegyszereket lehet felvinni a kéményekbe, általában por formájában, hogy ezáltal a mázas kreozot jellege olyanná váljon, amelyet a szakember ecsettel eltávolíthat. Ha a kreozot nyúlós, akkor csak a kémiai eljárással lehet vele dolgozni. Azonban ezt nem használják gyakran, mert nehezebben kezelhető. Ha a kreozot törékeny vagy érintéskor megtörik (szemben a gumival), akkor a rotortisztítás lehet hasznos.

Honnan tudhatom, hogy a kéményseprő valóban megtisztította-e a kéményemet?

Korábban az általunk alkalmazott kéményseprők mindig kimentek a tetőre, ellenőrizték a lepedőt, a kémény külső állapotát, majd megtisztították azt a tetőről. Ma bejött a kéményseprő, felnézett a kandallómban, és azt mondta, hogy nem kell megtisztítanunk, mert még mindig láthatja a téglákat. Én ennek ellenére is takarítást kértem. Aztán megfogta a drótkefét, és egyszerűen törölte az összes törmeléket a fő lyukból a kandallóba anélkül, hogy a tetőre ment volna, hogy onnan bármit megtisztítson. Ez jelenleg általános gyakorlat?

A kéményseprőkkel kapcsolatos korábbi tapasztalatai rendben vannak, ezeket meg kell tenni. Az utolsó tapasztalata azonban kissé furcsán hangzik. Ha a kéményseprő megállapodott önnel a teljes seprésről, és ennek ellenére csak a kandallójában tisztította meg a téglát, akkor nem kapta meg azt a szolgáltatást, amiért fizetett. A teljes kéményseprés magában foglalja egy kéménycsövet és egy kéményt.

A jövőben előzetesen derítse ki, hogy mit jelent a kémény tisztítása az adott kéményseprő számára.

Milyen gyakran fordul elő, hogy a kéménybéléseket a kandalló belsejéből nem csak zseblámpával lehet látni? Vannak-e szabványos építési követelmények a füstgáz és a kandalló számára?

A füstcsövek eltérése legfeljebb harminc fokos lehet. A legtöbb esetben ez megakadályozza a kémény közvetlen megfigyelését. A kémény állapotának értékeléséhez minikamerára lenne szükség.

Milyen rozsdamentes acélbetéteket kell szigetelni?

A gáz- és olajkészülékek betétjeihez nincs szükség szigetelésre, hogy azok megfeleljenek a gyártók telepítési és garanciális követelményeinek. Az alacsonyabb füstgázhőmérséklet és a kisebb hőátadás miatt kevésbé valószínű, hogy beszorítja a környező gyúlékony anyagokat. De a szilárd tüzelésű fűtéshez már szükséges szigetelés. A kéménygyártók közvetlenül is szállítják kéménytömbökkel, betétekkel és mindennel, ami a kéményhez szükséges. Az üveggyapotot egykor szigetelésként használták, de túl nedvszívónak találták, ezért felhagytak vele. Jelenleg inkább ásványi szálas szigetelést alkalmaznak.

Tartsa tisztán a kéményét

A kémények tisztántartása kulcsfontosságú lépés a tűzesetek megelőzése érdekében. Ha nem használja túl gyakran a kandallót, vagy éppen egy régebbi házba költözött, akkor nem biztos, hogy tudja, hogy a kéménye tiszta-e vagy sem.

Itt megtudhatja, hogy kell-e tisztítani a kéményt:

  • A kandallóból származó égett fa illatát érezheti, még akkor is, ha az nincs használatban.
  • A rosszul égő vagy csak füstölő fa és a huzat nélküli kémény egyaránt problémát okozhat, hiszen így füst juthat a lakótérbe.
  • Fekete fedél. A csappantyú közvetlenül a kandalló felett helyezkedik el, így a legkönnyebben áttekinthető és elérhető. Vessen rá egy pillantást, vagy nyúljon be, és nézze meg, mit talál ott. Ha fekete füstgázt lát, vagy bármi is a kezében maradt, akkor nagy mennyiségű füstgáz van bent.

A kémény tisztításának gyakorisága nagymértékben függ attól, hogy milyen gyakran használja azt, valamint a használt tűzifa típusától. Célszerű évente legalább egyszer megtisztítani a kéményeket, általában a hideg idő beköszöntét megelőzően. Vannak, akik ezt inkább tavasszal teszik meg, és néhány kéményseprő is különleges akciókat kínál az év ezen időszakában. Ez is rendben van, de az őszi takarítás eltávolítja a szilárd szennyeződéseket is, amelyek nyáron esetleg a kéménybe eshettek.

A legtöbb ember kéményseprőt alkalmaz. Mi is ezt ajánljuk. Ez egy viszonylag felelősségteljes munka, és érdemes jó szakembert felbérelni rá. A jó kéményseprő sokkal jobb munkát végez sokkal rövidebb idő alatt, mint amilyenre Ön képes. Időt takarít meg, és közben biztos lehet benne, hogy minden úgy van, ahogyan lennie kell.

A kéményt azonban maga is megtisztíthatja, ehhez szüksége lesz:

Létrára a tetőre mászáshoz, rongyra vagy régi kartonra a kandalló nyílásának lefedésére, valamint egyéb rongyokra vagy kartonokra a közelben lévő szőnyegek vagy bútorok letakarására, ragasztószalag vagy más termék ruhával vagy ponyvával a kandalló nyílásához való rögzítéséhez, a porszívó. Ha azt tervezi, hogy rendszeresen tisztítja a kéményét, érdemes elgondolkodnia azon, hogy befektessen egy csak erre a célra tervezett porszívóba, egy kéményrúdba és kefékbe. Megvásárolhatja őket egyes hardverüzletekben és háztartási kereskedésekben, vagy kéményseprő beszállítóktól. Egyes tűzoltóságoknál kefék és botok állnak rendelkezésre, amelyeket kikölcsönözhetnek az emberek a kémények tisztításához. Seprűt a hamu és egyéb törmelékek seprésére, szemvédőt, kesztyűt és porvédő maszkot egyaránt találhatunk náluk. Noha szövetmaszk is használható, kifejezetten ajánlott egy speciális maszk vagy legalább egy szűrő. Nem akar port vagy kormot belélegezni. Készüljön fel rá, hogy olyan dolgokat vállal, amelyek piszkosak lehetnek. Számoljon a porral és a durva szennyeződésekkel, és készüljön elemlámpával vagy más munkalámpával.