Üdvözöljük a Wilión!

A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi

Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Gyakran ismételt kérdések
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Üdvözöljük a Wilión!

A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi

Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Gyakran ismételt kérdések
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés

Kéményseprő

Alkalmazzon a környékről képzett szakembert, kéményseprőt, kedvező áron!

Megbízás hozzáadása

38 664 szakember

67 895 befejezett projekt

4,8 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése

226 512 alkalmazásletöltés

Kéményseprő

Szakértőre van szüksége a Kéményseprő kategóriában? Csak írja be, hogy mit keres, és mi segítünk Önnek minőségi szakértőket találni korrekt árakon!

Lásd még:Ár

38 664 szakember

67 895 befejezett projekt

4,8 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése

226 512 alkalmazásletöltés

Elkészült munkák bemutatása

Szolgáltatóink már több mint 83310 megbízónak segítettek

Fürdőszoba burkolásaIstván B.
FűnyírásLajos K.
Konyhabútor összeszereléseMarkus K.
Kerti és kültéri munkákBarbara R.
Festő, szobamázolóJános H.
VillámhárítóLajos B.
ÜvegesJános P.
FakorlátMiklos F.
Kert, kertészBarbara R.
Konyhabútor gyártásaBéla B.
Kerítés, kapuMate K.
Mennyezeti lámpák felszereléseLajos B.
TapétázásRobi M.
PavilonokIstván C.
Fürdőszoba felújításaPéter F.
Kerti tóBarbara R.
Konyhabútor gyártásaMarkus K.
Bádogos, tetőfedőIván F.
Beépített szekrényViktor O.
ParkettaBela A.
HASZNOS INFORMÁCIÓ

Amit tudnom kell

Milyen gyakran kell tisztítani a kéményt?

Első pillantásra egyszerű kérdés, de választ találni rá nehezebb, mint amilyennek tűnhet. Az amerikai szabványok szerint a kéményeket, kandallókat és szellőzőnyílásokat évente legalább egyszer ellenőrizni kell, hogy azok szilárdak legyenek, szennyeződések és lerakódások mentesek. A tisztítást, a karbantartást és a javításokat el kell végezni, amint bármilyen problémát észlelnek. Ez az amerikai biztonsági szabvány úgy van beállítva, hogy figyelembe vegye a kérdés helyes megközelítését. Hasonló megközelítést kell alkalmazni Európában. Mondhatja, hogy nem használja túl gyakran a kandallóját, ezért a kéménysöprés felesleges. Ennek azonban az ellenkezője igaz - különféle állatok telepedhetnek meg benne, a madarak építik fészküket, és így további szennyezés és degradáció következik be, ami a kémény vagy a kandalló használatát veszélyessé teheti.

Az Amerikai Kéménybiztonsági Intézet azt javasolja, hogy a nyitott tégla kandallókat tisztítsák meg, ha a felgyülemlett korom magassága eléri a kémény magasságának 1/8-át, és még hamarabb, ha van máz a kéményben. Ebben az esetben a kémény megsérülhet, vagy a tűz átterjedhet a környékre. Az iparilag előállított kandallókat meg kell tisztítani, amint jelentős koromfelhalmozódás tapasztalható. Jelenlétük a környezet savasságát okozza, és ezáltal csökkenti a kandalló élettartamát.

A kandallónak szaga van, főleg nyáron. Mit tehetek ez ellen?

A szagot a kreozot lerakódásai okozzák, amely az égés természetes mellékterméke. Az erősebb szagot a magas páratartalom és gyakran a légkondicionáló bekapcsolása okozza. A kémény alapos tisztítása segíthet, de általában nem szünteti meg teljesen a problémát. A piacon vannak olyan kéményillatok is, amelyek elnyomják a szagokat, szódabikarbóna vagy macskaalom használható a kandallóban, amelyek elnyelik a szagokat. Az igazi probléma a kémény által beszívott levegő, amely a ház nyomásával függ össze. Ezért tanácsos a házat felszerelni minőségi légvisszanyeréssel, vagy egy további tömítés vagy csappantyú segítségével csökkenteni a kéményen átáramló levegőt.

Amikor tüzet indítok a kandallóban, a földszinti kandallóból is jön a füst

Ez a probléma a modern légmentes házakhoz kapcsolódik. Ezeket úgy alakították ki, hogy ellenálljanak az időjárásnak, és nincs természetes légcseréjük. A kandalló használatakor a levegőt addig vonják ki a belső térből, amíg a vákuummal nem lesz probléma. Ezért használja a tűz a földszinten lévő használaton kívüli kandalló levegőjét, és füstöl. Ha légmentesen záródó háza van, akkor a vákuumprobléma elkerülése érdekében a legegyszerűbb módja egy új levegőellátás beállítása a házba. Ez nemcsak a füst problémáját, hanem a veszélyes szén-monoxidot is kiküszöböli. A helyzet megoldásának másik lehetősége a fedél felhelyezése a nem használt kandallóra.

Gázzal fűtök. Szükséges ellenőrizni ezt a típusú kéményt is?

Egyértelműen. Bár a gáz az ún. tiszta tüzelőanyag, a kémény működésképtelenné válhat a madárfészkek és egyéb szennyeződések miatt, amelyek elzárhatják az égéstermék-elvezetést. A modern kazánok problémát okozhatnak a hagyományos égéstermék-elvezetéseknél, amelyeket szellőzőnyílásokként terveznek az idősebb generációs kazánok számára. Javasoljuk, hogy ellenőrizze szén-monoxid szintjét.

Gyakran ismételt kérdések

Mi az a 3. szintű kreozot? Van egy 80 éves ingatlanom, amelyet régóta bérházként használnak. Öt éve élek itt, és négy éve használom a kandallót. Nem tudom, mikor tisztították utoljára a kéményemet (talán évtizedekig, ha egyáltalán). Ezért vettem fel egy kéményseprőt, aki elmondta, hogy a kéményben nagyon erős a kreozot (3. szint). Azt is elmondta, hogy a téglákat fokozatosan tárolják a füstkamrában, és sok veszélyes lerakódás van rajtuk. Két alkalmazást ajánlott nekem - savtisztítás, amely véleménye szerint nem teljesen megbízható, és 7°C feletti hőmérsékleten működik a legjobban, és ugyanakkor vegyi anyagot használ a tűz elégetésére, ami segít csökkenteni a kreozot képződést. Megmutatta a kéményben lévő betétet, és minden világosnak tűnt. Savtisztításról azonban még soha nem hallottam, és nem is találtam információt erről a módszerről.

Amit leírt, nagyon tipikusan hangzik. Az Ön által említett vegytisztítás mellett léteznek olyan por alapú professzionális vegyszerek is, amelyek segítenek megváltoztatni és gyengíteni a kialakult kreozot szerkezetét. Ezt követően szakember könnyebben eltávolíthatja egy ecset segítségével. Ezeknek a termékeknek mindkét típusa bizonyos hőmennyiséget igényel, amelyet akár egy kis kandallóban is létrehozhat. Ha a kreozot nyúlós, akkor csak kémiai kezeléssel vagy savas alkalmazással lehet kezelni. A savas alkalmazásokat nem használják általában, mert nehezebben alkalmazhatók, és néhány nap múlva semlegesíteni kell őket. Ha a kreotoz felülete keményebb, megrepedt vagy töréskor megszakad, akkor rotációs tisztítással ajánlott megtisztítani.

Honnan tudom, hogy valóban megtisztították a kéményemet? Korábban a bérelt kéményseprők mindig kimentek a tetőre, ellenőrizték a kémény szélét, habarcsát, a kémény szilárdságát, majd megtisztították a kéményt a ház tetejéről. Jött a kéményseprőm, alulról benézett a kandallóba, és azt mondta, hogy nincs szüksége takarításra, mert tisztán látja a téglákat. Megkértem, hogy azért is tisztítsa meg. Ezt drótkefe segítségével tette meg, és egyszerűen lekaparta az összes lerakódást a kandalló fő furata közelében, anélkül, hogy megtisztította volna a kéményt a magasabb részeken. Nem lehetséges, hogy a kéményseprőt fizettem olyan munkáért, amelyet valójában nem végzett el alaposan?

Furcsán hangzik - ha megállapodott a kéményseprővel a kémény teljes megtisztításán, és csak a kandalló közelében lévő téglákat tisztította, akkor nem kapta meg azt a szolgáltatást, amelyért fizetett. A teljes kéménytisztítás mindig tartalmaz egy kéménycsövet és egy füstkamrát.

A jövőben kérje az 1. szintű kémény ellenőrzését és tisztítását. Ha a kéményseprő nem tudja, mit kér tőle, keressen egyet, aki képes lesz Önnek ezt a szolgáltatást nyújtani.

Milyen gyakran fordul elő, hogy zseblámpával sem lehet a kémény teljes belsejét átlátni? Vannak-e szabványos követelmények a kémények és kandallók számára, amelyekről nem lehet egyszerűen kinézni a kandallóban, és megnézni az eget vagy a kémény tetejét?

A kéménycsöveknél 30 fok eltérés megengedett. A legtöbb esetben nincs lehetősége a teljes kémény közvetlen megfigyelésére. A kémény állapotának felmérésekor gyakran szükséges videoszkennelést végezni. A kandalló kéményének magassága nem jelentős. Nagy különbség van az alapvető vizuális ellenőrzés és a videoszkennelés között, még rövid kéményeknél is.

Szükség van-e a rozsdamentes acél kéménybélésekre?

A gáz- és olajkészülékek betétjeihez nincs szükség szigetelésre, így nem lesz problémája a telepítésükkel és az esetleges panaszaikkal. Az alacsonyabb hőmérséklet és a hőátadás miatt nincs tűzveszély a környező anyagokban. A szilárd tüzelőanyagok égetésénél azonban szigetelésre van szükségük. Ha gyúlékony anyagok érintkeznek a kéménnyel, vannak olyan előírások, amelyek lehetővé teszik a bélés beépítését az úgynevezett nulla értékű kandallókba. Ez azt jelenti, hogy nulla távolság lehet a kémény belső részeitől és nulla távolság a kémény külső részeitől. A szigetelés ebben az esetben például gyapjúból, expandált csillámból vagy falazatból készült takaró. Számos gyártó értékesíti a kandallóbetéteket szigetelés nélküli használatra, és megfelel a tervezési követelményeknek. Problémát okozhat, hogy megtudja, milyen típusú bélés van a kéményben, mert elpusztítja magát a kéményt. Sokkal ésszerűbb szigetelni az összes betétet, amelyben a fát elégetik. A szigetelést még olyan gáz- és dízelkészülékek is használják, amelyeknek kifelé van a külső kéményük.

Mit lehet elégetni a kandallókban?

Csak jól szárított fát.

Nem vagyok biztos benne, hogyan kell megfelelően használni a szabályozót (kéményfedél). Meg tudnád mondani, hogyan kell csinálni?

Ez egy nagyon gyakori kérdés. Ha a csappantyú nem működik megfelelően, vagy zárva van, akkor előfordulhat, hogy az egész házat kifújják, a legrosszabb esetben tűz keletkezik. A fedél egy összecsukható fémlemez vagy szelep, amelyet a kandalló lezárására használnak, ha nem használják. Ügyeljen arra, hogy a kandalló használata közben mindig nyitva legyen.

Mi a módszer a kémény száraz tisztításához?

A kémények tisztításakor a vegyszerek nem megfelelő kezelése okozhat kockázatokat. Ezeket a termékeket gyakran népszerűsítik, mert képesek hatékonyan eltávolítani a kreozotot a kéményből az égési folyamat során. Ezeknek a szereknek a használata nem pótolhatja a hagyományos kéménytisztítást, mivel nem nyújt normál szintű védelmet a kéményrendszer számára. Ezen termékek hirdetése félrevezeti a fogyasztókat a hamis biztonságérzetről. A legjobb eredményt egy professzionális kéményseprő rendszeres ellenőrzésével érik el, aki mechanikusan megtisztítja az egész kéményt, és egyúttal rejtett problémákat tárhat fel a kémény felépítésével kapcsolatban. A mechanikus tisztítás eltávolítja a kreozotréteget és csökkenti a kormot is. A kandallók nagy száma nem biztosít közvetlen utat a kandallótól a külső felé. A vegyszerek megtisztíthatják a kéményt és felszabadíthatják a befogott füstöt.

A kémények tisztítására tervezett vegyszerek nem újdonságok. Néhányat professzionális kéményseprők használnak, de mindig drótkefével történő mechanikai tisztítással együtt. Bizonyos esetekben a túl kemény vagy ragadós kreozot csak alapos ecseteléssel távolítható el. Szakképzett kézműves felügyelete alatt vegyi tisztítószereket lehet használni a kreozot összetételének törékeny vagy porított állapotba történő megváltoztatására, annak megkönnyítése érdekében. A CSIA mindig javasolja a kémény mechanikai tisztítását és a kéményrendszer működésének teljes felmérését évente legalább egyszer.