Üdvözöljük a Wilión!

A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi

Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Gyakran ismételt kérdések
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Üdvözöljük a Wilión!

A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi

Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Gyakran ismételt kérdések
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés

Kéményseprő

Alkalmazzon a környékről képzett szakembert, kéményseprőt, kedvező áron!

Megbízás hozzáadása

6 642 + szakember

2 676 + befejezett projekt

4,5 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése

220 000 + alkalmazásletöltés

Kéményseprő

Szakértőre van szüksége a Kéményseprő kategóriában? Csak írja be, hogy mit keres, és mi segítünk Önnek minőségi szakértőket találni korrekt árakon!

Lásd még:Ár

6 642 + szakember

2 676 + befejezett projekt

4,5 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése

220 000 + alkalmazásletöltés

Hasznos információ

Amit tudnia kell

Milyen gyakran kell tisztítani a kéményt?

Első pillantásra egyszerű kérdés, de választ találni rá nehezebb, mint amilyennek tűnhet. Az amerikai szabványok szerint a kéményeket, kandallókat és szellőzőnyílásokat évente legalább egyszer ellenőrizni kell, hogy azok szilárdak legyenek, szennyeződések és lerakódások mentesek. A tisztítást, a karbantartást és a javításokat el kell végezni, amint bármilyen problémát észlelnek. Ez az amerikai biztonsági szabvány úgy van beállítva, hogy figyelembe vegye a kérdés helyes megközelítését. Hasonló megközelítést kell alkalmazni Európában. Mondhatja, hogy nem használja túl gyakran a kandallóját, ezért a kéménysöprés felesleges. Ennek azonban az ellenkezője igaz - különféle állatok telepedhetnek meg benne, a madarak építik fészküket, és így további szennyezés és degradáció következik be, ami a kémény vagy a kandalló használatát veszélyessé teheti.

Az Amerikai Kéménybiztonsági Intézet azt javasolja, hogy a nyitott tégla kandallókat tisztítsák meg, ha a felgyülemlett korom magassága eléri a kémény magasságának 1/8-át, és még hamarabb, ha van máz a kéményben. Ebben az esetben a kémény megsérülhet, vagy a tűz átterjedhet a környékre. Az iparilag előállított kandallókat meg kell tisztítani, amint jelentős koromfelhalmozódás tapasztalható. Jelenlétük a környezet savasságát okozza, és ezáltal csökkenti a kandalló élettartamát.

A kandallónak szaga van, főleg nyáron. Mit tehetek ez ellen?

A szagot a kreozot lerakódásai okozzák, amely az égés természetes mellékterméke. Az erősebb szagot a magas páratartalom és gyakran a légkondicionáló bekapcsolása okozza. A kémény alapos tisztítása segíthet, de általában nem szünteti meg teljesen a problémát. A piacon vannak olyan kéményillatok is, amelyek elnyomják a szagokat, szódabikarbóna vagy macskaalom használható a kandallóban, amelyek elnyelik a szagokat. Az igazi probléma a kémény által beszívott levegő, amely a ház nyomásával függ össze. Ezért tanácsos a házat felszerelni minőségi légvisszanyeréssel, vagy egy további tömítés vagy csappantyú segítségével csökkenteni a kéményen átáramló levegőt.

Amikor tüzet indítok a kandallóban, a földszinti kandallóból is jön a füst

Ez a probléma a modern légmentes házakhoz kapcsolódik. Ezeket úgy alakították ki, hogy ellenálljanak az időjárásnak, és nincs természetes légcseréjük. A kandalló használatakor a levegőt addig vonják ki a belső térből, amíg a vákuummal nem lesz probléma. Ezért használja a tűz a földszinten lévő használaton kívüli kandalló levegőjét, és füstöl. Ha légmentesen záródó háza van, akkor a vákuumprobléma elkerülése érdekében a legegyszerűbb módja egy új levegőellátás beállítása a házba. Ez nemcsak a füst problémáját, hanem a veszélyes szén-monoxidot is kiküszöböli. A helyzet megoldásának másik lehetősége a fedél felhelyezése a nem használt kandallóra.

Gázzal fűtök. Szükséges ellenőrizni ezt a típusú kéményt is?

Egyértelműen. Bár a gáz az ún. tiszta tüzelőanyag, a kémény működésképtelenné válhat a madárfészkek és egyéb szennyeződések miatt, amelyek elzárhatják az égéstermék-elvezetést. A modern kazánok problémát okozhatnak a hagyományos égéstermék-elvezetéseknél, amelyeket szellőzőnyílásokként terveznek az idősebb generációs kazánok számára. Javasoljuk, hogy ellenőrizze szén-monoxid szintjét.

Gyakran ismételt kérdések

Mi az a 3. szintű kreozot? Van egy 80 éves ingatlanom, amelyet régóta bérházként használnak. Öt éve élek itt, és négy éve használom a kandallót. Nem tudom, mikor tisztították utoljára a kéményemet (talán évtizedekig, ha egyáltalán). Ezért vettem fel egy kéményseprőt, aki elmondta, hogy a kéményben nagyon erős a kreozot (3. szint). Azt is elmondta, hogy a téglákat fokozatosan tárolják a füstkamrában, és sok veszélyes lerakódás van rajtuk. Két alkalmazást ajánlott nekem - savtisztítás, amely véleménye szerint nem teljesen megbízható, és 7°C feletti hőmérsékleten működik a legjobban, és ugyanakkor vegyi anyagot használ a tűz elégetésére, ami segít csökkenteni a kreozot képződést. Megmutatta a kéményben lévő betétet, és minden világosnak tűnt. Savtisztításról azonban még soha nem hallottam, és nem is találtam információt erről a módszerről.

Amit leírt, nagyon tipikusan hangzik. Az Ön által említett vegytisztítás mellett léteznek olyan por alapú professzionális vegyszerek is, amelyek segítenek megváltoztatni és gyengíteni a kialakult kreozot szerkezetét. Ezt követően szakember könnyebben eltávolíthatja egy ecset segítségével. Ezeknek a termékeknek mindkét típusa bizonyos hőmennyiséget igényel, amelyet akár egy kis kandallóban is létrehozhat. Ha a kreozot nyúlós, akkor csak kémiai kezeléssel vagy savas alkalmazással lehet kezelni. A savas alkalmazásokat nem használják általában, mert nehezebben alkalmazhatók, és néhány nap múlva semlegesíteni kell őket. Ha a kreotoz felülete keményebb, megrepedt vagy töréskor megszakad, akkor rotációs tisztítással ajánlott megtisztítani.

Honnan tudom, hogy valóban megtisztították a kéményemet? Korábban a bérelt kéményseprők mindig kimentek a tetőre, ellenőrizték a kémény szélét, habarcsát, a kémény szilárdságát, majd megtisztították a kéményt a ház tetejéről. Jött a kéményseprőm, alulról benézett a kandallóba, és azt mondta, hogy nincs szüksége takarításra, mert tisztán látja a téglákat. Megkértem, hogy azért is tisztítsa meg. Ezt drótkefe segítségével tette meg, és egyszerűen lekaparta az összes lerakódást a kandalló fő furata közelében, anélkül, hogy megtisztította volna a kéményt a magasabb részeken. Nem lehetséges, hogy a kéményseprőt fizettem olyan munkáért, amelyet valójában nem végzett el alaposan?

Furcsán hangzik - ha megállapodott a kéményseprővel a kémény teljes megtisztításán, és csak a kandalló közelében lévő téglákat tisztította, akkor nem kapta meg azt a szolgáltatást, amelyért fizetett. A teljes kéménytisztítás mindig tartalmaz egy kéménycsövet és egy füstkamrát.

A jövőben kérje az 1. szintű kémény ellenőrzését és tisztítását. Ha a kéményseprő nem tudja, mit kér tőle, keressen egyet, aki képes lesz Önnek ezt a szolgáltatást nyújtani.

Milyen gyakran fordul elő, hogy zseblámpával sem lehet a kémény teljes belsejét átlátni? Vannak-e szabványos követelmények a kémények és kandallók számára, amelyekről nem lehet egyszerűen kinézni a kandallóban, és megnézni az eget vagy a kémény tetejét?

A kéménycsöveknél 30 fok eltérés megengedett. A legtöbb esetben nincs lehetősége a teljes kémény közvetlen megfigyelésére. A kémény állapotának felmérésekor gyakran szükséges videoszkennelést végezni. A kandalló kéményének magassága nem jelentős. Nagy különbség van az alapvető vizuális ellenőrzés és a videoszkennelés között, még rövid kéményeknél is.

Szükség van-e a rozsdamentes acél kéménybélésekre?

A gáz- és olajkészülékek betétjeihez nincs szükség szigetelésre, így nem lesz problémája a telepítésükkel és az esetleges panaszaikkal. Az alacsonyabb hőmérséklet és a hőátadás miatt nincs tűzveszély a környező anyagokban. A szilárd tüzelőanyagok égetésénél azonban szigetelésre van szükségük. Ha gyúlékony anyagok érintkeznek a kéménnyel, vannak olyan előírások, amelyek lehetővé teszik a bélés beépítését az úgynevezett nulla értékű kandallókba. Ez azt jelenti, hogy nulla távolság lehet a kémény belső részeitől és nulla távolság a kémény külső részeitől. A szigetelés ebben az esetben például gyapjúból, expandált csillámból vagy falazatból készült takaró. Számos gyártó értékesíti a kandallóbetéteket szigetelés nélküli használatra, és megfelel a tervezési követelményeknek. Problémát okozhat, hogy megtudja, milyen típusú bélés van a kéményben, mert elpusztítja magát a kéményt. Sokkal ésszerűbb szigetelni az összes betétet, amelyben a fát elégetik. A szigetelést még olyan gáz- és dízelkészülékek is használják, amelyeknek kifelé van a külső kéményük.

Mit lehet elégetni a kandallókban?

Csak jól szárított fát.

Nem vagyok biztos benne, hogyan kell megfelelően használni a szabályozót (kéményfedél). Meg tudnád mondani, hogyan kell csinálni?

Ez egy nagyon gyakori kérdés. Ha a csappantyú nem működik megfelelően, vagy zárva van, akkor előfordulhat, hogy az egész házat kifújják, a legrosszabb esetben tűz keletkezik. A fedél egy összecsukható fémlemez vagy szelep, amelyet a kandalló lezárására használnak, ha nem használják. Ügyeljen arra, hogy a kandalló használata közben mindig nyitva legyen.

Mi a módszer a kémény száraz tisztításához?

A kémények tisztításakor a vegyszerek nem megfelelő kezelése okozhat kockázatokat. Ezeket a termékeket gyakran népszerűsítik, mert képesek hatékonyan eltávolítani a kreozotot a kéményből az égési folyamat során. Ezeknek a szereknek a használata nem pótolhatja a hagyományos kéménytisztítást, mivel nem nyújt normál szintű védelmet a kéményrendszer számára. Ezen termékek hirdetése félrevezeti a fogyasztókat a hamis biztonságérzetről. A legjobb eredményt egy professzionális kéményseprő rendszeres ellenőrzésével érik el, aki mechanikusan megtisztítja az egész kéményt, és egyúttal rejtett problémákat tárhat fel a kémény felépítésével kapcsolatban. A mechanikus tisztítás eltávolítja a kreozotréteget és csökkenti a kormot is. A kandallók nagy száma nem biztosít közvetlen utat a kandallótól a külső felé. A vegyszerek megtisztíthatják a kéményt és felszabadíthatják a befogott füstöt.

A kémények tisztítására tervezett vegyszerek nem újdonságok. Néhányat professzionális kéményseprők használnak, de mindig drótkefével történő mechanikai tisztítással együtt. Bizonyos esetekben a túl kemény vagy ragadós kreozot csak alapos ecseteléssel távolítható el. Szakképzett kézműves felügyelete alatt vegyi tisztítószereket lehet használni a kreozot összetételének törékeny vagy porított állapotba történő megváltoztatására, annak megkönnyítése érdekében. A CSIA mindig javasolja a kémény mechanikai tisztítását és a kéményrendszer működésének teljes felmérését évente legalább egyszer.