Üdvözöljük a Wilión!

A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi

Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Gyakran ismételt kérdések
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Üdvözöljük a Wilión!

A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi

Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Gyakran ismételt kérdések
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés

Kéménytető

Alkalmazzon a környékről képzett szakembert, kéménytetőhöz, kedvező áron!

Megbízás hozzáadása

6 642 + szakember

2 676 + befejezett projekt

4,5 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése

220 000 + alkalmazásletöltés

Kéménytető

Szakértőre van szüksége a Kéménytető kategóriában? Csak írja be, hogy mit keres, és mi segítünk Önnek minőségi szakértőket találni korrekt árakon!

Lásd még:Ár

6 642 + szakember

2 676 + befejezett projekt

4,5 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése

220 000 + alkalmazásletöltés

Hasznos információ

Amit tudnia kell

Mi az a kéményfej, és miért olyan fontos?

Míg a legtöbb tulajdonos ismeri a kandalló belsejét alkotó fő részeket, sokan nem ismerik a kéményt alkotó külső alkatrészeket. Bár a kémény viszonylag egyszerű konstrukciónak tűnhet, valójában több olyan alkatrészből áll, amelyeknek kompatibilisnek kell lenniük, a kandallórendszer tökéletesen működéséhez.

A kéményrendszer fontos része a kéményfej, amelyet gyakran elfelejtenek. Általában egyszerűen megtervezik, de tökéletesen el kell látnia feladatait - megakadályozza a víz, a különböző szennyeződések és az állatok behatolását a kéményrendszerbe és a kandallóba.

Mi az a kéménykorona?

A kéménykorona, amelyet gyakran kéményelvezetésnek neveznek, egy nagy lemez, amely megvédi a kémény felső részét. A kéménytetőtől eltérően, amely általában fémből készül, és csak a kémény nyílásának fedezésére szolgál, a kémény koronája a kémény teljes felső részét lefedi. Készülhet fémből, betonból vagy kőből. Soha ne készüljön téglából és habarcsból, mivel erős időjárási körülményeknek kitéve nem vízállóak és gyorsan lebomlanak.

Miért olyan fontosak?

A kéménykorona fő és legfontosabb célja a kémény szerkezetének védelme az időjárási viszonyoktól. A megfelelően felszerelt kéménykoronáknak elegendő átfedésnek kell lenniük a kémény falain. Ennek az átfedésnek, amelyet rovátkának is neveznek, legalább 2-2,5 hüvelyknek kell kinyúlnia a kémény szerkezetén. Ennek eredményeként létrejön egy természetes ereszcsatorna, amely megakadályozza az eső, hó és nedvesség bejutását a kéménybe. Bármilyen vízforrást a tetőre terel, ahonnan biztonságosan lefolyik az ereszcsatornába.

Mit kell tenni a kémény koronájának károsodása esetén?

Néha nagy problémát jelent kideríteni, hogy a kéménye sérült-e, mert nem látszik a földről. Ehhez ellenőrizni kell közvetlenül a tetőről. Emiatt a legtöbb kéménykorona károsodás csak a kémény teljes ellenőrzése során derül ki. Ha a kéménykoronáját kőműves építette, valószínűleg habarcsból készült. Bár tökéletes anyag a téglák összekapcsolásához, nem szabad kéménykoronán használni, gyorsan ki van téve az időjárás hatásainak. A rosszul karbantartott kémény burkolatokon repedések és lyukak is kialakulhatnak, ezáltal a víz behatolhat a kéménybe és a kandallóba. A kéménykoronákat mindig az egyes kémények méretére készítik, ezért fontos, hogy azokat neves cégek állítsák elő, amelyek későbbi szolgáltatást is tudnak nyújtani Önnek. Professzionális kéménykorona felszerelésével évtizedekkel meghosszabbítható a kémény és kandalló élettartama. A képesített szakemberek képesek minőségi kéménykoronákat előállítani, amelyek nemcsak a kéményrendszer magas szintű védelmét nyújt, hanem az első osztályú megjelenést is biztosítják, amely harmonizál a házával.

Mi az a kéménykorona?

A kémény koronája a kémény fontos része. Ez egy nagy betonlap, amely eltakarja a kémény felső részét, és megvédi a tégla és habarcs kémény szerkezetét a víztől. A kéménykoronákat néha kéménycsöveknek nevezik. A korona többnyire beton, de lehet fémből vagy kőből is. A kéménykoronákat nem szabad összetéveszteni a kéménytetőkkel, amelyek fémből készülnek és elsősorban csak magát a kéménynyílást védik. A kémény koronáját általában a kémény tetején található utolsó téglasor felett találja. Körülbelül 3-4 hüvelyk vastag lehet.

A kéménykoronák típusai:
  • Beton, közvetlenül a helyszínen öntött formába (alkalmas nagy kéményekhez)
  • Betontömbökből készül (alkalmas kis kéményekhez)
  • Úszó koronák - a kémény felett körülbelül 2 hüvelyk feletti túlnyúlásból épülnek. A telepítés hosszabb ideig tart, de hosszabb az élettartama, mint a hagyományos kéménykoronáké

A kéménykorona szerepe

Az elsődleges feladat annak megakadályozása, hogy a víz a kéményrendszerbe kerüljön. A teljes falszerkezet első védelmi vonalának számít. Ha nem sikerül, nedvesség szivároghat be a kéményébe. Ha nem javítja meg a kémény koronáját, a környező falazat fokozatosan összeomlik. A kémény koronájának hibás működése a leggyakoribb probléma, amely a kémény szivárgásához vezet. A kémény koronájának jó állapotban tartásával megakadályozza a szivárgást és az egész kandallórendszer károsodását.

A kéménykorona leggyakoribb problémái

A kéménykoronával nagyon sok probléma adódhat, amelyet meg kell oldania, mielőtt az a kéménybe áramlik. Javasoljuk, hogy a kémény teljes felújítását végezze el egy szakemberrel, aki képes felismerni a lehetséges problémákat.

A kémény koronájával kapcsolatos leggyakoribb problémák:
  • A legyengült gitt problémája
  • Repedések előfordulása
  • A falazat minőségének romlása
  • Folyam

A problémák gyakorisága és típusai a kémény korától, felépítésének minőségétől és a karbantartás gyakoriságától függően merülnek fel. Ne hagyja figyelmen kívül a kéménykorona gondozását, mert néhány év múlva nagy problémái lehetnek vele. Ezek a teljes kémény fokozatos leépüléséhez vezethetnek, amelynek állapota egyre jobban romlik. A legjobb megoldani a problémákat, amint azok felmerülnek. Biztosan nem akar olyan helyzetbe kerülni, amikor vadonatúj kéményt kell építenie.

Hogyan lehet a kéménykoronát jó állapotban tartani?

Ütemezzen éves ellenőrzést a kéményén. Győződjön meg arról, hogy szakképzett szakembert talál egy kéményszolgáltató vállalattól. Sok vállalat foglalkozik a kémények karbantartásával, próbálja meg kiválasztani a legjobbat az interneten található vélemények vagy a barátok ajánlásai alapján.

Ha a korona meglehetősen jó állapotban van, de csak repedezett, akkor a sérült területeken tömítőanyagot lehet felhordani. Ha rosszabb állapotban van, akkor nem elegendő a tömítőanyag felhordása, hanem az egész korona újjáépítése szükséges. A kémény szakszerű ellenőrzése megkönnyíti annak azonosítását, hogy milyen típusú javításra lesz szüksége. Bizonyos esetekben a legjobb megoldás a meglévő korona eltávolítása és a teljes felület megtisztítása. Ezután csak hozzá kell adni egy beton darabot dróthálóval a korona újraépítéséhez és megerősítéséhez.

Egy felelős kéménytechnikus ellenőrzi a kéményét, és megadja a megfelelő ajánlásokat. Hozza meg a megfelelő döntést és végezze el a lehető leghamarabb a javításokat. Ha túl későn kezdi meg a javítást, a teljes kéményjavítás költsége sokkal többe kerülhet.

A korona, a fedél és a tető közötti különbség

A kéménye folyamatosan füstöt, füstöt és más szennyeződést bocsát ki, miközben élvezi a kandalló vagy a fatüzelés melegét. Ezért fontos, hogy a lakástulajdonosok megértsék a kürtőelemek közötti különbséget, és képesek legyenek gondoskodni róluk.

Ez a három összetevő együttesen védőgátat képez, amely megakadályozza a víz, a madarak és a különböző szennyeződések bejutását a kéménybe és a kandallóba. Ha rossz állapotban vannak, vagy akár nincs is a kéményen, akkor megnő a kémény károsodásának kockázata.

A kémény koronája a kémény legmagasabb szintje. A kémény építése során általában habarccsal vagy cementmaradványokkal készül, és ez az első védelmi vonal, amely megvédi a kéményt a legkárosabb veszélytől - a víztől. Megfelelő telepítés és karbantartás esetén ez a felület a víz nagy részét elvezeti a kémény területétől.

A kéménykorona helyétől egyértelmű, hogy esős időben a legnagyobb vízrohamnak van kitéve. Ezek a hatások miatt repedések keletkeznek rajta, amelyeken keresztül a víz a kémény belsejében lévő falazatba áramolhat. Ha ilyen károkat nem észlelnek a lehető leghamarabb, a belső falazat meggyengülhet és összeomolhat - súlyos károsodás esetén maga a kémény is összeomolhat. A korona önmagában nem elegendő a vízszivárgás megelőzésére, mivel a füstgáz még mindig ki van téve, ezért más kéményelemeket is fel kell szerelni, beleértve a fedelet és a kéménytetőt.

Kéményfedél

A tetővonal és a kémény korona között elhelyezkedő szerkezet képezi az alapot, ami fontos a füst és a szénégetés tetőtől való elterelésének szempontjából. Építhető téglából, fából, vinilből vagy fémből. Általában acél vagy alumínium lapot helyeznek el rajta, amely szorosan illeszkedik a kémény tetejére, hogy megvédje a vízkároktól. Mivel az alumínium burkolatok hajlamosabbak a rozsdára, mint a rozsdamentes acélok, rendszeresen ellenőrizni kell őket. Ez különösen a magas sótartalmú part menti területeken található házakra vonatkozik.

Kéménytető

A kéménytető esőkalapként működik, megakadályozva a víz, a szennyeződés, a madarak és más állatok bejutását az égéstermék-elvezető csatornába. A kémény koronája fölé van telepítve, és gyakran rozsdamentes acélból készül, ketrecszerű hálóval. Ez lehetővé teszi a zavartalan szellőzést és egyúttal megakadályozza az idegen testek bejutását a kéménybe.

A legtöbb háztulajdonos a kéménytetőt szükséges biztonsági eszköznek tekinti, de a valóságban ez egy opcionális eszköz, amelyet eredetileg nem kell új kéményre telepíteni.

Fontos a kéménytető. Enélkül a kéménye és a kandallója a külső elemek hatásának vannak kitéve. Ezek miatt a falazatok leomlanak és rozsdásodhatnak a fém alkatrészeken, például a csappantyún és a füstölgőn, így sokkal drágább javításra készülhet fel. A szabadon álló kémény vonzza a kismadarakat, mókusokat és más állatokat, megpróbálnak elrejtőzni a ragadozók elől. Megakadhatnak, megfulladhatnak a kéményekben, és testük eltömíti az égéstermék-elvezetést. Ez veszélyes füstöt juttat az égő kandalló belsejébe, és belélegezheti a szén-monoxidot is.

A fedetlen kémények szintén a tüzek gyakori okai. Bizonyos időjárási körülmények között égő parazsak szivárognak át a kéményen, eltalálják a tetőt és növelik a tűzveszélyt. Fennáll annak a veszélye is, hogy a szabad égéstermék-elvezető kéményen keresztül túl sok levegőt szívnak be a kandallóba, és nyitott kandallóajtó esetén füstöt, koromot és hamu kerül a helyiségbe.

A háztulajdonosoknak felelõsnek kell lenniük, és kéményrendszereiket minden évben teljes ellenõrzésnek kell alávetni. A kémény minden alkatrészét meg kell vizsgálni, és a talált hibákat a lehető leghamarabb meg kell szüntetni. Ezt a szolgáltatást minősített kéményseprők nyújtják.