Üdvözöljük a Wilión!

A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi

Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Gyakran ismételt kérdések
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Üdvözöljük a Wilión!

A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi

Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Gyakran ismételt kérdések
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés

Kéménytető

Alkalmazzon a környékről képzett szakembert, kéménytetőhöz, kedvező áron!

Megbízás hozzáadása

38 664 szakember

67 895 befejezett projekt

4,8 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése

226 512 alkalmazásletöltés

Kéménytető

Szakértőre van szüksége a Kéménytető kategóriában? Csak írja be, hogy mit keres, és mi segítünk Önnek minőségi szakértőket találni korrekt árakon!

Lásd még:Ár

38 664 szakember

67 895 befejezett projekt

4,8 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése

226 512 alkalmazásletöltés

Elkészült munkák bemutatása

Szolgáltatóink már több mint 83310 megbízónak segítettek

Konyhabútor összeszereléseMarkus K.
MelegburkolásBela A.
Mennyezeti lámpák felszereléseLajos B.
Kert, kertészBarbara R.
TélikertMihály S.
PavilonokIstván C.
Kerti tóBarbara R.
ÜvegesJános P.
BurkolóDomonkos G.
TapétázásRobi M.
FűnyírásLajos K.
MedencetisztításAndras T.
TetőjavításIván F.
Konyhabútor gyártásaMarkus K.
Kerti és kültéri munkákLajos K.
Konyhabútor gyártásaMarkus K.
Festő, szobamázolóJános H.
Csaptelep vagy mosdó telepítéseErvin A.
VillámhárítóLajos B.
Kerítés, kapuMate K.
HASZNOS INFORMÁCIÓ

Amit tudnom kell

Mi az a kéményfej, és miért olyan fontos?

Míg a legtöbb tulajdonos ismeri a kandalló belsejét alkotó fő részeket, sokan nem ismerik a kéményt alkotó külső alkatrészeket. Bár a kémény viszonylag egyszerű konstrukciónak tűnhet, valójában több olyan alkatrészből áll, amelyeknek kompatibilisnek kell lenniük, a kandallórendszer tökéletesen működéséhez.

A kéményrendszer fontos része a kéményfej, amelyet gyakran elfelejtenek. Általában egyszerűen megtervezik, de tökéletesen el kell látnia feladatait - megakadályozza a víz, a különböző szennyeződések és az állatok behatolását a kéményrendszerbe és a kandallóba.

Mi az a kéménykorona?

A kéménykorona, amelyet gyakran kéményelvezetésnek neveznek, egy nagy lemez, amely megvédi a kémény felső részét. A kéménytetőtől eltérően, amely általában fémből készül, és csak a kémény nyílásának fedezésére szolgál, a kémény koronája a kémény teljes felső részét lefedi. Készülhet fémből, betonból vagy kőből. Soha ne készüljön téglából és habarcsból, mivel erős időjárási körülményeknek kitéve nem vízállóak és gyorsan lebomlanak.

Miért olyan fontosak?

A kéménykorona fő és legfontosabb célja a kémény szerkezetének védelme az időjárási viszonyoktól. A megfelelően felszerelt kéménykoronáknak elegendő átfedésnek kell lenniük a kémény falain. Ennek az átfedésnek, amelyet rovátkának is neveznek, legalább 2-2,5 hüvelyknek kell kinyúlnia a kémény szerkezetén. Ennek eredményeként létrejön egy természetes ereszcsatorna, amely megakadályozza az eső, hó és nedvesség bejutását a kéménybe. Bármilyen vízforrást a tetőre terel, ahonnan biztonságosan lefolyik az ereszcsatornába.

Mit kell tenni a kémény koronájának károsodása esetén?

Néha nagy problémát jelent kideríteni, hogy a kéménye sérült-e, mert nem látszik a földről. Ehhez ellenőrizni kell közvetlenül a tetőről. Emiatt a legtöbb kéménykorona károsodás csak a kémény teljes ellenőrzése során derül ki. Ha a kéménykoronáját kőműves építette, valószínűleg habarcsból készült. Bár tökéletes anyag a téglák összekapcsolásához, nem szabad kéménykoronán használni, gyorsan ki van téve az időjárás hatásainak. A rosszul karbantartott kémény burkolatokon repedések és lyukak is kialakulhatnak, ezáltal a víz behatolhat a kéménybe és a kandallóba. A kéménykoronákat mindig az egyes kémények méretére készítik, ezért fontos, hogy azokat neves cégek állítsák elő, amelyek későbbi szolgáltatást is tudnak nyújtani Önnek. Professzionális kéménykorona felszerelésével évtizedekkel meghosszabbítható a kémény és kandalló élettartama. A képesített szakemberek képesek minőségi kéménykoronákat előállítani, amelyek nemcsak a kéményrendszer magas szintű védelmét nyújt, hanem az első osztályú megjelenést is biztosítják, amely harmonizál a házával.

Mi az a kéménykorona?

A kémény koronája a kémény fontos része. Ez egy nagy betonlap, amely eltakarja a kémény felső részét, és megvédi a tégla és habarcs kémény szerkezetét a víztől. A kéménykoronákat néha kéménycsöveknek nevezik. A korona többnyire beton, de lehet fémből vagy kőből is. A kéménykoronákat nem szabad összetéveszteni a kéménytetőkkel, amelyek fémből készülnek és elsősorban csak magát a kéménynyílást védik. A kémény koronáját általában a kémény tetején található utolsó téglasor felett találja. Körülbelül 3-4 hüvelyk vastag lehet.

A kéménykoronák típusai:

- Beton, közvetlenül a helyszínen öntött formába (alkalmas nagy kéményekhez)

- Betontömbökből készül (alkalmas kis kéményekhez)

- Úszó koronák - a kémény felett körülbelül 2 hüvelyk feletti túlnyúlásból épülnek. A telepítés hosszabb ideig tart, de hosszabb az élettartama, mint a hagyományos kéménykoronáké

A kéménykorona szerepe

Az elsődleges feladat annak megakadályozása, hogy a víz a kéményrendszerbe kerüljön. A teljes falszerkezet első védelmi vonalának számít. Ha nem sikerül, nedvesség szivároghat be a kéményébe. Ha nem javítja meg a kémény koronáját, a környező falazat fokozatosan összeomlik. A kémény koronájának hibás működése a leggyakoribb probléma, amely a kémény szivárgásához vezet. A kémény koronájának jó állapotban tartásával megakadályozza a szivárgást és az egész kandallórendszer károsodását.

A kéménykorona leggyakoribb problémái

A kéménykoronával nagyon sok probléma adódhat, amelyet meg kell oldania, mielőtt az a kéménybe áramlik. Javasoljuk, hogy a kémény teljes felújítását végezze el egy szakemberrel, aki képes felismerni a lehetséges problémákat.

A kémény koronájával kapcsolatos leggyakoribb problémák:

- A legyengült gitt problémája

- Repedések előfordulása

- A falazat minőségének romlása

- Folyam

A problémák gyakorisága és típusai a kémény korától, felépítésének minőségétől és a karbantartás gyakoriságától függően merülnek fel. Ne hagyja figyelmen kívül a kéménykorona gondozását, mert néhány év múlva nagy problémái lehetnek vele. Ezek a teljes kémény fokozatos leépüléséhez vezethetnek, amelynek állapota egyre jobban romlik. A legjobb megoldani a problémákat, amint azok felmerülnek. Biztosan nem akar olyan helyzetbe kerülni, amikor vadonatúj kéményt kell építenie.

Hogyan lehet a kéménykoronát jó állapotban tartani?

Ütemezzen éves ellenőrzést a kéményén. Győződjön meg arról, hogy szakképzett szakembert talál egy kéményszolgáltató vállalattól. Sok vállalat foglalkozik a kémények karbantartásával, próbálja meg kiválasztani a legjobbat az interneten található vélemények vagy a barátok ajánlásai alapján.

Ha a korona meglehetősen jó állapotban van, de csak repedezett, akkor a sérült területeken tömítőanyagot lehet felhordani. Ha rosszabb állapotban van, akkor nem elegendő a tömítőanyag felhordása, hanem az egész korona újjáépítése szükséges. A kémény szakszerű ellenőrzése megkönnyíti annak azonosítását, hogy milyen típusú javításra lesz szüksége. Bizonyos esetekben a legjobb megoldás a meglévő korona eltávolítása és a teljes felület megtisztítása. Ezután csak hozzá kell adni egy beton darabot dróthálóval a korona újraépítéséhez és megerősítéséhez.

Egy felelős kéménytechnikus ellenőrzi a kéményét, és megadja a megfelelő ajánlásokat. Hozza meg a megfelelő döntést és végezze el a lehető leghamarabb a javításokat. Ha túl későn kezdi meg a javítást, a teljes kéményjavítás költsége sokkal többe kerülhet.

A kürtőkorona, a fedél és a tető közötti különbség

A kéménye folyamatosan füstöt, füstöt és más szennyeződést bocsát ki, miközben élvezi a kandalló vagy a fatüzelés melegét. Ezért fontos, hogy a lakástulajdonosok megértsék a kürtőelemek közötti különbséget, és képesek legyenek gondoskodni róluk.

Ez a három összetevő együttesen védőgátat képez, amely megakadályozza a víz, a madarak és a különböző szennyeződések bejutását a kéménybe és a kandallóba. Ha rossz állapotban vannak, vagy akár nincs is a kéményen, akkor megnő a kémény károsodásának kockázata.

A kémény koronája a kémény legmagasabb szintje. A kémény építése során általában habarccsal vagy cementmaradványokkal készül, és ez az első védelmi vonal, amely megvédi a kéményt a legkárosabb veszélytől - a víztől. Megfelelő telepítés és karbantartás esetén ez a felület a víz nagy részét elvezeti a kémény területétől.

A kéménykorona helyétől egyértelmű, hogy esős időben a legnagyobb vízrohamnak van kitéve. Ezek a hatások miatt repedések keletkeznek rajta, amelyeken keresztül a víz a kémény belsejében lévő falazatba áramolhat. Ha ilyen károkat nem észlelnek a lehető leghamarabb, a belső falazat meggyengülhet és összeomolhat - súlyos károsodás esetén maga a kémény is összeomolhat. A korona önmagában nem elegendő a vízszivárgás megelőzésére, mivel a füstgáz még mindig ki van téve, ezért más kéményelemeket is fel kell szerelni, beleértve a fedelet és a kéménytetőt.

Kéményfedél

A tetővonal és a kémény korona között elhelyezkedő szerkezet képezi az alapot, ami fontos a füst és a szénégetés tetőtől való elterelésének szempontjából. Építhető téglából, fából, vinilből vagy fémből. Általában acél vagy alumínium lapot helyeznek el rajta, amely szorosan illeszkedik a kémény tetejére, hogy megvédje a vízkároktól. Mivel az alumínium burkolatok hajlamosabbak a rozsdára, mint a rozsdamentes acélok, rendszeresen ellenőrizni kell őket. Ez különösen a magas sótartalmú part menti területeken található házakra vonatkozik.

Kéménytető

A kéménytető esőkalapként működik, megakadályozva a víz, a szennyeződés, a madarak és más állatok bejutását az égéstermék-elvezető csatornába. A kémény koronája fölé van telepítve, és gyakran rozsdamentes acélból készül, ketrecszerű hálóval. Ez lehetővé teszi a zavartalan szellőzést és egyúttal megakadályozza az idegen testek bejutását a kéménybe.

A legtöbb háztulajdonos a kéménytetőt szükséges biztonsági eszköznek tekinti, de a valóságban ez egy opcionális eszköz, amelyet eredetileg nem kell új kéményre telepíteni.

Fontos a kéménytető. Enélkül a kéménye és a kandallója a külső elemek hatásának vannak kitéve. Ezek miatt a falazatok leomlanak és rozsdásodhatnak a fém alkatrészeken, például a csappantyún és a füstölgőn, így sokkal drágább javításra készülhet fel. A szabadon álló kémény vonzza a kismadarakat, mókusokat és más állatokat, megpróbálnak elrejtőzni a ragadozók elől. Megakadhatnak, megfulladhatnak a kéményekben, és testük eltömíti az égéstermék-elvezetést. Ez veszélyes füstöt juttat az égő kandalló belsejébe, és belélegezheti a szén-monoxidot is.

A fedetlen kémények szintén a tüzek gyakori okai. Bizonyos időjárási körülmények között égő parazsak szivárognak át a kéményen, eltalálják a tetőt és növelik a tűzveszélyt. Fennáll annak a veszélye is, hogy a szabad égéstermék-elvezető kéményen keresztül túl sok levegőt szívnak be a kandallóba, és nyitott kandallóajtó esetén füstöt, koromot és hamu kerül a helyiségbe.

A háztulajdonosoknak felelõsnek kell lenniük, és kéményrendszereiket minden évben teljes ellenõrzésnek kell alávetni. A kémény minden alkatrészét meg kell vizsgálni, és a talált hibákat a lehető leghamarabb meg kell szüntetni. Ezt a szolgáltatást minősített kéményseprők nyújtják.