Szolgáltatások
Hogyan működik?
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Ingyenes

Keress okos szakembereket

Központi porszívórendszer
Projekt benyújtása ingyenes
Elégedett vásárlóRemek kommunikáció, minden a megbeszéltek szerint zajlott, a megbeszéltek szerint pontosan időben érkezett a projekt helyszínére. Szép munka, nagyon kedves ember, ezért ajánlom :)
profile image
Peter Š.A vásárló
Miért Wilio?
8 274 szakember
4 441 befejezett projekt
4,5 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése
260 000 + alkalmazásletöltés
Központi porszívórendszer

Szakértőre van szüksége a Központi porszívórendszer kategóriában? Csak írja be, hogy mit keres, és mi segítünk Önnek minőségi szakértőket találni korrekt árakon!

Lásd még:Ár
Hasznos információAmit tudnia kell

A központi porszívó előnyei és hátrányai

A padlók porszívózása szükséges, rendszeresen ismétlődő feladat az otthon tisztaságának megőrzésében, de kevés háztulajdonos élvezi. Szobáról szobába kell járni a porszívóval, átmozgatni a bútorokat és cserélni a hosszabbítókat, hogy elérje a rejtett területeket, mindez pedig állandó zúgással jár.

A központi porszívózás megkönnyítheti a padló tisztítását. Azonban számos hátrány társul hozzá.

Míg a hordozható porszívóknak saját por- és szennyeződéstartályuk van, a központi porszívók esetében ezt az alkatrészt a motorral együtt egy helyen tárolják, általában az alagsorban vagy a garázsban. A háztulajdonosoknak szóló magazin azt állítja, hogy a központi rendszer PVC csöveken keresztül több, falba vagy lábazathoz rögzített bemenethez csatlakozik. A háztulajdonos hosszú tömlőt és tisztító csatlakozót dug be egy ilyen bemenetbe, hogy aktiválja a rendszert.

A központi porszívó többféle módon működhet. Ciklonrendszerek kavargatják a tartály levegőjét, és szivattyúzzák ki a házból. A többi port és szennyeződést gyűjt egy edénybe vagy zsákba, amelyet rendszeresen ki kell üríteni.

Egyes rendszerek lehetővé teszik a felhasználó számára a vákuumnyomás erejének szabályozását. A rendszer tartalmazhatja a szegélyléc porszívózását is, lehetővé téve a lakástulajdonos számára, hogy a szennyeződést a szegélylécre söpörje, és a kapcsolót megnyomva elszívja.

A központi porszívó rendszer egyik fő előnye, hogy több energiával rendelkezik, mint egy hordozható porszívó. Szakértők szerint annak a ténynek köszönhetően, hogy a háztulajdonosnak csak tömlőt és fogantyút kell cipelnie, a motor akár ötször akkora teljesítményű is lehet, mint egy szokásos porszívóban.

Ez a teljesítmény azonaban nem jelenti a zaj növekedését a porszívózott helyiségekben. A motor a háztartás egy távoli részén található, így a zaj nem hallatszik. A tömlő és a tisztítószerkezet szívása lényegesen halkabb.

A rendszer általában jelentős javulást hoz a beltéri levegő minőségében. Állítások szerint míg a hagyományos porszívók felhalmozzák a port és a szennyeződést, a központi porszívó csatlakoztathatók a külső szellőzőkhöz. Ez lehetővé teszi a részecskék eltávolítását a ház levegőjéből, és csökkenti az allergének, penészspórák és egyéb irritáló anyagok előfordulását.

A központi porszívók lehetővé teszik a háztartás gyorsabb és alaposabb tisztítását. A "Modern lakóépítési gyakorlatok" című 2017-es tankönyvben szerepel, hogy a rendszer tömlőjét és hosszabbítóit könnyebb cipelni, mint a függőleges porszívókat. A tömlő hordozhatósága megkönnyíti a nehezen elérhető területek tisztítását; különféle kiegészítőkkel kombinálva rugalmassága lehetővé teszi a padló tisztításának párosítását olyan feladatokkal, mint a függönyök porszívózása. A tömlő hossza lehetővé teszi olyan területek tisztítását is, mint a terasz vagy a garázsban álló autók porszívózását.

A rendszer általában jó befektetésnek bizonyul a háztulajdonos számára. Szakértők szerint tartósabb és hasznosabb, mint a hordozható porszívók, és gyakran hosszabb garancia jár hozzá. Javítani fogja a ház eladási értékét is, mivel a vevő valószínűleg fizet a rendszer által kínált kényelemért.

Noha a központi vákuumrendszerek az utóbbi években egyre népszerűbbek és gyakran új építkezések részét képezik, lehetséges egy meglévő ház ilyen módon történő felszerelése. Néhány tömlőbemenet gyakran elegendő az egész ház megfelelő lefedettségének biztosításához. A szakember szerint bár a legegyszerűbb a rendszert akkor is telepíteni, ha a falak nyitva vannak az elektromos vagy vízvezeték-munkákhoz, a tömlővezetékeket az alagsorba fúrt hozzáférési furatokon is át lehet vezetni.

Ez a telepítés - és maga a rendszer - azonban lényegesen drágább lehet, mint egy szokásos porszívó, és a költségek növekednek, ha több csatlakozóra vagy további funkcióra van szükség.

Mivel a rendszerben használt tömlő akár 9 méter hosszú is lehet, a lakástulajdonosoknak kényelmetlen lehet, hogy szobáról szobára húzza. Szakértők szerint ez a tömlő nagy mennyiségű tárhelyet foglalhat el a letekerés és tárolás után, és a fabútorokat súrlódással károsíthatja.

Az ilyen problémák miatt aggódó háztulajdonosok fontolóra vehetik a tömlőrendszert. A lakásfelújítási szakember szerint ez a funkció lehetővé teszi a tömlő kihúzását a bemeneti nyílásból, majd visszaszúrását a falba.

A központi porszívót csak egyszer kell kiüríteni. A szakember szerint egy tipikus rendszert csak két-három évente kell kiüríteni. Egy másik szerint azonban ez a folyamat kényelmetlen lehet a lakástulajdonosok számára, mivel jelentős mennyiségű port tartalmaz.

A rendszer teljesítménye váratlan problémákat is okozhat. A megnövekedett szívási hatékonyság nagyobb tárgyakat vonzhat, mint egy hagyományos porszívó. Ez eltömítheti a rendszert, de előfprdulhat az is, hogy nagy mennyiségű koszt kell átnéznie a tartályban, hogy megtalálja az elveszett tárgyat.

Körülbelül hány ellátó szelepre van szükség egy családi házban?

Mottónk: A lehető legnagyobb mértékben és a lehető legkevesebbet. Annak érdekében, hogy az alagsortól a tetőtérig minden területet elérhessen, az ellátó szelepek elhelyezésénél figyelembe kell venni az épület építészeti körülményeit. A szívótömlők működési sugara a hossztól függően 6-12 méter.

Körülbelül 150 négyzetméteres lakóterülettel rendelkező családi házban általában 5-7 szelepre van szükség.

Javasoljuk, hogy a garázs bejáratánál helyezzen el egy betápláló szelepet, hogy kényelmesen és alaposan tisztíthassa autóját. Csőszelepek segítségével lehetővé válik a helyiség porszívózása, amelyben a központi vákuumegység található.

A szívóerő állandó az egész épületben?

A 100 m-ig terjedő távolságok nem jelentenek problémát. A megfelelően telepített központi porszívó ugyanazt az erőteljes tisztítási teljesítményt nyújtja minden szeleppel, és a szívóerő nem gyengül. Természetesen a gyártók különböző motorteljesítményű egységeket kínálnak, így minden épületben van egy optimális teljesítményű központi porszívó.

Van-e veszélye az elzáródásnak?

Nem, feltéve, hogy a csövek helyesen vannak felszerelve. Minden szelep mögött van egy úgynevezett biztonsági hajlítás. Ez egy rövid, 87°-os kanyar, amely megakadályozza a nagyobb éles tárgyak bejutását a csőrendszerbe. Ha továbbra is eltömődik (pl. szövet porszívózásával), akkor a probléma megoldásához néhány egyszerű lépést kell végrehajtani.

Miért ne telepítsen központi porszívót a tetőtérbe?

A gravitáció miatt nagy és nehéz részecskék nem szívhatók be több méter magasságból. Fennáll annak a veszélye, hogy a csőrendszer belsejében maradnak, és a legmélyebb szelepre esnek. Ezért azt javasolják, hogy központi porszívót telepítsen otthona legalsó részébe.

Telepíthető-e a rendszer egy korabeli házba?

Igen! A rendszer tisztítási teljesítményét gyakorlatilag minden háztartás élvezheti, az új otthonoktól az évtizedek óta álló házakig. Nem javasolt a csöveket a következő helyekre telepíteni: nem funkcionális kéménybe, ellátótengelybe vagy nyitott lépcsőházba. Különféle telepítési lehetőségek továbbra is rendelkezésre állnak, és bármi lehetséges. A szakértő szívesen segít a telepítési lehetőségekben.

Javításra és karbantartásra szorul a központi porszívó?

A központi porszívókat hosszú élettartamra tervezték. Mint minden nagy teljesítményű termék, a központi porszívókat is rendszeresen karban kell tartani. A motort meg kell védeni a porszemcsék által okozott sérülésektől, ezért évente egyszer meg kell tisztítani a motorvédő szűrőt, vagy teljesen ki kell cserélni. A vállalat azt javasolja, hogy ne töltse meg teljesen a szűrőzsákot, mivel a szívóerő csökken, és megsérülhet.

Lehetséges-e por és folyadékok felszívása?

Nem alkalmas a hamu és a folyadékok porszívózása közvetlenül a csőrendszerbe. Ez károsíthatja a szívóegységet és eltömítheti a csőrendszert. A hamu és folyadékok csővezetékbe jutásának megakadályozása érdekében javasoljuk az elkülönítő használatát.

Mennyibe kerül egy központi porszívór?

Az anyagköltség az épület méretétől, az emeletek számától és a szükséges csatlakozók számától függ. A "csináld magad" módszerrel a rendszer 537.000 és 896.000 forint közé esik. Kérjen árajánlatot a szolgáltatótól.

Mi az AirWatt?

Az Airwatt egy nem szabványos mérőegység, amely a porszívó motorjainak teljesítményét és hatékonyságát méri. Az Airwatt megmutatja a légáramlás (m³/h vagy liter/s) és a szívóteljesítmény (mbar vagy hPa) közötti összefüggést.

Ki kell vezetni a kipufogógázt az épületből?

Nagy hatásfokú részecske-légszűrőt használnak, ha a kipufogó levegőt nem lehet kifelé irányítani (pl. passzívház esetén). A HEPA 13 szűrő 99,95 százalékig tisztítja az elszívott levegőt. A HEPA szűrő a motor burkolatában található.