Szolgáltatások
Hogyan működik?
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés

Kútfúrás, kútfúró

Alkalmazzon a környékről képzett szakembert, kútásáshoz és kútfúráshoz, kedvező áron!

Megbízás hozzáadása
8 195 szakember
4 343 befejezett projekt
4,5 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése
260 000 + alkalmazásletöltés
Kútfúrás, kútfúró

Szakértőre van szüksége a Kútfúrás, kútfúró kategóriában? Csak írja be, hogy mit keres, és mi segítünk Önnek minőségi szakértőket találni korrekt árakon!

Lásd még:Ár
8 195 szakember
4 343 befejezett projekt
4,5 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése
260 000 + alkalmazásletöltés
Hasznos információAmit tudnia kell

Mit kell tudni a saját kút fúrásáról?

Azok számára, akik "hálózatok kívül" akarnak élni, nagyon fontos lehet, hogy vegyszeres kezelés nélkül hozzáférjen ivóvízhez. Az egyik legjobb módszer a kutak megtalálása és fúrása a talajvízforrások eléréséhez. A legtöbb területen a talajvíz lényegesen tisztább, mint bármely más forrás, mert alaposan kiszűrődik a talajban, mivel az esővíz lassan elvezet az alsó részekbe. És még akkor is, ha nem rajong az önálló életért, vidéken a kút lehet az egyetlen gyakorlati módja az ivóvíz megszerzésének.

Kérdések merülnek fel azonban annak eldöntésében, hogy lehetséges-e a saját kútfúrása és mennyire bonyolult (és költséges) a folyamat.

Mielőtt elkezdi

Ha épp a hálózaton kívüli vagy a vidéki életmódot kezdi, mielőtt lakóhelyet választana, vegye fel a kapcsolatot a helyi geológiai kutatási irodával, hogy megtudja, hol alkalmas a talaj a kútfúrásra. Ez meghatározhatja, hogy képes lesz-e saját maga létrehozni a kutat, vagy a munka elvégzéséhez szakembert kell felvennie.

Amikor úgy ítéli meg, hogy az építkezés körülményei megfelelőek egy kúthoz, vegye figyelembe a következőket:

Határozza meg a talajvízellátás jellegét. A kutakat könnyen ki lehet fúrni vagy ki lehet hajtani, ha a talajvíz földalatti tárolókat képez, de ez ritkán fordul elő. A talajvízellátás gyakoribb a porózus homok és iszap rétegében, és itt a kút készítésének folyamata nehezebb lehet, bár nem lehetetlen.

Tudja meg a talajvízellátás mélységét. Ez régiónként nagyon eltérő lehet. Egyes területeken a talajvíz csak néhány méterrel lehet a felszín alatt; más területeken több tíz méter mély lehet. A talajvíz mélységétől függően függhet a kút fúrásának menete és módja. Az elfogadható víz általában legalább 9 méter mély, de a jobb minőségű víz még mélyebbről való.

Soha ne fúrjon kútot mocsaras és nedves környezetben. Döntse el, hogy a kutat ássák vagy fúrják. Ezek teljesen különböző folyamatok, amelyek a talajvíz-ellátás mélységétől és a talaj jellegétől függenek. Forduljon a helyi építésügyi hatósághoz, hogy szükséges-e engedély - a legtöbb helyen azért van szükség engedélyre, mert az ivóvíz minősége közegészségügyi kérdés. Ha a helyi ellátó cég ingatlanszolgáltatásokat nyújt a környéken, ellenőrizze velük, és győződjön meg arról, hogy ingatlanja nem halad-e át földalatti vonalakon. Ha ezt igazolják, a kút fúrása előtt határozzák meg a helyzetet. Tudja meg, hogy vannak-e csatornák, régi tartályok vagy szeptikus tartályok a föld alatt. Ellenőrizze, hogy mit igényel a helyi építési szabályzat a távolság szempontjából.

Kútverés (Norton-kút)

A kút létrehozásának olcsóbb, de fizikailag megterhelőbb módja a verés. A kútverés folyamata úgy történik, hogy a tömör heggyel felszerelt acélcső közvetlenül a földbe csapódik, amíg el nem éri a vizet. Egyes talajtípusok megnehezítik vagy lehetetlenné teszik a keresést. Például, ha a térségében magas az agyagtartalom, ez nehéz lehet az Ön számára. A köves talajú vagy sekély talajú területeken is előfordulhat, hogy nem lehet kútba ásni. Ilyen helyeken a fúrás lesz az egyetlen lehetőség, és általában profi fúrócsapatra van szükség.

A kútveréshez szükséges eszközök és anyagok:

  • Egy markológép, amellyel fél méter mély gödröt lehet ásni;
  • Acélcső - tömör heggyel felszerelt, perforált acélcső;
  • Post meghajtó - ugyanaz az eszköz, amelyet a fém kerítésoszlopok felszereléséhez használnak; Horganyzott acél felszállók fél méteres szakaszokban;
  • Szivattyú;
  • Csatlakozók;
  • Meghajtó fedele;
  • Cső menetkészlet;
  • Csőkulcsok;
  • Legalább 10 méter húr, amelynek végén súly van rögzítve;

A kút verésének folyamata

A markológép segítségével ásson két méteres gödröt.Egy emelőgép segítségével helyezze az acélcsőt a furatba, amíg az körülbelül 10 hüvelyknyire marad a talaj felett. Helyezze el a kútköpenyt eltávolításával és a menetes csatlakozó beépítésével. Helyezze vissza a fedelet, és folytassa a verést. Adja hozzá a csővezeték alkatrészeit, mivel mindegyik rész körülbelül 10 hüvelyknyire van a talajtól. Ha vízre bukkan, üreges hangot talál, amikor elüt a csövön. Hogy megtudja, milyen mélyen van a talajvízben, távolítsa el a cső kupakját, és engedje le a súlyzsinórt. Amikor az aljára ér, húzza visszafelé, hogy lássa, meddig nedves a húr.

Addig menjen lefele, amíg meg nem bizonyosodik arról, hogy az egész acélcső víz alatt van-e. Csatlakoztassa a szivattyút a kúthoz, és derítse ki, milyen gyorsan pumpálja a vizet. A vert kutak nem termelnek annyi vizet, mint a fúrt kutak, de a feltárt kútból percenként legalább öt liter vizet kell kapnia. Ha nem, távolítsa el a szivattyút, helyezze vissza a fedelet a cső végére, és folytassa a munkálatokat. Folytassa a szivattyú újbóli csatlakoztatását, és tesztelje az áramlást 1,5 méteres lépésekben. Ha elérte a legalább öt gallon víz / perc áramlási sebességet, akkor a szivattyút csatlakoztatva hagyhatja, és elkezdheti a vizet szívni.

Kútfúrás

Ha a környéken lévő talajviszonyok (vagy a fizikai erőnlét) nem teszik lehetővé, hogy önállóan fúrjanak kutat, bérelhet szakembert (ez meglehetősen drága), vagy vásárolhat készletet és bérelheti a fúráshoz szükséges eszközöket a kút elkészítéséhez. Nehéz folyamat lehet ha nincsenek ilyen készségei, a legtöbb ember szakértőket alkalmaz erre a feladatra.

Ha a talaj rendben van, használhat egy kútfúró készletet. Számos készlet kapható. A legtöbb szerszámot és anyagot tartalmazza, kivéve a PVC csövet, amely a kút csövét képezi. Ez a készlet körülbelül 200 000 Ft.-ba kerül. Ez a folyamat léghajtású motorral hajtja meg a talajt felszabadító forgó fúrót. Ezt összekeverik vízzel, és iszapként szívják át az üreges csövön, miközben a fúró a földön halad előre. A készlet tartalmaz egy videót és utasításokat, amelyek lépésről lépésre vezetik Önt.

A PVC csővel együtt szükség lesz egy szivattyúra is a kúthoz. Ha 15 méternél mélyebbre megy, akkor merülő szivattyúra lesz szüksége. Ne felejtse el ezeket a költségeket becsült költségvetésében szerepeltetni.

Vízminőség

Akár kutat ás, akár fúr, az első 100 liter víz sáros lesz. Ha meghaladja a 100 gallont, a vizet meg kell tisztítani az iszaptól. Soha ne fogyasszon kútvizet, amíg meg nem bizonyosodott arról, hogy nem szennyezett semmilyen vegyszerrel, baktériummal vagy más idegen anyaggal a víz.

Talajminőség

Saját kút létrehozása 9 és 15 méter mélység között érhető el, ha a talaj megfelelő feltételeket teremt és ha a talajvíz szintje megfelelő szinten van. Ha azonban a talaj nem a legalkalmasabb, vagy ha a talajvíz nagyon mély, akkor a professzionális fúrás lesz a legjobb választás.

A kút alapjai

A kútépítés két fő típusa az ásatás és a fúrás, az ásás ritkábban fordul elő. Előfordult, hogy a kutakat kézzel ásták, manapság géppel ásnak. Mivel az ásott kutak sekélyek, a száraz évszakban hajlamosabbak a szennyeződésre és kiszáradásra, ezért a ma látható kutak nagy részét kifúrták. Az egyik módja annak, hogy megismerje a kút típusát, megnézi a külső héjat és a burkolatot, amely a talaj szintjén látható (lásd alább). Az idősebb fúrt kutak a föld alá temethetők, így hajlamosabbak a felszíni vizek szennyeződésére. Ha a kút fejét eltemetik, akkor engedje meg, hogy engedélyezett kútfúróval a talaj felett 18 hüvelyk magasságig nyújtsa, és győződjön meg róla, hogy vízzáró kártevővel van ellátva. Jelenleg törvénytelen a kút fejének temetése.

Fúrt kutak

A fúrt háztartási kutak burkolata általában 4-8 hüvelyk átmérőjű (az újabb kutakban leggyakrabban 6 hüvelyk). A fúrt kút a talajba fúrt lyukból áll, amelynek felső részét palást szegélyezi. A burkolat megakadályozza a fúrás falainak összeomlását (a hajtótalp vagy a tömítőanyag segítségével), és a felületi vagy felszín alatti szennyeződések behatolnak a vízellátásba. A kút aljára kútszövetet helyeznek, hogy megakadályozzák az üledék bejutását a szivattyúba. A köpeny emellett házat biztosít a szivattyúmechanizmushoz és a csővezetékhez, amely a vizet a szivattyúból a felületre továbbítja. A fúrt kutakat kalapács vagy forgó fúrók hozzák létre. Rotációs fúrógéppel feltárt kút esetében keringő fúrófolyadékot vagy sűrített levegőt használnak az iszap eltávolítására a kút furatából. Annak érdekében, hogy vízellátásként szolgálhasson.

A legtöbb modern kutat fúrják, ehhez viszonylag bonyolult és drága fúróberendezésre van szükség. A készleteket gyakran nagy teherautókra szerelik fel. Rotációs fúrókkal távolítják el a kőzetet, a sziklatörő kalapácsfúrókat vagy a nagy fúrókat, ha a talaj puha. Több mint 300 méter mélységig fúrható, de a háztartási kutak mélysége általában 30 és 60 méter, átmérője 6 hüvelyk. Alul gyakran található egy szivattyú, amely a vizet a felszínre nyomja.

Feltárt kutak

A feltárt kutak köpenyének átmérője általában 60-120 cm (24-48 hüvelyk). Ezek a talajban lévő lyukak, amelyeket lapáttal vagy kotróval ástak. Korábban egy feltárt kutat ástak a talajvízszint alá. A kutat ezután kövekkel, téglákkal, csempékkel vagy más anyagokkal bélelték, hogy megakadályozzák az összeomlását. Fa, kő vagy beton tető borította.

Ma speciális követelmények vonatkoznak a burkolat anyagára. Az ásott kút építési követelményeivel kapcsolatos további információk a vízkutakra vonatkozó előírásokban találhatók. Mivel a talajvízszint alatt nagyon nehéz ásni, a feltárt kutak nem túl mélyek. Általában csak 3–9 méter, átmérője 1 méter. A feltárt kutak ezért sekélyek és a legnagyobb a szennyeződés veszélye. Az aszályos időszakokban gyakran kiszáradnak, ha a talajvízszint alacsonyabb, mint a kút mélysége.

A homok vagy kavics gödrök kis átmérőjű burkolatból állnak, amelynek mérete 2,5 és 5 cm között van. A homokpontos kutakat homokból és kavicsból álló rétegvizekből építik fel, és nagynyomású víz segítségével juttatják a talajba. A homokpontos kutakat általában csak ott építik, ahol a víztartónak sekély a talajvízszintje, és a talaj homokos. Rendszerint nem mélyebbek 7,5 méternél. Az alábbi ábra egy tipikus homokpont kút felépítését mutatja. Az építkezés típusa (a helyszínen hajtott vagy permetezett) és a víztartó réteg típusa (korlátlan, sekély, homokos vagy kavicsos) miatt a homokponttal rendelkező kutakat rendkívül érzékenynek tartják a szennyezésre. A föld felszínén található szennyező anyagok gyakran a talajvízszint és a kút bejáratának közvetlen közelében vannak.

A mindennapi beszélgetés során az emberek gyakran visszaélnek az artéziával. A kőzetbe fúrt mély kutakat, amelyek keresztezik a talajvíz szintjét és mélyen eljutnak alatta, gyakran artézi kutaknak nevezzük, ami nem a kifejezés helyes használata. Maga a nagy mélység nem feltétlenül jelenti, hogy a kút artézi lenne. Az artézi kutat az át nem eresztő rétegeken keresztül olyan rétegekbe fúrják, amelyek nagyobb mélységből fogadják a vizet, így olyan nyomás van, amely a vizet felfelé áramlik. Ha a vízszint a talajszint fölé emelkedik, akkor a kutat áramló artézi kútnak nevezik. Az artézi nyomás enyhe lehet, ami azt eredményezheti, hogy enyhe vízcseppek emelkednek a kút feje fölé, vagy nagyon erős lehet, ami a víz felfelé permetezését okozhatja. Az áramló artézi kutak vízpazarlást jelenthetnek, mert a túlfolyó víz nagy része elvezet és nem tér vissza eredeti helyére. Vízvédelmi célokból a vízkutakról szóló rendelet előírja, hogy az áramlást a Környezetvédelmi Minisztérium által jóváhagyott berendezés vezérelje. Forduljon a helyi környezetvédelmi irodához további információkért arról, hogyan kell irányítani az áramló artézi kutat.