Szolgáltatások
Hogyan működik?
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Ingyenes

Keress okos szakembereket

Kútfúrás, kútfúró
Projekt benyújtása ingyenes
Elégedett vásárlóRemek kommunikáció, minden a megbeszéltek szerint zajlott, a megbeszéltek szerint pontosan időben érkezett a projekt helyszínére. Szép munka, nagyon kedves ember, ezért ajánlom :)
profile image
Peter Š.A vásárló
Miért Wilio?
8 273 szakember
4 441 befejezett projekt
4,5 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése
260 000 + alkalmazásletöltés
Kútfúrás, kútfúró

Szakértőre van szüksége a Kútfúrás, kútfúró kategóriában? Csak írja be, hogy mit keres, és mi segítünk Önnek minőségi szakértőket találni korrekt árakon!

Lásd még:Ár
Hasznos információAmit tudnia kell

Mit kell tudni a saját kút fúrásáról?

Azok számára, akik "hálózatok kívül" akarnak élni, nagyon fontos lehet, hogy vegyszeres kezelés nélkül hozzáférjen ivóvízhez. Az egyik legjobb módszer a kutak megtalálása és fúrása a talajvízforrások eléréséhez. A legtöbb területen a talajvíz lényegesen tisztább, mint bármely más forrás, mert alaposan kiszűrődik a talajban, mivel az esővíz lassan elvezet az alsó részekbe. És még akkor is, ha nem rajong az önálló életért, vidéken a kút lehet az egyetlen gyakorlati módja az ivóvíz megszerzésének.

Kérdések merülnek fel azonban annak eldöntésében, hogy lehetséges-e a saját kútfúrása és mennyire bonyolult (és költséges) a folyamat.

Mielőtt elkezdi

Ha épp a hálózaton kívüli vagy a vidéki életmódot kezdi, mielőtt lakóhelyet választana, vegye fel a kapcsolatot a helyi geológiai kutatási irodával, hogy megtudja, hol alkalmas a talaj a kútfúrásra. Ez meghatározhatja, hogy képes lesz-e saját maga létrehozni a kutat, vagy a munka elvégzéséhez szakembert kell felvennie.

Amikor úgy ítéli meg, hogy az építkezés körülményei megfelelőek egy kúthoz, vegye figyelembe a következőket:

Határozza meg a talajvízellátás jellegét. A kutakat könnyen ki lehet fúrni vagy ki lehet hajtani, ha a talajvíz földalatti tárolókat képez, de ez ritkán fordul elő. A talajvízellátás gyakoribb a porózus homok és iszap rétegében, és itt a kút készítésének folyamata nehezebb lehet, bár nem lehetetlen.

Tudja meg a talajvízellátás mélységét. Ez régiónként nagyon eltérő lehet. Egyes területeken a talajvíz csak néhány méterrel lehet a felszín alatt; más területeken több tíz méter mély lehet. A talajvíz mélységétől függően függhet a kút fúrásának menete és módja. Az elfogadható víz általában legalább 9 méter mély, de a jobb minőségű víz még mélyebbről való.

Soha ne fúrjon kútot mocsaras és nedves környezetben. Döntse el, hogy a kutat ássák vagy fúrják. Ezek teljesen különböző folyamatok, amelyek a talajvíz-ellátás mélységétől és a talaj jellegétől függenek. Forduljon a helyi építésügyi hatósághoz, hogy szükséges-e engedély - a legtöbb helyen azért van szükség engedélyre, mert az ivóvíz minősége közegészségügyi kérdés. Ha a helyi ellátó cég ingatlanszolgáltatásokat nyújt a környéken, ellenőrizze velük, és győződjön meg arról, hogy ingatlanja nem halad-e át földalatti vonalakon. Ha ezt igazolják, a kút fúrása előtt határozzák meg a helyzetet. Tudja meg, hogy vannak-e csatornák, régi tartályok vagy szeptikus tartályok a föld alatt. Ellenőrizze, hogy mit igényel a helyi építési szabályzat a távolság szempontjából.

Kútverés (Norton-kút)

A kút létrehozásának olcsóbb, de fizikailag megterhelőbb módja a verés. A kútverés folyamata úgy történik, hogy a tömör heggyel felszerelt acélcső közvetlenül a földbe csapódik, amíg el nem éri a vizet. Egyes talajtípusok megnehezítik vagy lehetetlenné teszik a keresést. Például, ha a térségében magas az agyagtartalom, ez nehéz lehet az Ön számára. A köves talajú vagy sekély talajú területeken is előfordulhat, hogy nem lehet kútba ásni. Ilyen helyeken a fúrás lesz az egyetlen lehetőség, és általában profi fúrócsapatra van szükség.

A kútveréshez szükséges eszközök és anyagok:

  • Egy markológép, amellyel fél méter mély gödröt lehet ásni;
  • Acélcső - tömör heggyel felszerelt, perforált acélcső;
  • Post meghajtó - ugyanaz az eszköz, amelyet a fém kerítésoszlopok felszereléséhez használnak; Horganyzott acél felszállók fél méteres szakaszokban;
  • Szivattyú;
  • Csatlakozók;
  • Meghajtó fedele;
  • Cső menetkészlet;
  • Csőkulcsok;
  • Legalább 10 méter húr, amelynek végén súly van rögzítve;

A kút verésének folyamata

A markológép segítségével ásson két méteres gödröt.Egy emelőgép segítségével helyezze az acélcsőt a furatba, amíg az körülbelül 10 hüvelyknyire marad a talaj felett. Helyezze el a kútköpenyt eltávolításával és a menetes csatlakozó beépítésével. Helyezze vissza a fedelet, és folytassa a verést. Adja hozzá a csővezeték alkatrészeit, mivel mindegyik rész körülbelül 10 hüvelyknyire van a talajtól. Ha vízre bukkan, üreges hangot talál, amikor elüt a csövön. Hogy megtudja, milyen mélyen van a talajvízben, távolítsa el a cső kupakját, és engedje le a súlyzsinórt. Amikor az aljára ér, húzza visszafelé, hogy lássa, meddig nedves a húr.

Addig menjen lefele, amíg meg nem bizonyosodik arról, hogy az egész acélcső víz alatt van-e. Csatlakoztassa a szivattyút a kúthoz, és derítse ki, milyen gyorsan pumpálja a vizet. A vert kutak nem termelnek annyi vizet, mint a fúrt kutak, de a feltárt kútból percenként legalább öt liter vizet kell kapnia. Ha nem, távolítsa el a szivattyút, helyezze vissza a fedelet a cső végére, és folytassa a munkálatokat. Folytassa a szivattyú újbóli csatlakoztatását, és tesztelje az áramlást 1,5 méteres lépésekben. Ha elérte a legalább öt gallon víz / perc áramlási sebességet, akkor a szivattyút csatlakoztatva hagyhatja, és elkezdheti a vizet szívni.

Kútfúrás

Ha a környéken lévő talajviszonyok (vagy a fizikai erőnlét) nem teszik lehetővé, hogy önállóan fúrjanak kutat, bérelhet szakembert (ez meglehetősen drága), vagy vásárolhat készletet és bérelheti a fúráshoz szükséges eszközöket a kút elkészítéséhez. Nehéz folyamat lehet ha nincsenek ilyen készségei, a legtöbb ember szakértőket alkalmaz erre a feladatra.

Ha a talaj rendben van, használhat egy kútfúró készletet. Számos készlet kapható. A legtöbb szerszámot és anyagot tartalmazza, kivéve a PVC csövet, amely a kút csövét képezi. Ez a készlet körülbelül 200 000 Ft.-ba kerül. Ez a folyamat léghajtású motorral hajtja meg a talajt felszabadító forgó fúrót. Ezt összekeverik vízzel, és iszapként szívják át az üreges csövön, miközben a fúró a földön halad előre. A készlet tartalmaz egy videót és utasításokat, amelyek lépésről lépésre vezetik Önt.

A PVC csővel együtt szükség lesz egy szivattyúra is a kúthoz. Ha 15 méternél mélyebbre megy, akkor merülő szivattyúra lesz szüksége. Ne felejtse el ezeket a költségeket becsült költségvetésében szerepeltetni.

Vízminőség

Akár kutat ás, akár fúr, az első 100 liter víz sáros lesz. Ha meghaladja a 100 gallont, a vizet meg kell tisztítani az iszaptól. Soha ne fogyasszon kútvizet, amíg meg nem bizonyosodott arról, hogy nem szennyezett semmilyen vegyszerrel, baktériummal vagy más idegen anyaggal a víz.

Talajminőség

Saját kút létrehozása 9 és 15 méter mélység között érhető el, ha a talaj megfelelő feltételeket teremt és ha a talajvíz szintje megfelelő szinten van. Ha azonban a talaj nem a legalkalmasabb, vagy ha a talajvíz nagyon mély, akkor a professzionális fúrás lesz a legjobb választás.

A kút alapjai

A kútépítés két fő típusa az ásatás és a fúrás, az ásás ritkábban fordul elő. Előfordult, hogy a kutakat kézzel ásták, manapság géppel ásnak. Mivel az ásott kutak sekélyek, a száraz évszakban hajlamosabbak a szennyeződésre és kiszáradásra, ezért a ma látható kutak nagy részét kifúrták. Az egyik módja annak, hogy megismerje a kút típusát, megnézi a külső héjat és a burkolatot, amely a talaj szintjén látható (lásd alább). Az idősebb fúrt kutak a föld alá temethetők, így hajlamosabbak a felszíni vizek szennyeződésére. Ha a kút fejét eltemetik, akkor engedje meg, hogy engedélyezett kútfúróval a talaj felett 18 hüvelyk magasságig nyújtsa, és győződjön meg róla, hogy vízzáró kártevővel van ellátva. Jelenleg törvénytelen a kút fejének temetése.

Fúrt kutak

A fúrt háztartási kutak burkolata általában 4-8 hüvelyk átmérőjű (az újabb kutakban leggyakrabban 6 hüvelyk). A fúrt kút a talajba fúrt lyukból áll, amelynek felső részét palást szegélyezi. A burkolat megakadályozza a fúrás falainak összeomlását (a hajtótalp vagy a tömítőanyag segítségével), és a felületi vagy felszín alatti szennyeződések behatolnak a vízellátásba. A kút aljára kútszövetet helyeznek, hogy megakadályozzák az üledék bejutását a szivattyúba. A köpeny emellett házat biztosít a szivattyúmechanizmushoz és a csővezetékhez, amely a vizet a szivattyúból a felületre továbbítja. A fúrt kutakat kalapács vagy forgó fúrók hozzák létre. Rotációs fúrógéppel feltárt kút esetében keringő fúrófolyadékot vagy sűrített levegőt használnak az iszap eltávolítására a kút furatából. Annak érdekében, hogy vízellátásként szolgálhasson.

A legtöbb modern kutat fúrják, ehhez viszonylag bonyolult és drága fúróberendezésre van szükség. A készleteket gyakran nagy teherautókra szerelik fel. Rotációs fúrókkal távolítják el a kőzetet, a sziklatörő kalapácsfúrókat vagy a nagy fúrókat, ha a talaj puha. Több mint 300 méter mélységig fúrható, de a háztartási kutak mélysége általában 30 és 60 méter, átmérője 6 hüvelyk. Alul gyakran található egy szivattyú, amely a vizet a felszínre nyomja.

Feltárt kutak

A feltárt kutak köpenyének átmérője általában 60-120 cm (24-48 hüvelyk). Ezek a talajban lévő lyukak, amelyeket lapáttal vagy kotróval ástak. Korábban egy feltárt kutat ástak a talajvízszint alá. A kutat ezután kövekkel, téglákkal, csempékkel vagy más anyagokkal bélelték, hogy megakadályozzák az összeomlását. Fa, kő vagy beton tető borította.

Ma speciális követelmények vonatkoznak a burkolat anyagára. Az ásott kút építési követelményeivel kapcsolatos további információk a vízkutakra vonatkozó előírásokban találhatók. Mivel a talajvízszint alatt nagyon nehéz ásni, a feltárt kutak nem túl mélyek. Általában csak 3–9 méter, átmérője 1 méter. A feltárt kutak ezért sekélyek és a legnagyobb a szennyeződés veszélye. Az aszályos időszakokban gyakran kiszáradnak, ha a talajvízszint alacsonyabb, mint a kút mélysége.

A homok vagy kavics gödrök kis átmérőjű burkolatból állnak, amelynek mérete 2,5 és 5 cm között van. A homokpontos kutakat homokból és kavicsból álló rétegvizekből építik fel, és nagynyomású víz segítségével juttatják a talajba. A homokpontos kutakat általában csak ott építik, ahol a víztartónak sekély a talajvízszintje, és a talaj homokos. Rendszerint nem mélyebbek 7,5 méternél. Az alábbi ábra egy tipikus homokpont kút felépítését mutatja. Az építkezés típusa (a helyszínen hajtott vagy permetezett) és a víztartó réteg típusa (korlátlan, sekély, homokos vagy kavicsos) miatt a homokponttal rendelkező kutakat rendkívül érzékenynek tartják a szennyezésre. A föld felszínén található szennyező anyagok gyakran a talajvízszint és a kút bejáratának közvetlen közelében vannak.

A mindennapi beszélgetés során az emberek gyakran visszaélnek az artéziával. A kőzetbe fúrt mély kutakat, amelyek keresztezik a talajvíz szintjét és mélyen eljutnak alatta, gyakran artézi kutaknak nevezzük, ami nem a kifejezés helyes használata. Maga a nagy mélység nem feltétlenül jelenti, hogy a kút artézi lenne. Az artézi kutat az át nem eresztő rétegeken keresztül olyan rétegekbe fúrják, amelyek nagyobb mélységből fogadják a vizet, így olyan nyomás van, amely a vizet felfelé áramlik. Ha a vízszint a talajszint fölé emelkedik, akkor a kutat áramló artézi kútnak nevezik. Az artézi nyomás enyhe lehet, ami azt eredményezheti, hogy enyhe vízcseppek emelkednek a kút feje fölé, vagy nagyon erős lehet, ami a víz felfelé permetezését okozhatja. Az áramló artézi kutak vízpazarlást jelenthetnek, mert a túlfolyó víz nagy része elvezet és nem tér vissza eredeti helyére. Vízvédelmi célokból a vízkutakról szóló rendelet előírja, hogy az áramlást a Környezetvédelmi Minisztérium által jóváhagyott berendezés vezérelje. Forduljon a helyi környezetvédelmi irodához további információkért arról, hogyan kell irányítani az áramló artézi kutat.