Üdvözlünk a Wilioban!

A Wiliot nem bejelentkezett ügyfélként böngészed

Szolgáltatóra való átkapcsolás
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Az alkalmazásról
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Gyakori kérdések
Hogyan legyünk jobbak
Vegye fel velünk a kapcsolatot
A Wilioról
Bejelentkezni

Lazúrozás

Alkalmazzon a környékről képzett szakembert, lazúrozáshoz, kedvező áron!

Kínálat hozzáadása

27 638 szakember

50 983 befejezett projektek

4,8 az 5-ből szakértőink átlagos értékelése

199 720 alkalmazásletöltések

Lazúrozás

Szakértőre van szüksége a Lazúrozás kategóriában? Csak írja be, hogy mit keres, és mi segítünk Önnek minőségi szakértőket találni korrekt árakon!
Lásd még Lazúrozás ár

27 638 szakember

50 983 befejezett projektek

4,8 az 5-ből szakértőink átlagos értékelése

199 720 alkalmazásletöltések

Szolgáltatók

Legjobb szolgáltatók: Lazúrozás

Képtár

Szolgáltatóink kivitelezésének bemutatása

BútorgyártásIstván
ElektromosJózsef L.
Lakás / ház rekonstrukciójaÁdám J.
ÉpítkezésLászló G.
ÉpítkezésLászló G.
Tervezés, építészet, projektek és egyéb szolgáltatásokJános
Lakás / ház rekonstrukciójaÁdám J.
Szolgáltatások az Ön számáraZoltán B.
Bútor összeszerelésBalázs K.

HASZNOS INFORMÁCIÓ

Amit tudnom kell

Fafestés

1 Fa javítása foltosítással

A falemezeknél a különböző típusú foltok, különösen az olajalapú folt hajlamos beszivárogni a fa pórusaiba, kiemelve a szálat. A fa vízfoltjai általában egyenletesebben színeződnek és környezetbarátabbak. A fagél termékek vastagabb védőréteget hoznak létre, és jobb színvédelmet nyújtanak. A fa és a padlólemezek sok belső foltja pigmenttel vagy festékkel készül. Ha kevés az ideje, egy gyorsan száradó, tapintásra száraz foltot már egy órán belül si felvihet!

Ahogy a neve is sugallja, egy festékeltávolító oldószer maradandó elszíneződést okozhat mindenben. Óvatosan tegye félre a kendőket, és tegyen meg minden egyéb intézkedést a foltos festés megeklőzése érdekében. Kövesse ezeket az utasításokat, hogy megtanulja, hogyan javítja a fát foltozással egy szakember!

2 Alaposan csiszolja le a fát a foltosítás előtt!

A fa javításának foltozással a legjobb módja a felület előkészítése egy kézi csiszolótuskóval vagy egy orbitális csiszológéppel. Az alacsonyabb szemcseszámú csiszolópapír biztosítja, hogy a fa durvább legyen, ami lehetővé teszi, hogy több foltot szívjon fel és a festés sötétebb színt kapjon.

A kezelt darabokon kezdje el használni a 120 szemcsés csiszolópapírt. Új fa esetén kezdje 80-as szemcsével, majd kezelje úgy, mintha befejezné.

A hibák és a teljes felület csiszolása után törölje le a port és a laza csiszolóanyagot.

Csiszoljon 180 szemcsés papírral, amíg el nem távolítja a 120-as szemcsék után maradt nyomokat, és a felület vízszintesnek tűnik.

Tipp: Amikor tanulja a bútorok faanyagának foltozását, ne feledje, hogy a vegyi folteltávolító, amelyet a gyártó utasításai szerint használnak, olyan régi festékfoltokat is képes kinyerni olyan területekről, amelyekhez egy csiszoló már nem fér hozzá!

3 Nedves fa

Törölje le a fát az erezet kiemeléséhez. Ha most nem emeli ki, akkor a töltő hatással lesz, de az újracsiszolással a felület nagyrészt ki fog igazodni.

Hagyja a fát száradni, majd csiszolja 180-220 szemcsés papírral.

Tiszta ruhával távolítsa el a port.

4 Szükség szerint vigye fel a kondicionálót vagy a feltöltőanyagot!

Bizonyos típusú puhafák, például a fenyő és néhány keményfa, cseresznye esetében fertőzés észlelhető. Ebben az esetben fontolja meg egy fakondicionáló használatát, amely a festés előtt beszivárog a farostokba, hogy lezárja az anyagot, és megakadályozza az egyenetlen felszívódást, amely foltot okoz.

Ha festéklemaró zselét használ, akkor azt kenőcs használata nélkül is felviheti.

Egyes fás szárú növények, például a mahagóni és a tölgy, nyitott évgyűrűs szerkezettel rendelkeznek, amelyet a sima felület elérése érdekében ki kell tölteni. A szálak közötti helyek töltőanyaga egy pigmentált paszta. Válasszon olyan színt, amely megfelel a fa vagy a folt színének, és kefékkel vagy kendőkkel vigye fel a gyártó utasításainak megfelelően.

A felesleget lehúzóval távolítsa el, és szárítás után enyhén csiszolja.

5 Fafestés

A felhordás előtt alaposan keverje meg a töltőanyagot.

Szivacs helyett használjon rongyot vagy ruhát, amely elnyeli a maró anyagot. Alkalmazáskor a ruhát száraznak kell lennie, hogy az oldószer csöpögjön le róla. Először próbálja ki egy darab faforgácson.

Az, hogy a festéket hogyan vigyen fel fára - keresztben vagy a farost irányában - nem olyan fontos, mint a felhordott festék mennyisége. A foltok elkerülésével kapcsolatban olvassa el a gyártó utasításait.

A foltokat a felhordás után általában nem távolítják el, ezért jobb, ha vékonyabb rétegeket kell felvinni és szükség szerint hozzáadni, mint túl sokat felhordani, és sötétebb színt elérni, mint terveztük.

Ha foltokat és tömítőanyagokat használ a szabadban, akkor próbálja a munkáját enyhe hőmérsékletre és csapadékmentes időjárásra időzíteni.

6 A felesleges festék eltávolítása

Távolítsa el a felesleges foltokat törlőkendőkkel - bizonyos mértékben régi pólók is megfelelőek - a szálak törlésénél.

Ha a töltő túl száraz, akkor azt nehéz lesz eltávolítani. Lazítsa meg úgy, hogy nagy mennyiségű friss maróanyagot visz rá a szárítottra, és intenzíven súrolja azt. Ha erősen megszárad, a festékhígító is felszabadítja.

7 Vigyen fel tömítőanyagot szükség szerint

A fedőréteget nem szükséges felhordani, de a felületkezelés megvédi a foltos fát a karcolásoktól, és megakadályozza, hogy a színe idővel elhalványuljon.

Ha poliuretán felületet használ ecsettel, használjon egy vagy két réteget.

Ha spray-t használ, tartsa 20-30 cm-re a felületétől, és vigyen fel két vagy három vékony réteget.

Készüljön fel arra, hogy a festék legalább egy napig szárad.

A foltmentesen száradó festés nagyon fontos a bútoroknál, mert egy vékonyabb, de tartós réteg kihangsúlyozza a fa természetes színét és textúráját. Akár belső terekről vagy külső faszerkezetek foltjairól és tömítőanyagairól van szó, a foltok eltávolításának módszere egy teljesen új külsőt adhat vissza bármely régi faanyag felületének!

A folt gyönyörű színt ad

Bár a fa természetes állapotában lélegzetelállítóan szép lehet, otthonunkban nem mindig egyezik a fa színeivel vagy más árnyalataival. Ha foltot ad a csupasz vagy lecsupaszított fára, megváltoztathatja annak színét, és kiemelheti annak a belső mintázatát.

Mivel a fa természetes termék, fánként is változhat, még ugyanazon faj esetében is. Kerülje a meglepetéseket: először próbáljon ki minden foltot egy feltűnő helyen, hogy megbizonyosodjon arról, hogy annak a színe - kombinálva a fa természetes színével - olyan lesz, amilyet szeretne.

Választható bázis

A festékek kétféle típusban kaphatók: víz vagy olaj alapúak. Kövesse ezeket az utasításokat annak eldöntéséhez, hogy olajat vagy vizet használjon-e a következő projekthez:

Olajalapú töltők

Hosszabb munkaidőt biztosítanak, és lehetővé teszik a padlók, szekrények, burkolatok és ajtók foltosítását anélkül, hogy aggódnia kell a kiszáradt foltok és cseppek miatt.

Nem emelik ki a rostokat, így nincs szükség további csiszolásra.

Vízalapú töltők

Gyengébb szaguk van, mint az olajalapú töltőanyagoknak.

Gyorsabban száradnak, ami lehetővé teszi a festési munkák elvégzését egy nap alatt.

Csak szappant és vizet kell tisztítani.

Az élénk foltok szélesebb skálájában kaphatók.

SZÍNEZÉS VAGY SZÍNEZÉS

Folt vagy festék

Ha színt szeretne adni a következő projektjéhez, szánjon időt arra, hogy megfontolja, hogy az újrafestés vagy a festés javítása tenne jobbat a fa megjelenésének.

Van különbség. A foltok színes pigmentekből készülnek, amelyek a fa felületének rostjai és pórusai tartanak meg, míg a színek mikroszkopikus részecskékből állnak, amelyek behatolnak a fába. Ennek eredményeként a színezékeknek és a foltoknak különböző hatása van, és másképp hatnak a különböző fafajokra.

A fafeldolgozásban használt festékek hasonlóak a szövetek festéséhez használt festékekhez. Megfelelő oldószerrel történő keverés után a festékkristályok szétesnek egyes molekulákká. Ennek eredményeként elég kicsiek ahhoz, hogy mélyen behatoljanak a fába. A leggyakoribb fafestékek olyan porok, amelyeket vízzel vagy alkohollal kevernek. Mivel olyan kicsik, a festékmolekulák mélyen behatolnak a fába, és közvetlenül kötődnek hozzá, így nincs szükség külön kötőanyag felvitelére. Ez azért előnyös, mert a fa felületén nem marad olyan vékony réteg, ami problémákat okozna felületkezelés alkalmazásakor.

Előnyök:

Mélyebben behatolnak a fába, és csökkentik a későbbi karcolások lehetőségét.

Lehetővé teszik a mély, élénk színek hozzáadását anélkül, hogy eltakarnák a farostot.

Jobban megfelelnek a vastag vagy összetett alakú fáknhoz.

Hátrányok:

A színek hajlamosabbak a napfényben elhalványulni, mint a pigmentált töltő.

A foltok hasonlóak a nagyon finom olaj- vagy vízfestékekhez. Ezek egy pigmentből, egy hordozóból állnak, amely segít a pigment folyékonyságában, és egy kötőanyagból, amely segít a pigmentnek a fán tartásában. A legtöbb kötőanyag ugyanabból a gyantából készül, amelyet a felületi bevonatok készítéséhez használnak. A pigment lerakódik a fa nagyobb pórusaiban, és ott egy kontrasztot hoz létre, ellentétben a színekkel, amelyek általában egységesebbek.

Noha a hibajavítás az elsődleges funkciója, a foltosítás a fafajtától és a folt típusától függően javíthatja vagy el is homályosíthatja a faszálak szerkezetét. Ne feledje, hogy a kötőanyag, mivel tömítő hatással van a fára, nem szív fel olyan jól egy második réteget.

Előnyök:

Jobb munkát végeznek az erős szerkezetű erdei fák rostjainak mintázatának kiemelésében, mint például a kőris és a tölgy.

Mivel kötőanyagot tartalmaznak, könnyedén kezelhetjük őket lakkokkal, és még egy kis pigment is maradhat a felületen. Csak győződjön meg arról, hogy az ne takarja el teljesen a szálakat.

Hátrányok

A töltőanyagot gyakran kell keverni, mert részecskéi hajlamosak a doboz aljára telepedni.

A festék sötétítésének többszörös felhasználása beárnyékolhatja a fa szerkezetét.

Szűk rostszerkezetű sűrű fán nem fog jól működni.

Néha a legjobb megoldás a festék és a töltő párhuzamos használata is; festék a fa színezéséhez és a foltozás a szálak kiemeléséhez. Mint minden más tudományág esetében, fegyverezze fel magát szakmai tanácsokkal, és jó előre kísérletezzen!

A "Festés vagy foltozás" kérdésre a végső válasz a felhasznált fától és a kívánt eredményektől függ. Válasszon körültekintően!

Töltsd le a Wilio alkalmazást
Android és iOS-hoz egyaránt