Üdvözöljük a Wilión!

A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi

Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Gyakran ismételt kérdések
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Üdvözöljük a Wilión!

A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi

Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Gyakran ismételt kérdések
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés

Napelemek

Alkalmazzon a környékről képzett szakembert, napelemekhez, kedvező áron!

Megbízás hozzáadása

38 664 szakember

67 895 befejezett projekt

4,8 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése

226 512 alkalmazásletöltés

Napelemek

Szakértőre van szüksége a Napelemek kategóriában? Csak írja be, hogy mit keres, és mi segítünk Önnek minőségi szakértőket találni korrekt árakon!

Lásd még:Ár

38 664 szakember

67 895 befejezett projekt

4,8 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése

226 512 alkalmazásletöltés

Elkészült munkák bemutatása

Szolgáltatóink már több mint 83308 megbízónak segítettek

Tégla furnérDomonkos G.
Homlokzati faburkolatMate T.
ÜvegesJános P.
Kerítés, kapuMate K.
Csaptelep vagy mosdó telepítéseErvin A.
PavilonokIstván C.
BútorgyártásViktor O.
Vinyl padlóburkolatokBela A.
Kert, kertészBarbara R.
Beépített szekrényViktor O.
AsztalosZoltán B.
TélikertMihály S.
Kerti és kültéri munkákBarbara R.
Kültéri árnyékolókMihály S.
Gabion kerítésÁdám Z.
FűnyírásLajos K.
Új építésű ingatlanVictor B.
Kovácsoltvas kapuMate K.
Konyhabútor felújításaLászló T.
TeraszburkolatJános T.
HASZNOS INFORMÁCIÓ

Amit tudnom kell

Minden, amit tudnia kell a napelemekről

A napelem (fotovoltaika vagy PV elem), vagyis a napenergia hasznosítása a közelmúlt egyik legdinamikusabban fejlődő iparága. A napelem már nem csak "kozmikus teológia", hanem lassan mindennapi életünk szerves része, ezért nem árt többet tudni róla.

Meghatározás

A fotovoltaikus, vagyis napelemes rendszer egy olyan műszaki terület, amely a fény közvetlen villamos energiává alakításának folyamatával foglalkozik. A név két szó - fotó (fény) és volt (elektromos feszültség mértéke) - kombinálásával jött létre. Az átalakítási folyamat egy fotovoltaikus cellában, vagyis napelem panelben történik.

Hogyan működik a napelemcella?

A napelemcella egy olyan elektronikai alkatrész, amely fotonok, fényrészecskék hatására áramot termel. Ezt az átalakulást nevezik fotovoltaikus hatásnak, amelyet 1839-ben fedezett fel Edmond Becquerel francia fizikus. A napelemcellák első gyakorlati alkalmazása csak a hatvanas években kezdődött el, mégpedig a műholdas technológiában.

A napelemcella félvezető anyagokból készül, amelyek elnyelik a nap által kibocsátott fotonokat és szabad elektronokat generálnak. A fotonok elemi részecskék, amelyek 300 000 km/s sebességgel továbbítják a napfényt. Amikor a fotonok olyan félvezető anyagba ütköznek, mint a szilícium, szabad elektronok keletkeznek, és üres helyeket, lyukakat hagynak maguk után. A szabaddá vált elektronok véletlenszerűen mozognak, és újabb lyukakat keresnek, amelyeket kitölthetnek.

Az áramtermeléshez azonban az elektronoknak ugyanabban az irányban kell áramolniuk. Ez kétféle szilícium felhasználásával érhető el. A napsugárzásnak kitett szilíciumréteget foszfor atomokkal adalékolják, amelynek egy elektronnal több van, mint a szilíciumnak. A másik oldalhoz bór atomokat adnak, amelyekben egy elektronnal kevesebb van. A kapott mechanizmus hasonlóan működik, mint egy akkumulátor. Az a réteg, amelynek elektronfeleslege van, negatív terminálissá válik (n-típusú), az elektronhiányos réteg pedig pozitívvá (p-típusú). A két réteg között elektromos mező jön létre.

Amikor a fotonok az elektronokat gerjesztik, az elektromos tér az n-típusú oldalra vonja be őket, míg a lyukak a p-típusú oldalra mozognak. Az elektronokat és a lyukakat elektromos kapcsolatokba irányítják, amelyek mindkét oldalon a külső áramkör felé áramlanak, áram formájában. Ez egyenáramot eredményez. Visszaverődést gátló bevonatot adnak a cella tetejére, hogy minimalizálják a felületi visszaverődés miatti fotonvesztést.

Mekkora a napelem panelek hatásfoka?

A hatásfok a napelem által termelt elektromos energia és a befogadott napfény mennyiségének aránya. A hatásfok mérése érdekében a cellákat modulokká egyesítik, amelyeket tömbökbe állítanak össze. A modulokat ezután egy ideális napsugárzást utánzó napszimulátor elé helyezik, ahol köbméterenként 1000 W fény éri 25 °C környezeti hőmérsékleten. A rendszer által termelt villamosenergiát vagy csúcsteljesítményét a bejövő napenergia százalékában kapjuk meg. Ha egy 1 m2 alapterületű panel 200 W villamosenergiát termel, akkor annak hatékonysága 20%. A napelem cella maximális elméleti hatékonysága körülbelül 33%. A való életben egy cella által termelt villamosenergia mennyisége a térség átlagos éves napsütésétől és a berendezés típusától függ.

A napelemcellák alaptípusai

A napelemcelláknak 3 alaptípusa van: kristályos szilícium napelem, vékonyrétegű napelem és szerves anyagokból készült napelem. Átalakítási hatékonyságuk folyamatosan javul.

Kristályos szilícium napelem

A szilícium-dioxidot kivonják a szilíciumból. A szilícium napelemek a fotovoltaikus piac több mint 95% -át teszik ki. Kereskedelmi alkalmazás során a hatásfokuk az alkalmazott technológiától függően 16,5% és 22% között mozog. Kivonásos eljárással a forgó szilícium olvadékból nagy, egykristályos szerkezetű szilíciumkristályt növesztenek, amelyet monokristálynak neveznek. Laboratóriumi hatásfoka akár 26,6%. A szilíciumcellák ára az elmúlt években csökkent, ami lehetővé teszi a napelemek számára , hogy más áramforrásokkal versenyezzenek.

Vékonyrétegű napelem

A körülbelül 200 mikron méretű szilícium rétegek helyett lehetőség van arra, hogy a félvezető anyagokat csak néhány mikron vastagságú vékony rétegekben vigyék fel egy hordozóra, például üvegre vagy műanyagra. Általánosan használt anyagok a kadmium-tellurid, valamint a réz-indium-diszelenid (CIS), amelyek laboratóriumi hatásfoka közel áll a szilíciuméhoz, nevezetesen 22,1% és 23,3% között található. Amorf (nem kristályos) szilícium is felhasználható a vékonyréteg előállításához. Ezt a technológiát régóta használják kis számológépekben, de kevésbé hatékony, mint a szilícium.

Szerves napelemek

A szerves napelemeket, amelyekhez szerves molekulákat vagy polimereket használnak félvezető ásványok helyett az utóbbi években kezdték a kereskedelemben használni. A cellák konverziós hatásfoka és élettartama még mindig alacsony, de a gyártás szempontjából potenciálisan olcsó alternatívát jelentenek.

Perovszkit napelemek

A közelmúltban egy másik technológia, a perovszkit napelemek kezdték felkelteni a közönség figyelmét. Bár még sok kutatásra van szükség ezen cellák tömegtermelésének lehetővé tételéhez (a probléma az instabilitásuk), a perovszkitáknak számos előnye kimutatható. Amellett, hogy könnyűek és rugalmasak, és nagy felületekre is felvihetők. Ezenkívül rendkívül költséghatékony a gyártásuk.

Technológiai összetartás

A tudósok a világ minden táján azon dolgoznak, hogy a különböző fotovoltaikus technológiákat ötvözzék a minél magasabb hatásfokú cellák létrehozását megcélozva. A különböző anyagok használata lehetővé teszi a napelem számára, hogy a maximális elméleti határértéknél (33,5%) jóval nagyobb hatékonyságot érjen el, miközben a gyártási költségek is kordában tartva maradnak. A kutatás főként a vékonyrétegű szilícium tandem cellákra összpontosít, amelyek elméleti hatásfoka 43%. Több csatlakozó maximális elméleti hatásfoka meghaladhatja az 50% -ot.