Üdvözöljük a Wilión!

A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi

Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Gyakran ismételt kérdések
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Üdvözöljük a Wilión!

A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi

Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Gyakran ismételt kérdések
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés

Padlófűtés

Alkalmazzon a környékről képzett szakembert, padlófűtéshez, kedvező áron!

Megbízás hozzáadása

6 642 + szakember

2 676 + befejezett projekt

4,5 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése

220 000 + alkalmazásletöltés

Padlófűtés

Szakértőre van szüksége a Padlófűtés kategóriában? Csak írja be, hogy mit keres, és mi segítünk Önnek minőségi szakértőket találni korrekt árakon!

Lásd még:Ár

6 642 + szakember

2 676 + befejezett projekt

4,5 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése

220 000 + alkalmazásletöltés

Hasznos információ

Amit tudnia kell

Fedezzen fel mindent, amit a padlófűtésről tudnia kell

A padlófűtés (UFH) többek között energiatakarékos, kényelmes, helyet szabadít fel a falakon, és értéket adhat otthonának. A telepítés során a folyamat nem olyan zavaró, mint gondolná.

Olvassa el, ha többet szeretne megtudni arról, hogy milyen típusú padlófűtés áll rendelkezésre, vagy hogyan kell telepíteni a padlófűtést.

Ha megkérdez egy háztulajdonost, akinek padlófűtése van, nagy valószínűséggel azt fogja mondani, hogy soha többé nem akar nélküle élni! Miért? Az egyik jó ok az, hogy a radiátorokra már nincs szükség padlófűtés estén. Amellett, hogy elrontja a szoba tiszta vonalait, a radiátorok értékes helyet foglalhatnak el a falon. Távolítsa el őket, és marad helye egy konyhaszekrény, tárolóhely, kanapé vagy akár egy ajtó számára.

A padlófűtés rendkívül költséghatékony módja a helyiség fűtésének is, így segít csökkenteni az energiaszámlát. Ezenkívül a radiátorokkal, kályhákkal vagy hagyományos szilárd tüzelőanyag-kandallókkal ellentétben a legmagasabb szintű kényelmet biztosítja az egyenletes és kíméletes hőelosztás révén. A házban nincsenek hideg részek, és mivel a hő nagy része a szoba alsó részében koncentrálódik, a hő nem változik szükségtelenül.

Ha a konyha felújítását tervezi, számos oka lehet a padlófűtés bevezetésére. Az UFH független termosztáton működik, így ha a kályhája sok hőt termel, akkor kikapcsolhatja a konyhában a fűtést, de a ház többi részében bekapcsolva hagyhatja. Ami a takarítást illeti, a padlófűtés álom. A radiátorok megszüntetése azt jelenti, hogy a konyhában eltűnik az a felület, amely vonzza a zsírt és összegyűjti a port, a padlófűtés további előnye a kisebb légmozgás is. A kevesebb légmozgás kevesebb pormozgást jelent, így az UFH higiénikusabb és különösen ideális az allergiások számára.

Ismerje meg a padlófűtés típusait - nedves és száraz rendszer

Kétféle padlófűtés létezik - elektromos vagy "száraz" rendszerek és vízbázisú vagy "nedves" rendszerek.

Az elektromos rendszerek megfizethetőbbek és kevésbé zavarják a telepítést, de üzemeltetési költségeik magasabbak, így alkalmasabbak kisebb helyiségekre, például csempézett fürdőszobákra vagy kellemetlenül hideg helyekre.

Melegvizes (vagy nedves) rendszerek

A nedves rendszerek csövekből állnak, amelyek általában a kazánhoz vannak csatlakoztatva, és központi fűtési rendszerből származó meleg vizet használják. Míg a kondenzációs kazán a lehető legnagyobb megtakarítást biztosítja az üzemeltetési költségekben, bármely kazán használható UFH-val, amíg elegendő kapacitással rendelkezik.

A vizet a végső felület felszerelése előtt a padlóra fektetett műanyag csöveken keresztül pumpálják. A mai rendszerekbe telepített műanyag vízcsövek többsége szilárd, így nincs szivárgásveszély, mivel a csöveknek nincs csatlakozásuk - és a rendszer általában karbantartásmentesnek tekinthető.

A telepítés eredendően drágább és zavaróbb (különösen, ha a csővezeték beállításához padlószint-változtatásra van szükség). Ez azonban a legköltséghatékonyabb megoldás. Az ilyen típusú padlófűtés csökkenti a vízmelegítés költségeit is, mivel a szokásos radiátoroknál alacsonyabb hőmérsékletű vizet használ (kb. 40°C és 65°C között, hogy elérje a padló 23°C és 32°C közötti hőmérsékletét).

Ha nagy területeken szeretne fűtést, a melegvizes padlófűtés a legjobb választás. 

Elektromos szőnyegek

A száraz UFH alapfűtőkábelek formájában kapható, néha lazán szövött hálószőnyegbe, lapos kábelbe vagy fűtőfóliába. A szőnyegeket vagy tekercseket lefektetik, összekapcsolják, majd csatlakoztatják a termosztáthoz és a hálózathoz. Ezután az utolsó padlót a tetejére fektetik.

Háromféle száraz UFH áll rendelkezésre:
A laza huzal alkalmas kőpadlókhoz vagy csempékhez, és ideális szabálytalan alakú helyiségekhez, szabálytalan sarkokkal vagy akadályokkal. A szőnyeg kő- vagy csempézett padlóhoz, valamint nagyméretű vagy szabályosabb formájú helyiségekhez is alkalmas. A fóliaszőnyeg-rendszert kifejezetten laminált padlóra tervezték.

Az elektromos rendszerek telepítése általában olcsóbb, és kevésbé zavarja a meglévő padlószerkezetet. Lehetővé teszik továbbá, hogy a helyiségek gyorsabban érjék el a kívánt hőmérsékletet, mint a nedves rendszerek, mivel közvetlen hőforrások. Hátránya, hogy működésük drágább, mint a nedves rendszeré, amelyek költséghatékonyabbak.

Hol kell használni a padlófűtést

A padlófűtést többnyire a földszinti helyiségekben használják, de a valóságban létezik olyan rendszer, amely megfelel minden típusú padlószerkezetnek. A nedves rendszereket a legegyszerűbb telepíteni ott, ahol a padlót le lehet cserélni, vagy ahol új padlót fektetnek le, ezért valószínű, hogy ezek a rendszerek megfelelnek az új bővítményeknek, télikerteknek és új nyitott tereknek a konyhák és a lakóterek számára.

Az elektromos padlófűtés valószínűleg jobban megfelel a meglévő helyiségeknek, mivel az elektromos hálózat laposabb, mint a nedves rendszer, így nincs szükség a padlómagasságok változtatására, hogy beférjenek. Még elektromos szőnyegrendszerek is rendelkezésre állnak, amelyek használhatók a meglévő kemény padlón. Az egyensúly szempontjából az elektromos rendszereket könnyebb hozzáadni a felső emeleti helyiségekhez.

Kombinálhatom a padlófűtést egy fapadlóval?

Padlófűtés - fapadló

A tömörfa padlók általában nem alkalmasak padlófűtéssel való használatra, kivéve, ha a gyártó másként rendelkezik. A közüzemi táblák, amelyek legalább három farétegből állnak, és a középső réteg szemcséje derékszögben halad a külső rétegekkel, kevésbé hajlamosak a mozgásra, és általában padlófűtésre használhatók.

A padlófűtés és az épített fapadló kiváló partnerek lehetnek. A robusztus és megbízható faanyag sokkal jobb választás lehet, mint a természetes fa, mivel nem valószínű, hogy megváltozik, ha ki van téve a hőmérséklet és a páratartalom változásainak.

Minden UFH-val ajánlott fapadlónak a legmagasabb hőmérsékleti határértékkel kell rendelkeznie (általában 27°C), és a szélei körül tágulási rést kell hagyni (amely könnyen burkolható szegélyléccel vagy szegéllyel). Vásárlás előtt mindig vegye fel a kapcsolatot padlószállítójával és fűtésszerelőivel. Sok szállító egy adott márkájú elektromos UFH-t ajánl, és jó hallgatni a tanácsukra.

Mi a helyzet más típusú padlókkal?

Padlófűtés és szőnyeg
 
A padló típusa elősegítheti a hőátadást, vagy éppen ellenkezőleg, csökkentheti azt. A durva szőnyeg csökkenti a hőátadást, másrészt a csempe, a laminált és a tömörfa padló jó a hőelvezetéshez (de először ellenőrizze, hogy a fapadló rendelkezik-e az ajánlott maximális hőmérséklettel).
 
Szőnyeg
 
Az UFH szinte minden típusú padlón használható, még szőnyegen is.
 
Kő, kerámia, pala és terrakotta
 
Mivel ezek a padlóburkolati anyagok egyre népszerűbbek lettek, megnőtt az UFH-t az ilyen típusú padlókkal kombináló lakások száma is.

A fűtési idő a csempe vastagságától függ. Az optimális hőmérséklet elérése a durva csempe esetében hosszabb ideig tart, de amint eléri azt, nincs különbség a vastag és vékony padló hőminősége között..
 
Vinil és laminált lemezek
 
Az UFH kiváló minőségű vinilekkel és laminátumokkal is használható. Azonban nem minden laminált vagy vinil kompatibilis az UFH-val, ezért érdemes a padlógyártóval vagy a fűtésszerelővel konzultálni, mielőtt padlófűtési rendszert vásárolna. Sok gyártó saját UFH rendszert fejlesztett ki, vagy van egy vagy kettő, amit ajánl.

Padlófűtés - a megfelelő időzítés

A helyiség fűtése UFH-val több időt vesz igénybe, mint a radiátorok bekapcsolása, de a rendszer kikapcsolásakor a szoba sokkal tovább marad meleg. Reggel néhány óra általában elegendő ahhoz, hogy a nap nagy részében melegen tartsák a helyiséget, majd az este ismét kicsit be lehet kapcsolni. Ha más helyiségekben is vannak radiátorok, akkor a legjobb, ha az UFH-t külön fűtési zónában működteti, közvetlen kazánvezérléssel.

Mennyibe kerül a padlófűtés telepítése és üzemeltetése?

Padlófűtési költségek

A nedves UFH rendszer telepítése az egész épületben a helyiség méretétől és a padlómagasságtól függ.
 
Akárhogy is - a nedves rendszert lényegesen drágább telepíteni, mint a száraz UFH rendszert. A jó hír azonban az, hogy a nedves UFH a telepítés után 30 százalékkal hatékonyabb lehet, mint a hagyományos radiátorok, és használata sokkal gazdaságosabb. Ezenkívül működtetése lényegesen olcsóbb, mint a száraz UFH-é.
 
Az elektromos rendszernek gazdasági értelme van, ha egy helyiségben van felszerelve. Az UFH gördülő szőnyegek ára körülbelül 27 000 Ft négyzetméterenként, valamint a szigetelőlemez és az áram költsége. Bár az elektromos UFH telepítése olcsóbb, működése akár 40 százalékkal is drágább lehet a nedves rendszerhez képest.
 
A nedves rendszer telepítéséhez bízzon meg speciális vállalatokat, amelyek átfogó szolgáltatásokat nyújtanak.

Padlófűtés telepítése

1. Mielőtt elkezdené, kérjen szakmai tanácsot
 
Ne kezdjen bele a padlófűtés vásárlásába szakértői tanács nélkül, amely segít a szükséges hőmérsékletek, mennyezetmagasság, potenciális hőveszteségek és a szükséges padló típusának kiszámításában. A szőnyeg és a természetes fa nem a legjobb szigetelők, míg az ideális padló e tekintetben a kezelt fa, kő, márvány és pala.
 
Kezdje azzal, hogy kapcsolatba lép legalább két jó hírű és tapasztalt beszállítóval. Beszélje meg az összes telepítési és karbantartási lehetőséget a potenciális beszállítókkal. 
 
2. Felújítást vagy korszerűsítést tervez?
 
A legjobb, ha nedves padlófűtést telepítenek felújítás vagy bővítés részeként, a munka korai szakaszában. Ha ez nem így van, akkor vagy el kell távolítani a meglévő padlót, és újat kell fektetni, vagy úsztatott padlót kell hozzáadnia, amely alkalmazkodik a csővezetékekhez. Ez növeli a padló szintjét, ami viszont befolyásolja a szegélylécek magasságát, és azt is jelenti, hogy az ajtó magasságát is be kell állítani. Az egyik megoldás egy nagyon sekély, 20 mm-nél kisebb átmérőjű cső használata.
 
Ha a padlófűtést utólagosan telepíti - felszín alatti padlófelületeken, akkor alacsony profilú, könnyű és szupervékony rendszereket lehet használni. Egyes minták csak 15 mm mélyek, így nincs szükség szegélylécek, ajtókeretek és lépcsők cseréjére.
 
Ha a padlófűtést egynél több helyiségbe telepítik, győződjön meg arról, hogy részletes tervekkel rendelkezik, amely az Ön igényeihez igazodik, és figyelembe veszi az ingatlan szerkezetét. Próbálja meg biztosítani, hogy a padlófűtés hatékonyan fűtsön minden helyiséget anélkül, hogy további fűtésre lenne szükség.
 
3. Fontolja meg a szigetelést
 
Ahhoz, hogy padlófűtése a legköltséghatékonyabb és energiatakarékosabb legyen, megfelelő szigetelést kell használni. A hőveszteség megelőzése és annak biztosítása érdekében, hogy a hő felfelé irányuljon, a rendszer alatt szigetelő térnek kell lennie. Ne feledje, hogy ha egy üvegezett ingatlanban él, akkor szükség lehet a padlófűtés kombinálására a radiátorokkal, hogy elegendő hőt kapjon.
 
4. Gondolja át, hogy hová kerülnek a vezérlők
 
Nedves rendszereknél ügyeljen arra, hogy legyen helye a kezelőszervek elhelyezésére (egy szekrény elegendő). A radiátorhoz hasonlóan minden UFH helyiségnek saját szelepe van. Mindazonáltal mindegyiket egy helyen lehet elhelyezni az időzítő vezérlőivel együtt. Fontolja meg az alkalmazással működő rendszerek használatát is. Ez lehetővé teszi a fűtés vezérlését az okostelefon segítségével.
 
5. Meg tudom csinálni a padlófűtést magam?
 
Sok mindent meg lehet oldani saját kezűleg, de az UFH nedves rendszer telepítése meglehetősen nehéz és bonyolult. Ezért ajánlatos, hogy a nedves UFH-t szakember szerelje be. A szakértők ellenőrzik, hogy a kazán elég erős-e ahhoz, hogy támogassa a rendszert, és beállítja az időzítőket és a szelepvezérlőket.
 
Az elektromos száraz rendszerek egyszerűbbek. Ha betartja az utasításokat, a száraz rendszereket még a nem szakemberek is könnyen telepíthetik. Gondoskodnia kell azonban arról, hogy a kábeleket szakképzett villanyszerelő csatlakoztassa a hálózathoz. A háztartásban az elektromos fűtés bármely telepítését szintén villanyszerelőnek kell aláírnia az építési előírásoknak megfelelően.
 
6. Válasszon telepítőt
 
Végül gondolja át, ki végzi el Önnek a telepítést. Van helyi telepítője, aki be tudja üzemeltetni a padlófűtést? Ha nem, akkor a vállalkozónak rendelkeznie kell egy szakemberhálózattal, amelyre hivatkozhat.