Üdvözlünk a Wilioban!

A Wiliot nem bejelentkezett ügyfélként böngészed

Szolgáltatóra való átkapcsolás
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Az alkalmazásról
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Gyakori kérdések
Hogyan legyünk jobbak
Vegye fel velünk a kapcsolatot
A Wilioról
Bejelentkezni

Támfalak

Alkalmazzon a környékről képzett szakembert, támfalakhoz, kedvező áron!

Kínálat hozzáadása

27 638 szakember

50 983 befejezett projektek

4,8 az 5-ből szakértőink átlagos értékelése

199 720 alkalmazásletöltések

Támfalak

Szakértőre van szüksége a Támfalak kategóriában? Csak írja be, hogy mit keres, és mi segítünk Önnek minőségi szakértőket találni korrekt árakon!
Lásd még Támfalak ár

27 638 szakember

50 983 befejezett projektek

4,8 az 5-ből szakértőink átlagos értékelése

199 720 alkalmazásletöltések

Szolgáltatók

Legjobb szolgáltatók: Támfalak

Képtár

Szolgáltatóink kivitelezésének bemutatása

BútorgyártásIstván
ElektromosJózsef L.
Lakás / ház rekonstrukciójaÁdám J.
ÉpítkezésLászló G.
ÉpítkezésLászló G.
Tervezés, építészet, projektek és egyéb szolgáltatásokJános
Lakás / ház rekonstrukciójaÁdám J.
Szolgáltatások az Ön számáraZoltán B.
Bútor összeszerelésBalázs K.

HASZNOS INFORMÁCIÓ

Amit tudnom kell

Támfalak - gyakran ismételt kérdések

Milyen szerepet játszanak a támfalak az építkezésben?

A támfalak statikus szerkezetek, amelyek szabályozzák a terep stabilitását és jellegét. A közelmúltban egyre népszerűbbek a lakó- és kereskedelmi projektekben, mivel lehetővé teszik az épület környezethez való alkalmazkodását és biztonságát. Megakadályozzák a talajeróziót és irányítják az esővíz áramlását.

Ezeknek azonban esztétikai funkciójuk is lehet, gyönyörű faragott kőelemeket hoznak a környezetbe, és lehetővé teszik a tájrendezéstt a központi elemek körüli szinteken (Az egyik legfontosabb cél az, hogy meg tudják menteni az udvart a talajerózió megakadályozásával és az esővíz szabályozásával).

Milyen típusú támfalak léteznek?

A támfalaknak több típusát ismerjük, amelyek mindegyike teljesít egy bizonyos funkciót és alkalmas egy adott környezetre.

> Gravitációs támfal A támfal alapvető típusa, a gravitációs támfal súlyát használja a talaj megtartására, és általában nehéz anyagokból készül, például kőből vagy betonból. Az összekapcsolt élekkel a föld felé hajolva ellenállnak a hátulról történő nyomásnak. Ezek a támfalak a legváltozatosabbak anyaguk tekintetében. Tégla, térburkolat vagy kő csak néhány lehetőség. A rövidebb falak nem igényelnek további megerősítést, de a nagyobb falakhoz legalább egy kis ásatás vagy egy betonsarok ásása szükséges a fal stabilitása érdekében.

> Konzolos támfal A konzolos támfalak acélrudakból készült megerősített tartóval rendelkeznek, amelyek áthaladnak egy beton vagy falazott támfalon. A deszka aljára van rögzítve, amely áthalad a talaj alatt, amelyet a fal "L" alakban támogat. A talaj súlya tartja a deszkát, így a fal nem dőlhet előre. Ez a típus erőssége miatt népszerű a kereskedelmi támfalak között. A konzolfalhoz kevesebb konzol szükséges, mint a gravitációs falhoz. Ezek egy viszonylag vékony tartóból és egy alaplemezből állnak, amely két részre oszlik: a sarokra és a lábujjra. A sarok az alap része a feltöltés alatt, míg a lábujj a másik része. Ezeknek a falaknak szilárd betonalapra van szükségük.

> Tartólap cölöpfal Általában űrprobléma esetén alkalmazzák. Az acélból, fából vagy vinilből készült vékony fal közvetlenül a földbe kerül. Gyakran függőlegesen hullámos szerkezet, amely további megerősítést nyújt. Ez a típus lágyabb talajra alkalmas, és jó alapszabály, hogy a lepedékhalom egyharmadát a földbe nyomja. A nagyobb falakhoz további horgonyokra lesz szükség, például rögzített támfalakra.

> Horgonyzó támfal A lehorgonyzott támfal lehetővé teszi a támfalak különböző "homlokzatainak" megtámasztását a mögöttük a földbe vezett horgonyokkal, amelyeket kábelekkel vagy hevederekkel rögzítenek. Ezeket a horgonyokat általában mechanikusan a talajba hajtják, és a végüket beton fröccsöntéssel szélesítik. Ezzel a módszerrel további támogatást nyújthat a fenti lehetőségek bármelyikéhez, és gyakran használják szerkezetileg vékonyabb falakhoz, vagy ahol nagyobb terhelések várhatók.

> Szegmentált támfalak Különféle kereskedelmi és lakossági projektekben használhatók fel. Bármilyen alakra tervezhetők, maximalizálva a felhasználható teret, különösen erősen lejtős terepen. Megerősítve általában nincsenek magasságkorlátozásaik. Különféle színekben, méretben és textúrákban is kaphatók, hogy megfeleljenek a projekt esztétikai követelményeinek.

Milyen tényezőket kell figyelembe venni a támfal megépítésekor?

Az összes támfal fő célja a talaj mozgásának megakadályozása. A speciális igények azonban a projekttől függően változnak. A falak a kertet körülvevő kis kőfalaktól az autópálya menti hatalmas talajtartó projektekig terjedhetnek. Mások segíthetnek a heves esőzések okozta erózió kezelésében vagy teraszos kaszkádok létrehozásában. A kezdeti tervezés során számos tényezőre kell figyelnie, amelyek befolyásolják az épített fal anyagát és típusát.

> Hely A fal helyének kiválasztásakor győződjön meg arról, hogy részletes ismeretekkel rendelkezik az utak, valamint a föld feletti és föld alatti közművek jellemzőiről, ideértve az esővíz-kezelési és öntözőrendszereket is.

> Falméret és vízelvezetés A fal méretétől függően a támfal megakadályozhatja a természetes vízelvezetést, és később negatív hatással lehet a környezetre.

> Talaj Meg kell vizsgálnia az alapot vagy az aljzatot képező talajt, hogy megbizonyosodjon arról, megfelelően szilárd-e a fal megtámasztásához. Meg kell adnia az alapozáshoz használt talaj és a megerősített zóna típusát, a talaj teherbírási képességének mértékét, a feszültségi paramétereket és a súrlódási szöget (mozgásállóság), valamint a megtartott talajzónát. Az alaptalajnak általában szilárdnak és erősnek kell lennie, valamint nem lehet nedves. A nedves talajok, például a vályogtalajok megtartása nem ajánlott. A fagyos területeken a nedves talaj kitágulhat és összehúzódhat, ami negatív hatással lesz a falra. Másrészt a homokos talajok jó vízelvezetést tesznek lehetővé.

> Tervezés A tervezés megkezdéséhez meg kell adnia a megfelelő falmagasságokat, lejtőméretet és süllyedési szöget, amelyek a terep magasságától és lejtésétől függenek. Azt is figyelembe kell vennie, hogy a gravitáció miatt a csapdába esett anyag természetesen lefelé mozog. Ezt el kell kerülni a tervezés során, és minimalizálni kell a fal mögötti oldalirányú nyomást, amely esetleg felboríthatja a falat.

> Fal megerősítése A vasalás típusa a fal típusától, magasságától, kialakításától, súrlódásától, szögétől, a talaj anyagától és egyéb tényezőktől függ. A mechanikusan stabilizált talaj olyan mesterséges megerősítésű talaj, mint például acél vagy geoszintetikus anyagok (például georácsok). A georács gyakran nagy szilárdságú szövetből készül, amelyet rácsmintába szőnek. A támfalak tömbjei közé helyezik és visszahengerlik a földbe.

> Kiáramlás Tekintettel arra, hogy a támfalak meghibásodásának leggyakoribb oka a víz, elengedhetetlen annak biztosítása, hogy a fal jól ürítse ki a vizet, és ne halmozódjon fel a fal mögött. Potenciális felszíni vízforrásoknál a fal helyével szomszédos kiáramlást kell figyelembe venni. Fontos, hogy a helyszínt a vízelvezetési mintákhoz igazítsuk, és a fal mögé vízelvezető rendszert építsünk, hogy minimálisra csökkentsük a talajvíz által létrehozható hidrosztatikus nyomás mennyiségét. Ilyen vízelvezető rendszerre példaként említhető a kavicsos feltöltés, a lefolyócsövek használata és a víz falán való átjutást lehetővé tevő nyílások használata. A hidrológiai elemzéseket nagyobb fali projektekben, például szállításnál kell elvégezni.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő típusú támfalat?

A helyszín, a talaj, a tervezés és a vízelvezetés értékelése után elkezdhet gondolkodni azon, hogy milyen típusú támfalra lesz szüksége. Sok lehetőség van - a tervezésnél figyelembe kell venni az abszorpcióra, szilárdságra, magasságeltérésekre és egyebekre vonatkozó követelményeket. Szükség esetén megfelelő megerősítési módszert is alkalmazni kell.

Töltsd le a Wilio alkalmazást
Android és iOS-hoz egyaránt