Üdvözöljük a Wilión!

A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi

Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Gyakran ismételt kérdések
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Üdvözöljük a Wilión!

A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi

Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Gyakran ismételt kérdések
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés

Támfalak

Alkalmazzon a környékről képzett szakembert, támfalakhoz, kedvező áron!

Megbízás hozzáadása

38 664 szakember

67 895 befejezett projekt

4,8 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése

226 512 alkalmazásletöltés

Támfalak

Szakértőre van szüksége a Támfalak kategóriában? Csak írja be, hogy mit keres, és mi segítünk Önnek minőségi szakértőket találni korrekt árakon!

Lásd még:Ár

38 664 szakember

67 895 befejezett projekt

4,8 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése

226 512 alkalmazásletöltés

Elkészült munkák bemutatása

Szolgáltatóink már több mint 83310 megbízónak segítettek

ÜvegesJános P.
Kerítés, kapuMate K.
PavilonokIstván C.
Fürdőszoba felújításaPéter F.
Tégla furnérDomonkos G.
Kerti és kültéri munkákBarbara R.
Fürdőszoba burkolásaIstván B.
Fürdőszoba burkolásaZoltán M.
KonyhafelújításDominik J.
TeraszburkolatJános T.
Vinyl padlóburkolatokBela A.
Fafedeles pihenőhelyIstván C.
TélikertMihály S.
AsztalosZoltan E.
Fürdőszoba burkolásaDomonkos G.
MedencetisztításAndras T.
TetőjavításIván F.
Csaptelep vagy mosdó telepítéseErvin A.
FakorlátMiklos F.
Festő, szobamázolóJános H.
HASZNOS INFORMÁCIÓ

Amit tudnom kell

Gyakran ismételt kérdések

Milyen szerepet játszanak a támfalak az építkezésben?

A támfalak statikus szerkezetek, amelyek szabályozzák a terep stabilitását és jellegét. A közelmúltban egyre népszerűbbek a lakó- és kereskedelmi projektekben, mivel lehetővé teszik az épület környezethez való alkalmazkodását és biztonságát. Megakadályozzák a talajeróziót és irányítják az esővíz áramlását.

Ezeknek azonban esztétikai funkciójuk is lehet, gyönyörű faragott kőelemeket hoznak a környezetbe, és lehetővé teszik a tájrendezéstt a központi elemek körüli szinteken (Az egyik legfontosabb cél az, hogy meg tudják menteni az udvart a talajerózió megakadályozásával és az esővíz szabályozásával).

Milyen típusú támfalak léteznek?

A támfalaknak több típusát ismerjük, amelyek mindegyike teljesít egy bizonyos funkciót és alkalmas egy adott környezetre.

 • Gravitációs támfal - A támfal alapvető típusa, a gravitációs támfal súlyát használja a talaj megtartására, és általában nehéz anyagokból készül, például kőből vagy betonból. Az összekapcsolt élekkel a föld felé hajolva ellenállnak a hátulról történő nyomásnak. Ezek a támfalak a legváltozatosabbak anyaguk tekintetében. Tégla, térburkolat vagy kő csak néhány lehetőség. A rövidebb falak nem igényelnek további megerősítést, de a nagyobb falakhoz legalább egy kis ásatás vagy egy betonsarok ásása szükséges a fal stabilitása érdekében.
 • Konzolos támfal - A konzolos támfalak acélrudakból készült megerősített tartóval rendelkeznek, amelyek áthaladnak egy beton vagy falazott támfalon. A deszka aljára van rögzítve, amely áthalad a talaj alatt, amelyet a fal "L" alakban támogat. A talaj súlya tartja a deszkát, így a fal nem dőlhet előre. Ez a típus erőssége miatt népszerű a kereskedelmi támfalak között. A konzolfalhoz kevesebb konzol szükséges, mint a gravitációs falhoz. Ezek egy viszonylag vékony tartóból és egy alaplemezből állnak, amely két részre oszlik: a sarokra és a lábujjra. A sarok az alap része a feltöltés alatt, míg a lábujj a másik része. Ezeknek a falaknak szilárd betonalapra van szükségük.
 • Tartólap cölöpfal - Általában űrprobléma esetén alkalmazzák. Az acélból, fából vagy vinilből készült vékony fal közvetlenül a földbe kerül. Gyakran függőlegesen hullámos szerkezet, amely további megerősítést nyújt. Ez a típus lágyabb talajra alkalmas, és jó alapszabály, hogy a lepedékhalom egyharmadát a földbe nyomja. A nagyobb falakhoz további horgonyokra lesz szükség, például rögzített támfalakra.
 • Horgonyzó támfal - A lehorgonyzott támfal lehetővé teszi a támfalak különböző "homlokzatainak" megtámasztását a mögöttük a földbe vezett horgonyokkal, amelyeket kábelekkel vagy hevederekkel rögzítenek. Ezeket a horgonyokat általában mechanikusan a talajba hajtják, és a végüket beton fröccsöntéssel szélesítik. Ezzel a módszerrel további támogatást nyújthat a fenti lehetőségek bármelyikéhez, és gyakran használják szerkezetileg vékonyabb falakhoz, vagy ahol nagyobb terhelések várhatók.
 • Szegmentált támfalak - Különféle kereskedelmi és lakossági projektekben használhatók fel. Bármilyen alakra tervezhetők, maximalizálva a felhasználható teret, különösen erősen lejtős terepen. Megerősítve általában nincsenek magasságkorlátozásaik. Különféle színekben, méretben és textúrákban is kaphatók, hogy megfeleljenek a projekt esztétikai követelményeinek.
Milyen tényezőket kell figyelembe venni a támfal megépítésekor?

Az összes támfal fő célja a talaj mozgásának megakadályozása. A speciális igények azonban a projekttől függően változnak. A falak a kertet körülvevő kis kőfalaktól az autópálya menti hatalmas talajtartó projektekig terjedhetnek. Mások segíthetnek a heves esőzések okozta erózió kezelésében vagy teraszos kaszkádok létrehozásában. A kezdeti tervezés során számos tényezőre kell figyelnie, amelyek befolyásolják az épített fal anyagát és típusát.

 • Hely - A fal helyének kiválasztásakor győződjön meg arról, hogy részletes ismeretekkel rendelkezik az utak, valamint a föld feletti és föld alatti közművek jellemzőiről, ideértve az esővíz-kezelési és öntözőrendszereket is.
 • Falméret és vízelvezetés - A fal méretétől függően a támfal megakadályozhatja a természetes vízelvezetést, és később negatív hatással lehet a környezetre.
 • Talaj - Meg kell vizsgálnia az alapot vagy az aljzatot képező talajt, hogy megbizonyosodjon arról, megfelelően szilárd-e a fal megtámasztásához. Meg kell adnia az alapozáshoz használt talaj és a megerősített zóna típusát, a talaj teherbírási képességének mértékét, a feszültségi paramétereket és a súrlódási szöget (mozgásállóság), valamint a megtartott talajzónát. Az alaptalajnak általában szilárdnak és erősnek kell lennie, valamint nem lehet nedves. A nedves talajok, például a vályogtalajok megtartása nem ajánlott. A fagyos területeken a nedves talaj kitágulhat és összehúzódhat, ami negatív hatással lesz a falra. Másrészt a homokos talajok jó vízelvezetést tesznek lehetővé.
 • Tervezés - A tervezés megkezdéséhez meg kell adnia a megfelelő falmagasságokat, lejtőméretet és süllyedési szöget, amelyek a terep magasságától és lejtésétől függenek. Azt is figyelembe kell vennie, hogy a gravitáció miatt a csapdába esett anyag természetesen lefelé mozog. Ezt el kell kerülni a tervezés során, és minimalizálni kell a fal mögötti oldalirányú nyomást, amely esetleg felboríthatja a falat.
 • Fal megerősítése - A vasalás típusa a fal típusától, magasságától, kialakításától, súrlódásától, szögétől, a talaj anyagától és egyéb tényezőktől függ. A mechanikusan stabilizált talaj olyan mesterséges megerősítésű talaj, mint például acél vagy geoszintetikus anyagok (például georácsok). A georács gyakran nagy szilárdságú szövetből készül, amelyet rácsmintába szőnek. A támfalak tömbjei közé helyezik és visszahengerlik a földbe.
 • Kiáramlás - Tekintettel arra, hogy a támfalak meghibásodásának leggyakoribb oka a víz, elengedhetetlen annak biztosítása, hogy a fal jól ürítse ki a vizet, és ne halmozódjon fel a fal mögött. Potenciális felszíni vízforrásoknál a fal helyével szomszédos kiáramlást kell figyelembe venni. Fontos, hogy a helyszínt a vízelvezetési mintákhoz igazítsuk, és a fal mögé vízelvezető rendszert építsünk, hogy minimálisra csökkentsük a talajvíz által létrehozható hidrosztatikus nyomás mennyiségét. Ilyen vízelvezető rendszerre példaként említhető a kavicsos feltöltés, a lefolyócsövek használata és a víz falán való átjutást lehetővé tevő nyílások használata. A hidrológiai elemzéseket nagyobb fali projektekben, például szállításnál kell elvégezni.
Hogyan válasszuk ki a megfelelő típusú támfalat?

A helyszín, a talaj, a tervezés és a vízelvezetés értékelése után elkezdhet gondolkodni azon, hogy milyen típusú támfalra lesz szüksége. Sok lehetőség van - a tervezésnél figyelembe kell venni az abszorpcióra, szilárdságra, magasságeltérésekre és egyebekre vonatkozó követelményeket. Szükség esetén megfelelő megerősítési módszert is alkalmazni kell.