Üdvözöljük a Wilión!

A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi

Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Gyakran ismételt kérdések
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Üdvözöljük a Wilión!

A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi

Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Gyakran ismételt kérdések
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés

Termosztát bekötése

Alkalmazzon a környékről képzett szakembert, termosztát bekötéséhez, kedvező áron!

Megbízás hozzáadása

6 642 + szakember

2 676 + befejezett projekt

4,5 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése

220 000 + alkalmazásletöltés

Termosztát bekötése

Szakértőre van szüksége a Termosztát bekötése kategóriában? Csak írja be, hogy mit keres, és mi segítünk Önnek minőségi szakértőket találni korrekt árakon!

Lásd még:Ár

6 642 + szakember

2 676 + befejezett projekt

4,5 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése

220 000 + alkalmazásletöltés

Hasznos információ

Amit tudnia kell

Hogyan kell bekötni a termosztátot

Szükséges idő: Kevesebb mint 2 óra
Nehézség: Kezdő

Számos projekt létezik a háztartási körülmények javítására, melyek költséghatékonynak bizonyulnak, köztük egy új termosztátot telepítése. Cseréje le a régi termosztátot egy  programozható vagy Wi-Fi által működtetett darabra, és az energiaszámlák láthatóan megváltoznak. Ez az útmutató letárja, hogy hogyan kell kicserélni a termosztátot, vagy hogyan kell telepíteni a termosztátot az első alkalommal. Megtanulja a termosztát mérésének, csatlakoztatásának és beállításának helyes lépéseit, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az asztal megfelelően van igazítva.

A termosztát beszerelésének első lépése annak biztosítása, hogy a meglévő termosztát áramellátása le legyen kapcsolva. A fő szervizpanelen kapcsolja ki a fűtési és légkondicionáló rendszer áramellátását. Megszakítóját egyértelműen meg kell jelölni. Biztonsági tipp: Ügyeljen arra, hogy ne szereljen új termosztátot a gyártó által megadott feszültséget meghaladó áramkörökbe. Magasabb feszültségű termosztát csatlakoztatása károsíthatja a kezelőszerveket, és rövidzárlatot vagy tűzveszélyt okozhat. Ezenkívül a termosztát nem megfelelő csatlakoztatása károsíthatja a készüléket, és személyi sérülést vagy anyagi kárt okozhat. 

A második lépés a meglévő termosztát leszerelése. Csavarja le a meglévő termosztátot a falról. Távolítsa el a régi termosztát fedőlapját egy csavarhúzóval. Csavarja ki a termosztát rögzítőcsavarjait, és távolítsa el a termosztát testét.

A harmadik lépés a termosztát vezetékeit elválasztó, külön jelölt vezetékek. Jelölje meg a vezetékeket maszkolószalaggal, hogy emlékezzen a csavarkapcsok helyére. Nincs szabványos színkód, ezért használjon betűkódokat, hogy megkönnyítse az illesztőprogramok azonosítását. Húzza ki a vezetékeket. Ragassza a vezetékeket a falra, vagy tekerje körbe a ceruzát, nehogy becsússzon a falüregbe. 

A negyedik lépés szükség esetén a C-illesztőprogram telepítése. A diagram tipikus termosztáthuzalokkal van jelölve, amelyek a HVAC vezérlőpanelhez csatlakoznak. Az intelligens termosztátoknak legfeljebb öt termosztát vezetékük lehet, amelyek mindig tartalmaznak "közös vezetéket" vagy C-vezetéket. A C-vezeték folyamatos energiaáramot biztosít a termosztátnak anélkül, hogy más készülékeket (például ventilátort vagy hűtőt) be- és kikapcsolnia kellene. Ha az intelligens termosztátot egy másik intelligens termosztátra cseréli, a C kábel már csatlakozik a C terminálhoz. Ha intelligens termosztátra frissít, akkor meg kell találnia és azonosítania kell a C vezetéket, vagy be kell szerelnie egy új C vezetéket. Még akkor is, ha a régi termosztát nem használt C-vezetéket, előfordulhat, hogy egy nem használt C-vezetéket a termosztát hátlapja mögötti falba dugnak. Ellenőrizze, hogy a HVAC vezérlőpanelen nincs-e vezeték a C kivezetéshez. A HVAC vezérlőpanel általában a fűtési és légkondicionáló rendszer közelében, vagy a kemence belsejében található. Ha a vezeték C-vel rendelkezik, a vezeték másik végének a falban kell lennie, és új intelligens termosztáthoz használhatja. Ha nem áll rendelkezésre C-vezeték, az egyik lehetőség egy „add-a-wire” készlet vagy egy tápellátás-bővítő készlet használata. Egyes intelligens termosztátmodellek tartoznak ehhez a készlethez és más termosztát -alkatrészekhez. A telepítéshez kövesse a gyártó utasításait. HVAC vezérlőpult készlet. Egy másik lehetőség egy 24 voltos adapter használata, amely C-vezetéket biztosít, és a közeli termosztát konnektorba csatlakozik. Ha a HVAC vezérlőpanel üres C terminállal rendelkezik, akkor telepítheti a C kábelt is, és a falakon keresztül a termosztáthoz vezetheti. Ha kétségei vannak, hívjon villanyszerelőt a C kábel csatlakoztatásához. 

Az ötödik lépésben szereljen fel egy új termosztát alapot és vezetéket. Valaki csavarja a falba a termosztát alaplemezét. Akár egy alapvető, nem programozható termosztát telepítését tanulja, akár egy intelligens termosztát telepítését, a következő lépés általában ugyanaz. Természetesen mindig fontos, hogy kövesse a gyártó utasításait az egyes egységek közötti kis különbségek tekintetében. Távolítsa el a meglévő termosztát-alapot a rögzítőcsavarok meglazításával. Válassza le az új termosztát elejét az alaptól. Kezdje először az alap telepítésével. Vezesse át a kisfeszültségű vezetékeket az új termosztátbázis kijelölt lyukán. Ha az új termosztát nem önszintező, használjon kis vízmértéket, hogy megbizonyosodjon arról, hogy megfelelően van beállítva. Rögzítse a termosztát talpát a falhoz a termosztáthoz mellékelt csavarokkal. Csatlakoztassa a kisfeszültségű vezetékeket az új termosztát alján található megfelelő csavaros csatlakozókhoz. Ha a csatlakozások nem egyeznek, nézze meg az új termosztát használati útmutatójában található telepítési diagramot. Húzza meg a laza vezetékcsatlakozásokat, és ellenőrizze, hogy a vezetékek és a hüvely jó állapotban vannak-e. Helyezze be az elemet vagy elemeket a termosztát házába (ha van). Győződjön meg arról, hogy az akkumulátor mérete és polaritása megfelelő.

Tipp: Ha otthoni termosztátot cserél, ellenőrizze, hogy a csomagolás kompatibilis-e az otthoni rendszerrel. 

A hatodik lépésben telepítse a termosztátot, és állítsa vissza az áramellátást az előlap hozzáadásával a programozható termosztáthoz. Szerelje be a termosztát alját úgy, hogy óvatosan nyomja vissza a felesleges vezetéket a fal lyukába, és helyezze be a lyukat a tűzálló anyagba. Az üvegszálas szigetelés kiválóan megakadályozza, hogy a huzat befolyásolja a termosztát működését. Rögzítse a vezérlőegységet az alaphoz a termosztáthoz mellékelt csavarokkal. Húzza meg biztonságosan a csavarokat. Állítsa vissza a fűtési/hűtési rendszer áramellátását, majd nyomja meg a reset gombot a programmemória törléséhez. Programozza be a termosztátot a gyártó utasításai szerint. Tesztelje az egységet, hogy megbizonyosodjon arról, hogy mind a sütő, mind a légkondicionáló megfelelően működik.

Hogyan lehet egyszerűen csatlakoztatni egy termosztátot

Programozható termosztát a falra szerelve. A telepítés kétvezetékes rendszereknél eltérő (csak fűtés vagy hűtés). Ha kétvezetékes rendszerrel rendelkezik, olvassa el a gyártó használati útmutatóját a részletesebb telepítési útmutatóért. Húzza meg biztonságosan a nem használt csatlakozókat. Ha a rendszere több mint két vezetékkel rendelkezik, akkor megtalálja a megfelelő kábelezést a gyártó telepítési diagramja szerint. A fűtési és hűtési igény évszakonként változik, ezért szükség szerint módosítsa a programozást az életmódjának megfelelően. Ha egynél több fűtési vagy hűtési rendszerrel rendelkezik, akkor mindegyikre állítható termosztátot biztosít a nagyobb energiahatékonyság érdekében.