Szolgáltatások
Hogyan működik?
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Ingyenes

Keress okos szakembereket

Településrendezési terv
Projekt benyújtása ingyenes
Elégedett vásárlóRemek kommunikáció, minden a megbeszéltek szerint zajlott, a megbeszéltek szerint pontosan időben érkezett a projekt helyszínére. Szép munka, nagyon kedves ember, ezért ajánlom :)
profile image
Peter Š.A vásárló
Miért Wilio?
8 272 szakember
4 439 befejezett projekt
4,5 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése
260 000 + alkalmazásletöltés
Településrendezési terv

Szakértőre van szüksége a Településrendezési terv kategóriában? Csak írja be, hogy mit keres, és mi segítünk Önnek minőségi szakértőket találni korrekt árakon!

Lásd még:Ár
Hasznos információAmit tudnia kell

Urbanisztika és területrendezés

Mi az a területrendezés?

A területrendezés olyan szakma, amely a városi területek egészségével és életminőségével foglalkozik – a városokban és azok elővárosaiban, kisvárosokban és vidéki területeken. A várostervezők a közlekedési rendszerrel, a gazdasággal, a környezetvédelemmel, a várostervezéssel, a létesítményekkel, a kultúrával és a várospolitikával dolgoznak a városi életminőség fenntartása vagy helyreállítása érdekében. A tervezés jövőorientált, olyan szakma, amely mind rövid, mind hosszú távú jövőképet teremt a piaci és kulturális hatások tekintetében. A várostervezők öt, húsz, sőt ötven évre előre tekintenek, hogy előre jelezzék a jelenlegi trendek és tevékenységek jövőbeli következményeit, és biztosítsák, hogy a jelenlegi tevékenységek javítsák a város életminőségét.

Mit csinálnak a várostervezők?

Mivel a szakma meglehetősen szerteágazó, sokféle dologgal foglalkoznak a várostervezők. A várostervezők legfontosabb feladata, hogy a nyilvánossággal együttműködve meghatározzák a célokat, majd segítsék az érintettek (közösségi szervezetek, fejlesztők és választott tisztségviselők) összefogását azok elérésében.

A várostervező speciális szerepe a térbeli (vagy földrajzi) dimenziójú problémákra vonatkozik. Szinte minden munka a helyszínhez kapcsolódik. A tervezők úgy alakítják ki a városok fizikai elrendezését, hogy meghatározott területeket zónáznak be a különböző típusú és intenzitású fejlesztésekhez (lakó-, kereskedelmi, ipari, sokemeletes, alacsony épületek), és együttműködésben tervezik a jelentősebb közcélú létesítmények, például közlekedési és mérnöki hálózatok elhelyezését. mérnökökkel és építészekkel. A várostervezők a városok térbeli és vizuális karakterének megőrzésén és javításán is dolgoznak.

A várostervezők megjósolják, hogyan fog kinézni a város a jövőben és hogyan fog fejlődni. A területrendezés a lehetőségekről szól. A várostervezők előrevetítik, hogy az egyes épületek esztétikailag hogyan illeszkednek egymáshoz, hogyan csatlakoznak majd az utcai infrastruktúrához, csatornázáshoz, vízvezetékhez, villanyhoz, hogyan illeszkednek majd a helyi gazdaságba, és milyen lesz az igény az építendő épületek szolgáltatásaira. lenni. A várostervezők a társadalom hatalmi struktúráival is együttműködnek annak érdekében, hogy a város jólétet, fenntarthatóságot és társadalmi egyenlőséget teremtő módon fejlődjön. Kik az épületek és az épületek közötti terek potenciális használói? Előnyös-e a fejlődés a társadalom egészének? Hogyan jutnak el a felhasználók erre a területre és onnan? Hogyan hat az épületek jelenléte a terület természeti környezetére? Hogyan érinti a fejlesztés összességében a környéket a munkalehetőségek, a vásárlási lehetőségek, a zaj, a környezet jellege és a megélhetési költségek tekintetében?

Mivel a hivatásos várostervezőknek nincs törvényi felhatalmazásuk terveik kivitelezésére, a kommunikáció is fontos feladat. Minden, amit a várostervező javasol, csak akkor valósul meg, ha meggyőz másokat arról, hogy ez a helyes. A várostervezőknek olyan nyelven kell kommunikálniuk, amely érthető a különböző értékekkel és tapasztalatokkal rendelkező, különböző típusú emberek számára. Ugyanakkor segítik a különböző csoportok egymás közötti kommunikációját. A vállalat jövőképének kialakítása és életre keltésére irányuló lépések megvalósítása érdekében a 21. századi területrendezés együttműködést igényel.

Hogyan néz ki a várostervezők egy napja?

A várostervezők napi tevékenységei az irodájukból a terepre és különféle találkozókra viszik őket. Az irodában térképeket és rajzokat nézegetnek, különféle számításokat végeznek, feljegyzéseket és jelentéseket írnak, válaszolnak az állampolgárok, fejlesztők és köztisztviselők kérdéseire. A területtervezők a terepen is időt töltenek, felméréseket végeznek, beszélgetnek a polgárokkal és különféle helyzeteket figyelnek meg. A várostervezők is találkoznak és bemutatják a tervezési biztosnak (a tervtanácsba kinevezett polgárok). A nagy tervezési projektek során, mint például egy átfogó terv, a várostervező koordinálja a nyilvános üléseket.

Hol dolgoznak a várostervezők?

Ahogy az a "várostervező" és a "területrendezési tervező" kifejezésektől elvárható, a legtöbb várostervező önkormányzatnak dolgozik, ami önmagában is sok terepet foglal el. A várostervezők nagyvárosokban, nagyvárosi területeken belüli kis- és nagyvárosokban, valamint közepes és kisebb városokban dolgoznak, amelyek egy nagyobb vidéki térség tevékenységi központjaként szolgálnak. A várostervezők a regionális közigazgatásban, a regionális tervezési ügynökségeknél és az államigazgatásban is dolgoznak.

A várostervezők jelentős része a magánszektorban is dolgozik. A tervezési tanácsadó ügyfelei között főként olyan városok és régiók találhatók, amelyek speciális tervezési projektekkel vagy problémákkal kapcsolatban professzionális segítségre szorulnak, illetve olyan fejlesztők, akiknek segítségre van szükségük projektjeikhez. Az alábbiakban további példák találhatók arra, hogy hol találhat várostervezőt, akivel együtt dolgozhat:

  • Az építészeti cégek várostervezőket alkalmaznak, hogy segítsenek nekik funkcionálisabb városrészek kialakításában.
  • A bankok területtervezőket bérelnek fel, hogy segítsenek nekik dönteni az önkormányzati beruházásokról.
  • A gazdaságfejlesztési ügynökségek várostervezőket alkalmaznak, hogy segítsenek nekik jobban megérteni a közrend és a foglalkoztatás közötti kapcsolatokat, és jobban kommunikáljanak a munkáltatókkal az egyes települések versenyelőnyeiről.
  • A nonprofit szervezetek földtervezőket bérelnek fel lakásprogramok, jelzáloghitelek vagy gazdaságfejlesztési programok kezelésére.
  • A fejlesztők várostervezőket alkalmaznak, hogy segítsenek nekik olyan fejlesztési feltételek kidolgozásában, amelyek egyrészt megfelelnek a fejlesztő igényeinek, másrészt a városrészek és önkormányzatok érdekeit is szolgálják.
  • Az iskola adminisztrációja területi tervezőket alkalmaz, hogy segítsék őket az erőforrás-elosztási döntésekben vagy a szolgáltatásnyújtás új megközelítéseivel kapcsolatos kezdeményezésekben.
  • A közlekedési ügynökségeknek (például az állami autópálya osztályoknak és a helyi közlekedési ügynökségeknek) várostervezőkre van szükségük, hogy segítsenek nekik jobban integrálni a javasolt közlekedési fejlesztéseket (akár autópályák, utak, akár kerékpárutak) az új lakó- és kereskedelmi fejlesztések fényében.
Milyen hatással vannak a várostervezők a társadalomra?

A várostervezők munkájának köszönhetően a város gördülékenyebben működik. A lakhatás olcsóbb és jobb minőségű. A kereskedelmi területek életerősebbek. Több és jobban fizetett állás van. Az emberek kevesebb időt veszítenek a forgalmi dugókban. Az adók alacsonyabbak. A parkok zöldebbek és tágasabbak. A lakosok és a látogatók jobb életet élveznek.

A várostervezők mindig más szakemberekkel, lakosokkal, vállalkozásokkal és helyi tisztviselőkkel együttműködve olyan gyakorlatokat és programokat terveznek és hajtanak végre, amelyek várhatóan a fent leírt pozitív hatásokhoz vezetnek.

A lakosság érdekei olykor szembekerülhetnek a cégek, fejlesztők törekvéseivel. A várostervezőknek etikai felelősségük van, hogy szakértelmüket, kommunikációs készségeiket és befolyásukat a közérdek előmozdítására használják fel, különös felelősséggel tartoznak a hátrányos helyzetű csoportok és egyének igényeinek tervezésében.