Üdvözöljük a Wilión!

A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi

Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Gyakran ismételt kérdések
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Üdvözöljük a Wilión!

A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi

Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Gyakran ismételt kérdések
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés

Villámhárító

Alkalmazzon a környékről képzett szakembert, villámhárítókhoz, kedvező áron!

Megbízás hozzáadása

38 664 szakember

67 895 befejezett projekt

4,8 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése

226 512 alkalmazásletöltés

Villámhárító

Szakértőre van szüksége a Villámhárító kategóriában? Csak írja be, hogy mit keres, és mi segítünk Önnek minőségi szakértőket találni korrekt árakon!

Lásd még:Ár

38 664 szakember

67 895 befejezett projekt

4,8 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése

226 512 alkalmazásletöltés

Elkészült munkák bemutatása

Szolgáltatóink már több mint 83314 megbízónak segítettek

Kerti házak, nyaralókMate T.
KertészmérnökBarbara R.
TérburkolóRobi L.
Új építésű ingatlanVictor B.
TetőszerkezetIván F.
AsztalosZoltan E.
Konyhabútor gyártásaMarkus K.
MedenceépítésAndras T.
Fürdőszoba felújításaZoltán M.
Konyhabútor összeszereléseMarkus K.
FakorlátMiklos F.
Konyhabútor felújításaLászló T.
ParkettaBela A.
ÜvegesJános P.
Kerti tóBarbara R.
BútorgyártásViktor O.
Kád és zuhanytálca telepítésAndrás K.
Vinyl padlóburkolatokBela A.
Fafedeles pihenőhelyIstván C.
Konyhabútor gyártásaMarkus K.
HASZNOS INFORMÁCIÓ

Amit tudnom kell

Mi az a villámvédelmi rendszer (LPS)?

A villámvédelmi rendszerek (LPS - Lighting Protectin System) villámhárítókból, villámvezetőkből és földelésből állnak. A villámvezetők olyan stratégiai helyeken helyezkednek el, ahol a villámcsapás valószínűbb - tetőcsúcsok/gerincek, manzárdablakok, kémények vagy kupolák. Nagy területeket, fonott, csupasz vezetékekkel kötnek össze, és létrehoznak egy utat, amelyen keresztül a villám elérheti a földet. A földelő rendszer így biztonságosan elvezeti a villám energiáját a földre.

Hogyan működik az LPS?

A rendszer külső pajzsként működik, amely biztosítja a villámlás vagy más légköri elektromos tevékenység talajba való átirányítását. A légkörben végbemenő elektromos tevékenységek során az LPS statikus elektromosságot bocsát ki a levegőbe, ami csökkenti a nagy erejű villámcsapás esélyét. Ha azonban a vihar elég erős és a közvetlen villámcsapás bekövetkezik, akkor egy megfelelően telepített LPS elkapja és biztonságosan a földbe irányítja.

Miért van szükség villámvédelemre?

Főként a villámok által okozott károk megelőzése érdekében. Az otthonokban leggyakrabban előforduló elektronikai és egyéb készülékek érzékenyek az enyhe túltöltésekre, nem beszélve a közvetlen interferenciáról. Még akkor is, ha a tápfeszültség ki van kapcsolva, a villám átüthet a főkapcsolón. A nyilvánvaló eszközök (audiovizuális berendezések, számítógépek, biztonsági rendszerek stb.) mellett az általunk nem elektronikusnak tekintett berendezések is elektronikus alkatrészekből állnak (fűtési/légkondicionáló rendszerek, hűtőszekrények, időzítők, telefonok, garázskapu nyitók stb.).

Mi a helyzet a nyaralókkal?

Ugyanolyan érzékeny a villámkárokra, mint az otthona. Sok nyaraló sziklás terepen található, rossz természetes alapokkal. Ez azt jelenti, hogy ha a házban van pl. telefon, a villámok könnyen elérhetik a vezetékrendszert. Még valószínűbb, hogy a készülék és az elektromos szerelvény megsérül. A magas fák villámokat vonzanak, és mivel a sziklás terepen a fák gyökerei nem tudnak mélyre hatolni, így azok a ház elektromos rendszerébe terelhetik a villámokat. A hosszú távon nem használt nyaralókban a villámkárok egy ideig észrevétlenek maradhatnak. Akár egy kisebb tűz is, amelyet városi környezetben könnyen el lehet oltani, az egész ház leégését okozhatja, a házakban található, kisebb mértékben előforduló faszerkezetek miatt.

A TV-antenna segíthet a ház védelmében?

Ellenkezőleg! A TV-antenna vagy más berendezés, amely jelentősen elemelkedik a ház tetejétől, növeli a villámcsapás valószínűségét. Ugyanakkor közvetlen utat biztosít az érzékeny elektronikus készülékekhez (videomagnó/vevőkészülék/TV). A helyesen telepített LPS-rendszer megfelelő antennaföldeléssel rendelkezik.

A biztosítás a villámkárokat is fedezi?

Igen és nem. A lakásbiztosítás általában a villámlás által okozott súlyos károkat fedezi, például robbanásokat vagy tűzeseteket. A biztosítás azonban általában nem fedezi az összes kárt. A legtöbb a biztosítási kötvényben levonható tételként szerepel, és ha a kár kevesebb, mint az önrész, akkor a biztosító nem fizet. Ha a villámcsapás következtében pl. a videomagnó megsérül, az valószínűleg alacsonyabb értékű, mint az önrész, így magának kell fedeznie a kárt. Bizonyos károkat, például a vezetékek károsodását, nehéz közvetlenül a villámcsapásoknak tulajdonítani, ezért nem fedezik azokat. Ha otthonát korábban villám sújtotta, és a biztosítótársaság már fizetett a jelentős károk után, akkor biztosítási díja növekedhet.

Ha a biztosítás fedezi a villámkárokat, miért érdemes megfontolni az LPS-t?

A villámhárító proaktív intézkedés. Érdemes megelőzni egy esetleges problémát, kárt és következményt. Elkerülheti a hónapokig tartó nehézségeket és a javítással, vagy az ingatlan elvesztésével járó költségeket.

Mennyibe kerül egy ház villámvédelmi rendszere?

A legtöbb esetben egy teljesen leszállított, telepített, tanúsítvánnyal rendelkező és kormány által ellenőrzött rendszer költsége körülbelül 302 000–310 000 Ft négyzetméterenként.

Az ár a következő változóktól függ:
  • A legolcsóbb - egyenes tetővonalak, kevés kémény, manzádablakok/kupolák, fokozatos lejtés vagy alacsony tető, agyag/homok, aszfalt/cédruszsindely.
  • A legdrágább: összetett tetőforma, hideg, sok kémény vagy helynök, meredek, magas tető, alapkőzet a felszín közelében, agyagcserép, pala vagy fém tetőfedés.

A ház védelem költségeinek pontos becsléséhez rajzokra és képekre van szükség, amelyek az épület mind a 4 oldalát és a teljes tetőt mutatják.

Igaz, hogy a villám nem csap kétszer ugyanoda?

Nem. Ez nemcsak hogy hamis állítás, de éppen az ellenkezője igaz.

Miért érzékenyebb az egyik épület villámcsapásokra, mint a másik?

A relatív kockázatot 2 tényező határozza meg:
  • relatív magasság - Ha a háza a legmagasabb a környéken, akkor ez lesz a legjobban kitéve villámcsapásoknak. A jó célpontok közé tartoznak a dombokon és partokon elhelyezkedő épületek, a sík földön elszigetelten álló épületek és a kiálló szerkezetek, mint például a kommunikációs tornyok, tornyok, antennák és a magas fák
  • az épület mérete - minél nagyobb az épület, annál nagyobb a villámcsapás kockázata

Hogyan néznek ki a telepített villámvédelmi rendszerek?

A mai villámvédelmi rendszerek már nem olyan feltűnőek, mint egykor. A rudak 30-40 cm-rel nyúlnak a tető fölé, átmérőjük körülbelül 2 cm. Rézből vagy alumíniumból font kábeleket használnak (átmérője 1,2 cm), és a tetővonalak mentén vannak felszerelve. A kábeleket leginkább a ház sarkainál, az ereszcsatornák vagy csatornák mentén vezetik le a földbe.

Van-e garancia a villámhárítóra?

Az alkatrészeket úgy tervezték, hogy olyan hosszú életűek legyenek, mint maga az épület. Az esetleges problémáknak a jótállási idő lejárta előtt kell megjelenniük.

Karbantartják a villámhárítókat?

A villámhárító úgy van kialakítva, hogy sok villámcsapást sérülés nélkül kibírjon. Ki kell bírnia minden olyan időjárási körülményt, amelyet maga a tető is képes elviselni. Javasoljuk, hogy 5 évente szemrevételezéssel ellenőrizze a rendszert, hogy a rudak és kábelek biztonságosan vannak-e rögzítve a tetőn és a falakon. Ha bármilyen külső javítást vagy módosítást hajtott végre, amely hatással lehet a rendszerre, akkor az LPS-t újra kell ellenőrizni és újra tanúsítani.

Lehetséges-e az anyag megvásárlása és a rendszer telepítése saját kezűleg vagy engedéllyel nem rendelkező személy segítségével?

A törvény azt is lehetővé teszi a gyártók számára, hogy eszközöket közvetlenül értékesítsék az ingatlantulajdonosoknak, de viszonteladási engedéllyel nem rendelkező eladóknak nem értékesíthetnek.

Mi van, ha villámcsapás éri a villamosenergia-vezetéket, és közvetett módon jut el az otthonomba?

Az elektromos/kommunikációs rendszerek sérülésektől való védelme érdekében olyan ipari túlfeszültség-védelmi egység ajánlott, amely képes kezelni a villám által előállított feszültséget és áramot (20 000 amper, millió volt). A kiskereskedelmi üzletekben kapható hosszabbítók és túlfeszültség-védelmi egységek nem arra szolgálnak, hogy megvédjék a készülékeket a villámcsapásoktól.