Üdvözöljük a Wilión!

A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi

Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Gyakran ismételt kérdések
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Üdvözöljük a Wilión!

A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi

Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Gyakran ismételt kérdések
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés

Villámhárító

Alkalmazzon a környékről képzett szakembert, villámhárítókhoz, kedvező áron!

Megbízás hozzáadása

6 642 + szakember

2 676 + befejezett projekt

4,5 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése

220 000 + alkalmazásletöltés

Villámhárító

Szakértőre van szüksége a Villámhárító kategóriában? Csak írja be, hogy mit keres, és mi segítünk Önnek minőségi szakértőket találni korrekt árakon!

Lásd még:Ár

6 642 + szakember

2 676 + befejezett projekt

4,5 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése

220 000 + alkalmazásletöltés

Hasznos információ

Amit tudnia kell

Mi az a villámvédelmi rendszer (LPS)?

A villámvédelmi rendszerek (LPS - Lighting Protectin System) villámhárítókból, villámvezetőkből és földelésből állnak. A villámvezetők olyan stratégiai helyeken helyezkednek el, ahol a villámcsapás valószínűbb - tetőcsúcsok/gerincek, manzárdablakok, kémények vagy kupolák. Nagy területeket, fonott, csupasz vezetékekkel kötnek össze, és létrehoznak egy utat, amelyen keresztül a villám elérheti a földet. A földelő rendszer így biztonságosan elvezeti a villám energiáját a földre.

Hogyan működik az LPS?

A rendszer külső pajzsként működik, amely biztosítja a villámlás vagy más légköri elektromos tevékenység talajba való átirányítását. A légkörben végbemenő elektromos tevékenységek során az LPS statikus elektromosságot bocsát ki a levegőbe, ami csökkenti a nagy erejű villámcsapás esélyét. Ha azonban a vihar elég erős és a közvetlen villámcsapás bekövetkezik, akkor egy megfelelően telepített LPS elkapja és biztonságosan a földbe irányítja.

Miért van szükség villámvédelemre?

Főként a villámok által okozott károk megelőzése érdekében. Az otthonokban leggyakrabban előforduló elektronikai és egyéb készülékek érzékenyek az enyhe túltöltésekre, nem beszélve a közvetlen interferenciáról. Még akkor is, ha a tápfeszültség ki van kapcsolva, a villám átüthet a főkapcsolón. A nyilvánvaló eszközök (audiovizuális berendezések, számítógépek, biztonsági rendszerek stb.) mellett az általunk nem elektronikusnak tekintett berendezések is elektronikus alkatrészekből állnak (fűtési/légkondicionáló rendszerek, hűtőszekrények, időzítők, telefonok, garázskapu nyitók stb.).

Mi a helyzet a nyaralókkal?

Ugyanolyan érzékeny a villámkárokra, mint az otthona. Sok nyaraló sziklás terepen található, rossz természetes alapokkal. Ez azt jelenti, hogy ha a házban van pl. telefon, a villámok könnyen elérhetik a vezetékrendszert. Még valószínűbb, hogy a készülék és az elektromos szerelvény megsérül. A magas fák villámokat vonzanak, és mivel a sziklás terepen a fák gyökerei nem tudnak mélyre hatolni, így azok a ház elektromos rendszerébe terelhetik a villámokat. A hosszú távon nem használt nyaralókban a villámkárok egy ideig észrevétlenek maradhatnak. Akár egy kisebb tűz is, amelyet városi környezetben könnyen el lehet oltani, az egész ház leégését okozhatja, a házakban található, kisebb mértékben előforduló faszerkezetek miatt.

A TV-antenna segíthet a ház védelmében?

Ellenkezőleg! A TV-antenna vagy más berendezés, amely jelentősen elemelkedik a ház tetejétől, növeli a villámcsapás valószínűségét. Ugyanakkor közvetlen utat biztosít az érzékeny elektronikus készülékekhez (videomagnó/vevőkészülék/TV). A helyesen telepített LPS-rendszer megfelelő antennaföldeléssel rendelkezik.

A biztosítás a villámkárokat is fedezi?

Igen és nem. A lakásbiztosítás általában a villámlás által okozott súlyos károkat fedezi, például robbanásokat vagy tűzeseteket. A biztosítás azonban általában nem fedezi az összes kárt. A legtöbb a biztosítási kötvényben levonható tételként szerepel, és ha a kár kevesebb, mint az önrész, akkor a biztosító nem fizet. Ha a villámcsapás következtében pl. a videomagnó megsérül, az valószínűleg alacsonyabb értékű, mint az önrész, így magának kell fedeznie a kárt. Bizonyos károkat, például a vezetékek károsodását, nehéz közvetlenül a villámcsapásoknak tulajdonítani, ezért nem fedezik azokat. Ha otthonát korábban villám sújtotta, és a biztosítótársaság már fizetett a jelentős károk után, akkor biztosítási díja növekedhet.

Ha a biztosítás fedezi a villámkárokat, miért érdemes megfontolni az LPS-t?

A villámhárító proaktív intézkedés. Érdemes megelőzni egy esetleges problémát, kárt és következményt. Elkerülheti a hónapokig tartó nehézségeket és a javítással, vagy az ingatlan elvesztésével járó költségeket.

Mennyibe kerül egy ház villámvédelmi rendszere?

A legtöbb esetben egy teljesen leszállított, telepített, tanúsítvánnyal rendelkező és kormány által ellenőrzött rendszer költsége körülbelül 302 000–310 000 Ft négyzetméterenként.

Az ár a következő változóktól függ:
  • A legolcsóbb - egyenes tetővonalak, kevés kémény, manzádablakok/kupolák, fokozatos lejtés vagy alacsony tető, agyag/homok, aszfalt/cédruszsindely.
  • A legdrágább: összetett tetőforma, hideg, sok kémény vagy helynök, meredek, magas tető, alapkőzet a felszín közelében, agyagcserép, pala vagy fém tetőfedés.

A ház védelem költségeinek pontos becsléséhez rajzokra és képekre van szükség, amelyek az épület mind a 4 oldalát és a teljes tetőt mutatják.

Igaz, hogy a villám nem csap kétszer ugyanoda?

Nem. Ez nemcsak hogy hamis állítás, de éppen az ellenkezője igaz.

Miért érzékenyebb az egyik épület villámcsapásokra, mint a másik?

A relatív kockázatot 2 tényező határozza meg:
  • relatív magasság - Ha a háza a legmagasabb a környéken, akkor ez lesz a legjobban kitéve villámcsapásoknak. A jó célpontok közé tartoznak a dombokon és partokon elhelyezkedő épületek, a sík földön elszigetelten álló épületek és a kiálló szerkezetek, mint például a kommunikációs tornyok, tornyok, antennák és a magas fák
  • az épület mérete - minél nagyobb az épület, annál nagyobb a villámcsapás kockázata

Hogyan néznek ki a telepített villámvédelmi rendszerek?

A mai villámvédelmi rendszerek már nem olyan feltűnőek, mint egykor. A rudak 30-40 cm-rel nyúlnak a tető fölé, átmérőjük körülbelül 2 cm. Rézből vagy alumíniumból font kábeleket használnak (átmérője 1,2 cm), és a tetővonalak mentén vannak felszerelve. A kábeleket leginkább a ház sarkainál, az ereszcsatornák vagy csatornák mentén vezetik le a földbe.

Van-e garancia a villámhárítóra?

Az alkatrészeket úgy tervezték, hogy olyan hosszú életűek legyenek, mint maga az épület. Az esetleges problémáknak a jótállási idő lejárta előtt kell megjelenniük.

Karbantartják a villámhárítókat?

A villámhárító úgy van kialakítva, hogy sok villámcsapást sérülés nélkül kibírjon. Ki kell bírnia minden olyan időjárási körülményt, amelyet maga a tető is képes elviselni. Javasoljuk, hogy 5 évente szemrevételezéssel ellenőrizze a rendszert, hogy a rudak és kábelek biztonságosan vannak-e rögzítve a tetőn és a falakon. Ha bármilyen külső javítást vagy módosítást hajtott végre, amely hatással lehet a rendszerre, akkor az LPS-t újra kell ellenőrizni és újra tanúsítani.

Lehetséges-e az anyag megvásárlása és a rendszer telepítése saját kezűleg vagy engedéllyel nem rendelkező személy segítségével?

A törvény azt is lehetővé teszi a gyártók számára, hogy eszközöket közvetlenül értékesítsék az ingatlantulajdonosoknak, de viszonteladási engedéllyel nem rendelkező eladóknak nem értékesíthetnek.

Mi van, ha villámcsapás éri a villamosenergia-vezetéket, és közvetett módon jut el az otthonomba?

Az elektromos/kommunikációs rendszerek sérülésektől való védelme érdekében olyan ipari túlfeszültség-védelmi egység ajánlott, amely képes kezelni a villám által előállított feszültséget és áramot (20 000 amper, millió volt). A kiskereskedelmi üzletekben kapható hosszabbítók és túlfeszültség-védelmi egységek nem arra szolgálnak, hogy megvédjék a készülékeket a villámcsapásoktól.