Szolgáltatások
Hogyan működik?
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Ingyenes

Keress okos szakembereket

Zöldház
Projekt benyújtása ingyenes
Elégedett vásárlóRemek kommunikáció, minden a megbeszéltek szerint zajlott, a megbeszéltek szerint pontosan időben érkezett a projekt helyszínére. Szép munka, nagyon kedves ember, ezért ajánlom :)
profile image
Peter Š.A vásárló
Miért Wilio?
8 274 szakember
4 442 befejezett projekt
4,5 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése
260 000 + alkalmazásletöltés
Zöldház

Szakértőre van szüksége a Zöldház kategóriában? Csak írja be, hogy mit keres, és mi segítünk Önnek minőségi szakértőket találni korrekt árakon!

Lásd még:Ár
Hasznos információAmit tudnia kell

Miért kerülnek többe a zöldházak, mint a hagyományosak?

Ez az állítás egyáltalán nem igaz. Ezt a tévhitet gyakran tudatlan építészek és vállalkozók terjesztik, akik félnek másként építkezni. Egy jó szakember azonban tudja, hogyan csökkentsen az ügyfele költségein: az ügyfél meghatározza a (reális) költségvetést, és a szakértő beleilleszti a projektbe. Ha valós elképzelése van, építhet 'zöld' épületet ugyanolyan áron vagy olcsóbban, mint hagyományost!

A probléma akkor merül fel, amikor megpróbálja összehasonlítani az "almát és a narancsot". Például, ha összehasonlítja a napelemekkel rendelkező épületeket a hagyományosakkal, akkor első pillantásra azt látja, hogy egy hagyományos épület kevesebbe kerül. Ez a szemléletmód azonban kizárólag az befektetési költségekre összpontosít, és nem veszi figyelembe, hogy egy napelemes épület hogyan kezd neki azonnal az energiatermelésnek és csökkenti le a havi villanyszámlát. A napelemes épület üzemeltetési költségei sokkal alacsonyabbak lesznek. Ennek a havi összegnek köszönhetően, amit nevezhetünk a befektetés megtérülésének, gyorsan kifizetődik a napelemek megvásárlásának minden költsége.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a környezettudatos termékekbe és rendszerekbe történő befektetés legalább tízszeresen megtérül. Szerencsére óriási az előnye, és a működési költségek csökkenése is pozitív jellemző. Az energiatakarékosság, a csökkentett rezsi- és karbantartási költségek együttese egyre inkább felkelti a jövőbeni ingatlantulajdonosok figyelmét.

Az első lépés az energiahatékonyság növelése. Ha minden ház Energy Star logós hűtőszekrényt használna, akkor tíz öregedő erőművet leállíthatnánk.

A következő lépés az energia csökkentése. A hagyományos izzók kompakt fénycsövekkel történő lecserélése megakadályozna egy olyan mértékű szennyezést, ami egyenértékű lenne egymillió autó eltávolításával az útról. Az energiatakarékosságnak köszönhetően a beruházások megtérülnek 1-7 éven belül.

Ha hasonló anyagokat hasonlít össze, a költségek végül azonosak lesznek. Például a bambusz padlót pontosan ugyanúgy telepítik, mint a hagyományos faparkettát. Az anyagköltségek megegyeznek, és a bambusz kitermelése nem eredményez erdőirtást.

Mindemellett az öko épületek előre nem látható társadalmi előnyöket is kínálnak. Például, a diákok 15%-kal magasabb eredményeket érnek el, ha természetes fény által megvilágított területen tanulnak.

Habár vannak olyan környezetbarát anyagok, amelyek többe kerülnek, mint hagyományos társaik, soknak a költségei jóval alacsonyabbak. Az újrafeldolgozás fejlődése, az új anyagok és a jobb kialakítás lehetővé tette a környezetbarát termékek új generációjának piacra lépését, amelyeket olcsóbban lehet előállítani. Természetesen az öko anyagoknak nagyon fontos hosszú távú előnyük is van, mivel nem rombolják bolygónk erőforrásait.

Mit értünk „zöld” épületen?

Az épületek fogyasztása a következőképpen alakul:

A Föld energiájának és erőforrásainak 40%-a
A fakitermelés 25%-a
A víz 17%-a

Az épületek az alábbiakért felelnek:

Az áramfogyasztás 62%-ért
Az üvegházhatás 30%-ért
Az ózonréteget lebontó anyagok 37%-ért

Az életmódunk megöli a bolygónkat. Épületeink a Föld energia- és erőforrásaink több mint 40%-át elfogyasztják, összesített felhasználásuk pedig a teljes fogyasztásunk 70%-át teszi ki. Az elmúlt száz évben okozott környezeti károk az építkezések közvetlen következményei. Az építészek, tervezők és minden, a területen tevékenykedő szakember nagyobb mértékben képes befolyásolni a környezetben bekövetkezett főbb változásokat, mint bárki más, mert épületeink felelősek a legtöbb kárért.

A "öko épület" (más néven 'fenntartható' vagy 'zöld') fő jellemzői a törekvés az energiafogyasztás csökkentésére, a víztakarékosságra, a beltéri levegő minőségének javítására és a természeti erőforrásoktól való függőség csökkentésésre. Noha az öko épületek alapkoncepciója évtizedek óta létezik, csak az utóbbi években tapasztalhatjuk azt, hogy építőipar egyre erőteljesebben környezetbarátabbá válik.

Az egykor csak a környezetvédőket érdeklő környezetszennyeződés növekedése és következményei megemelték az energiaárakat, és a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségünk, valamint a bolygónk károsodásától való fokozódó félelem miatt a zöld épületek előtérbe kerültek.

Jelenleg az emberiség egy új kihívással néz szembe, méghozzá a környezet iránti felelősséggel az épülettervezés és az építés területén. A növekvő energiaköltségek, az erőforrások hiánya és a növekvő fogyasztói igények arra késztetik a piacot, hogy jobb és hatékonyabb módszereket keressen az épületek kivitelezésére. Ezenkívül az új jogszabályok, a szigorúbb építési előírások és az emelkedő költségek arra kényszerítik az építőket, hogy akár akarják, akár nem, környezettudatos módon egyre inkább öko épületeket építsenek.

Kutatások kimutatták, hogy bár a tervezők túlnyomó többsége felelősnek érzi magát a zöld építési megoldások ajánlásáért és a környezettudatos építkezésért, valójában csak töredékük él vele. Ez az eltérés az információ hiányból fakad.

Elmondható, hogy minden statisztikánál fontosabb az a jó érzés, amikor tudod, hogy a lehető legjobbat tetted a családodért és a közösségért. Az öko épület, amely amellett, hogy elősegíti a tartós egészséget, a társadalmi felelősségvállalást, még pénzügyi megtakarítást is eredményez, nem más, mint egy okos megoldás és a jövő építési szabványa!

Mit takar a beltéri levegő minősége?

Az egykor hetedik besorolású asztma ma a gyermekek egyik fő krónikus betegsége. Az asztma egyik fő oka a beltéri levegő nem megfelelő minősége. Az építőanyagokban található mérgező vegyi anyagokat gyakran kötik az asztmához és más légzési problémákhoz. A zöld épületekre való igény és jelentőségük ugrásszerűen növekszik, mert hatással van egészségünkre.

A beltéri levegőszennyezés forrásai gázokat vagy részecskéket juttatnak a levegőbe, így a háztartáson belüli rossz levegőminőség fő okát jelentik. Az elégtelen szellőzés növelheti a beltéri egészségtelen anyagok szintjét azáltal, hogy nem biztosít megfelelő mennyiségű kinti, friss levegőt, és nem juttatja ki a légszennyező anyagokat a házból. A magas hőmérséklet és páratartalom szintén növelheti egyes szennyező anyagok koncentrációját.

Minden háztartásban számos beltéri levegőszennyezési forrás található.

Ide tartoznak:

 • az olyan éghető anyagok, mint például az olaj, gáz, kerozin, szén, fa és dohánytermékek;
 • a különféle sérült építőanyagok és lakberendezés, mint például azbesztet tartalmazó szigetelés, nedves szőnyeg vagy bizonyos préselt fatermékek bútorai;
 • a háztartási tisztító- és ápolószerek, hobbikhoz használt környezetszennyező anyagok;
 • a központi fűtési és hűtési rendszerek és párásítók;
 • külső források, például radon, peszticidek és a kinti levegőszennyezés.

Az épületen belüli anyagok ellenőrzése mellett a beltéri levegő minőségének legjobb szabályozása a természetes szellőztetés növelése. Friss levegő hiányában a szennyező anyagok felhalmozódnak, és akár súlyos egészségügyi problémákat is okozhatnak.

A rossz beltéri levegőminőség következményei túlmutatnak az egyszerű kényelmi problémákon és akár egy későbbi egészségromlás mértékéig terjedhetnek.

Melyik a jobb: az újrahasznosított vagy a természetes anyag?

Újrahasznosított vagy természetes? Ez a kérdés rendszeresen visszatér. Valójában az építészek és a kivitelezők többsége nem akar filozófiai (sőt szemantikai) vitába keveredni a kétféle anyag előnyei és hátrányai között.

Nincs tökéletes anyag. Mindegyiküknek van bizonyos mértékű negatív hatása a környezetre. A legfontosabb az adott projekt prioritásainak meghatározása.

Például egy stúdió lakás esetében (szoba-konyha) fontos figyelembe venni, hogy milyen anyagok (nem mérgező, nem gáz) használata előnyös. A beltéri levegő minősége és az emberek egészsége (úgy gondolom) mindennél fontosabb. Ésszerű például újrahasznosítható műanyag párazárókat használni a falakban.

Társadalmunk nehéz átmenetet él át, amikor az ipari korszakból az "ökotudatos" felé haladunk.

Meg kell találni a megfelelő anyagokat. Az egészségügyi prioritások meghatározásával az energiafogyasztás, a hosszú élettartam és egyéb tényezők segítenek döntéseket hozni.

Honnan tudom, hogy az anyag zöld-e vagy sem?

A zöld anyagok elfogadásának legnagyobb akadálya, ha nem értjük, hogyan kell rájuk tekinteni. A régi módszer, miszerint "elsősorban az ár számít" rövidlátó, és rámutat arra, hogy hogyan kerültünk ebbe az ökológiai katasztrófába.

Az elsődleges dolog, amit meg kell értenie a ökotudatos anyagokkal kapcsolatban, annak felismerése, hogy ez nem fekete-fehér probléma. Nincs tökéletes öko anyag. Minden anyagnak pozitív és negatív környezeti tulajdonságai is vannak. A legfontosabb annak megértése, hogy melyik az előnyös az adott projekt számára.

Ha egy anyag jellemzőit szeretné felmérni, tegye fel magának ezt a hat kérdést:

 • Honnan jött?
 • Milyen melléktermékek jöttek létre a gyártás során?
 • Hogyan szállítják és telepítik?
 • Hogyan tartják karban?
 • Mennyire egészséges?
 • Mit csinálhatunk az anyaggal, ha már nem lesz rá szükségünk?

Ez egy rövidített megközelítés, amely az anyag teljes életciklusára összpontosít.

Miért érdekelné Önt egy zöld épület?

Mivel a legtöbben időnk több mint 90%-át bent töltjük, a zöld építés a józan ész egészséges választása a jobb élet érdekében. A hagyományos építkezésben beltéri környezetünk minősége gyakran sokkal szennyezettebb, mint a szabadban, az építőanyagok, az elégtelen világítás és számos más változó miatt.

Az öko épületeket úgy tervezik, építik és működtetik, hogy azok növeljék a lakók jólétét, és minimalizálják a közösségre és a természeti környezetre gyakorolt ​​negatív hatásokat. Épületeink a világ teljes energiájának 40%-át, fatermelésének 25%-át és vizének 16%-át használják fel. A hagyományos építkezéshez képest egy zöld épület csökkenti ezt a nyomást a Földünkön.

Idő kérdése, hogy elfogyjanak az erőforrásaink. Minél hamarabb megváltoztatjuk szokásainkat és az épületek építésének módját, annál többet teszünk a károk minimalizálása érdekében.

A jövőben minden épület öko lesz. Erre szükség van, és hamarosan nem is lesz más választásunk.

De talán a zöld épület melletti legjobb indok az, hogy nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne alkalmazzuk a környezetbarát elveket. Az épület lakói és tulajdonosai minden nem alkalmazott öko funkcióért pénzt veszítenek. Az építészek abban a helyzetben vannak, hogy ügyfeleiknek rengeteg pénzt takaríthatnak meg az épület üzemeltetési költségeinek csökkentésével. Egy hagyományos ingatlannál sokkal többet kell költeni az épület üzemeltetésére és karbantartására, mint amennyibe a kezdeti építési költségek kerültek.

Röviden, egy öko épület a következőket nyújtja:

 • Egészségesebb és kényelmesebb környezet biztosítása
 • A hosszú távú gazdasági teljesítmény javítása
 • Energia- és vízhatékony technológia beépítése
 • Az építési és bontási hulladék mennyiségének csökkentése
 • Az értékesítési értékének növekedése
 • A megújuló energia technológiája
 • A beltéri levegő minőségének javítása
 • Könnyebb karbantartás és hosszú élettartam

Mindezzel pedig a építész pénzt takarít meg ügyfeleinek. Vajon ezek a pozitívumok felkeltik az ingatlantulajdonosok figyelmét?